km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
2022: választási csatatér

2022: választási csatatér

Több ellenzéki kihívó is esélyes lehet a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hende Csabával szemben a 2022-es országgyűlési választásokon, pártlistán pedig több szavazatot kapna a közösen fellépő ellenzék, ez derült ki egyebek mellett a ZRI Závecz Research rendszeresen végzett felméréseiből.

 

A kutató tavaly májusban, novemberben, illetve idén január végén megkérdezte a szombathelyieket (a város felnőtt népességét reprezentáló 700 fős minta) arról, hogyan vélekednek politikai kérdésekről, döntésekről.
 

Elvonások: üzenjük a kormánynak 

 

Az első kérdéskörben arra voltak kíváncsiak, hogyan vélekednek a város polgárai arról, hogy a kormány az utóbbi hónapokban forrásokat vont el az önkormányzatoktól. Nos, a többség (67 százalék, májusban 57) nem tartja elfogadhatónak a központi lépéseket. A szombathelyiek 74 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett azzal, hogy a kormánynak kompenzálnia kellene a várost az iparűzési adó elvonása miatt – 7 százaléknyi válaszadó szerint egyáltalán nincsen szükség erre. Hasonló arányban (75 százalék) vélekedtek úgy a polgárok, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselőnek hatékonyabban kellett volna lobbiznia a szombathelyi források megvédése érdekében, és egyáltalán nem örültek annak, hogy tavaly év végén Zalaegerszeg 1,38 milliárd rendkívüli kormányzati támogatást kapott, Szombathely pedig semmit (78 százalék egyáltalán vagy inkább nem tartotta elfogadhatónak). 

 

(Elő)választás: csata lesz, az biztos

 

2022-ben országgyűlési választás lesz, amire az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) közös összefogással készülnek, a választási rendszer sajátosságai miatt egy jelöltet indítanak, akiknek a személyéről előválasztáson dönthetnek a szavazók. A felmérés arra volt kíváncsi, ki lenne a legesélyesebb jelölt. 

 

A politikusok ismertsége tavaly májustól két esetben változott számottevően: Ungár Péteré 75 százalékról 83-ra nőtt, Bana Tiboré 59-ről emelkedett 65-re. Az előbbi a negyedik, az utóbbi holtversenyben az ötödik helyre elég. A három legismertebb politikai közszereplő dr. Nemény András (96 százalék a januári adatok alapján), dr. Hende Csaba (97) és dr. Czeglédy Csaba (96).

 

A politikusok elfogadottságát/elutasítottságát mérte az intézet az „Ön szívesen látná vagy sem fontos politikai pozícióban” kérdéssel. A szívesen látná/nem látná szívesen százalékos aránypár az alábbiak szerint alakult: Dr. Nemény András 74/19, dr. Hende Csaba 42/52, Ungár Péter 41/39, Czeglédy Csaba 34/57, Bana Tibor 29/40, László Győző 39/30. (Ungár 9 százalékponttal tudta növelni elfogadottságát májushoz képest.)

 

Több kérdés is foglalkozott az ellenzéki előválasztással, aminek a részletei egyelőre nem ismertek, egyebek mellett azért, mert nem tudni, a veszélyhelyzet meddig tart, aminek hatása lehet a lebonyolítás formájára (online és/vagy személyes). Ami biztosnak látszik, hogy ajánlásokhoz lesz kötve az indulás, és elképzelhető az is, hogy nemcsak az ellenzéki koalíciót alkotó pártok, szervezetek jelöltjei állnak rajthoz a legjobb indulót kiválasztó voksoláson. Szombathelyen Ungár Péter (LMP) már bejelentette az indulását, dr. Czeglédy Csabát várhatón felkéri a DK, a Jobbikból kilépő Bana Tibor is rajthoz áll – a szövetségben részt vevő egykori pártja azonban blokkolná az ő szerepvállalását. A Momentumba belépő dr. László Győző alpolgármester indulása egyelőre feltételezés, őt januárban mérték először.

 

Az felmérés a kormányoldal részéről dr. Hende Csabával számol, azonban a jelenlegi képviselő még nem adott egyértelmű választ arra, hogy ő indul-e. A Fidesz rendszerében a miniszterelnök személyes beszélgetés után mondja ki a végső szót a jelöltekről, ez még nem történt meg, a központban pedig „lebegtetnek" egy szombathelyi származású, lehetséges indulót.

 

Az ellenzéki előválasztáson részvételt ígérők és választani tudók körében így alakulna a leadott szavazatok aránya (januári adatok): Czeglédy Csaba (39 százalék), Ungár Péter (34), dr. László Győző (13), Bana Tibor (7), valaki más (7).

 

A Závecz Research arra is kíváncsi volt, hogyan teljesítenének az ellenzéki jelöltek Hende Csabával szemben, ha csak két jelöltre lehetne szavazni. Nos, ennek alapján négyen is esélyesek lennének a rutinos fideszes képviselővel szemben, Ungár és dr. László Győző nyerne ellene, Czeglédy és Bana alulmaradna, azonban mindegyik eseten hibahatáron belüli a különbség, így csak az látszik biztosnak bő egy évvel a voksolás előtt, hogy csatatér-körzet lesz a szombathelyi, igen szoros végeredménnyel. Az egyes jelöltek mért eredménye százalékban: Ungár – Hende 43-41, Hende – Czeglédy 44-41, Hende – Bana 43-39, dr. László Győző – Hende 44-42.  

 

A pártlistás voksolásnál a különbség egy árnyalattal nagyobb, az alábbi százalékban szavaznának a választók: hatpárti lista 45, Fidesz-KDNP 40. Kétfarkú Kutya Párt 1, Mi Hazánk Mozgalom 1.

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
A tánc varázslata öltött testet a sportházban
Április 20-án rendezték meg az AGORA Művelődési és Sportházban a Tíztánc Magyar bajnokságot. A vasi megyeszékhelyen nyolc magyar bajnoki cím talált gazdára, emellett tizenhét páros és négy szóló klubközi kategóriában is győztest hirdettek. A házigazda Lorigo TSE táncosai két aranyérmet szereztek.
Fókuszban a város közbiztonsági helyzete
Javaslat kerül a képviselők elé Szombathely 2023. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról. Ebből kiderül többek között az is, a közterületen elkövetett bűncselekmények tavaly 591-ről 688-ra nőttek.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Beszámoló hangzik el az önkormányzati ciklus eredményeiről, a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program jelenlegi állásáról és a város közbiztonságáról. Döntenek egy újabb utca felújításáról és az autista nappali ellátó létrehozását célzó pályázatról is. Többek között ezek a témák kerülnek terítékre az áprilisi közgyűlésen. Tíz napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Először a növényi hulladék kapott lángra, majd a kerítés is
Autista nappali ellátó intézményt hozna létre az önkormányzat
680 millió forintra pályázik az önkormányzat a TOP Plusz keretben, ebből valósítanák meg a Pozsony utca 47. szám alatt a 24 fős nappali ellátót autizmus spektrumzavarral élők számára, és 14 férőhellyel kívánják növelni az idős demensek ellátását. Elkészült a koncepcióterv, épületet újítanának fel és bővítenének.