km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
45 embert csempésztek a szellőzés nélküli raktérben

45 embert csempésztek a szellőzés nélküli raktérben

A Kőszegi Járásbíróság társtettesként, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt egyaránt 5 év 6 hónap börtönre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy afgán és egy szír-svéd vádlottat.

 

A Szombathelyi Törvényszék közleménye szerint a vádlottak 2022 június elején Németországban egy ismeretlennel megállapodtak abban, hogy jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgároknak segítséget nyújtanak ahhoz, hogy Magyarországról Ausztriába jussanak. Az ismeretlen megbízó utasításai alapján a vádlottak egy német gazdasági társaságtól tehergépkocsikat béreltek.


Ezekkel 2022. június 7-én elindultak Németországból Magyarországra, a megbízó utasításai alapján a magyar-szerb határ közelébe, Fülöpszállás környékére mentek, ahol 2022. június 8-án éjfél és 3 óra között egy erdős területen 45 különböző állampolgárságú személy várta őket, akik az államhatárt korábban, ismeretlen helyen, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon lépték át, Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek.


Az I. rendű vádlott által vezetett tehergépkocsiba 1 indiai, 5 afgán és 10 pakisztáni, míg a II. rendű vádlottéba 20 szír, 8 török és 1 afgán szállt be, majd az ismeretlen megbízó által megadott koordináták alapján a vádlottak elindultak velük az osztrák-magyar határ irányába.
A vádlottak által szállított 45 csempészett személy - a tehergépkocsik világítással, szellőzéssel nem rendelkező, személyszállításra alkalmatlan rakterében a helyszűke miatt - úgy tudott elhelyezkedni, hogy a padlólemezen ülve a térdét felhúzta. A vádlottak haladásuk során a rendőri ellenőrzésig nem álltak meg, a szállított személyeknek friss levegőt, ételt és italt nem biztosítottak, mellyel a levegőtlen, túlmelegedett raktérben a helyszűke miatt is szorongó személyeknek testi szenvedést okoztak.


A rendőrjárőr az I. rendű vádlottat 2022. június 8-án reggel Bucsu és Bozsok között, míg a II. rendű vádlottat Vát térségében ellenőrzés alá vonta, őket és a csempészett személyeket elfogta és előállította.


Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be fellebbezést.

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.