km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
25 éves a Vas Megyei Építész Kamara

25 éves a Vas Megyei Építész Kamara

25 éves a Vas Megyei Építész Kamara. A jubileum alkalmából kiadvány jelent meg, ami összefoglalja a kamarai szerveződés történetét, eredményeit, sorra veszi a volt és jelenlegi tagokat. A kötetbemutatót a Rauscher-díj átadójával együtt csütörtökön tartották a Víztoronyban. Idén Mátis Barna építész munkáját ismerték el.

 

A Szálasi-kormány által megszüntetett kamarák csak a rendszerváltás után alakulhattak újjá: 1996. december 2-án Heckenast János elnökletével létrejött a Vas Megyei Területi Építész Kamara is. A szervezet célja a kezdetektől az volt, hogy biztosítsa tagjainak az ideális munkafeltételeket és népszerűsítse a szakmát.


Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara elnöke elmondta, hogy sokszor a jogalkotási zűrzavarokban úgy tűnik, nem az ő vitorlájukat hajtja a szél, de sok évtizedes másfajta mentalitás után nem lehet mindig elsőre megoldani a problémákat. Jó úton haladnak, eredményes 25 évük volt, sokat tettek azért, hogy megismertessék a szakmát a társadalommal.


Az ünnepségen Harangozó Bertalan kormánymegbízott az építészet tudományterületeken átívelő komplexitását emelte ki, és felidézte a nagy elődök, Hefele Menyhért és Rauscher Miksa városképet is meghatározó munkásságát. A Magyar Építész Kamara elnöke az újjáalakulás körülményeiről emlékezett meg. Mint azt Hajnóczi Péter hozzátette, a parlament egy tartózkodással, szinte teljesen egyhangúlag hagyta jóvá az építész kamarai törvényt.


A kamara 2012 óta évente egy kitüntetettnek adományoz Rauscher-díjat kiemelkedő tervezői és aktív kamarai tevékenységéért. Idén Mátis Barna okl. építészmérnök érdemelte ki az elismerést. Az ő munkája többek között a Brenner-iskola, a megújult Mesevár Óvoda és a mozi árkád.


"Az, hogy a Rauscher-díjat én kaptam meg, nagyon meglepett. Nagy öregjeink vannak itt a kamarában, nálam lényegesen nagyobb súlyú életművel. Nem nagyon tudom hova tenni, meglepett, igen" - fogalmazott. 


A jubileumi kiadványba bekerült az alapító taggyűlés jegyzőkönyve, a Thököly utcai székház története, a tagok, tisztségviselők és a díjazottak névsora, valamint az építész biennálé tablói. A Vas Megyei Építész Kamarának jelenleg 200 körüli aktív tagja van.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.