km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
2020: szupercellák, özönvíz és tomboló szél

2020: szupercellák, özönvíz és tomboló szél

Kaptunk hideget és meleget, volt sok napos, esős és sok ködös napunk. Felhőszakadás, villámárvíz, szupercellák, tomboló szél – így telt időjárási szempontból a 2020-as év.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összeszedte 2020 legizgalmasabb időjárási eseményeit. "Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy emlékezetes éven vagyunk túl, és ez időjárási szempontból hatványozottan igaz" - írják Facebook-oldalukon.


A lista pedig:


Június 14: felhőszakadás Budapesten, pincék, aluljárók kerülnek víz alá
Június 26: Felhőszakadás és villámárvíz Miskolc térségében, kiönt a Szinva
Július közepe: Neowise üstökös és éjszakai világító felhők együttese
Július 25-26: Heves esőzések délnyugaton, áradások okoznak komoly károkat
Augusztus 29: erős szupercella szeli át a Kisalföldet, Győrt is érinti
Október 14: viharos szél a Dunántúlon, majd korai havazás az Északi-középhegységben, eközben keleten zivatar alakul ki
December: tartós hidegpárnás helyzet minimális hőingással

 

 

Nemcsak az OMSZ készített összefoglalót, hanem a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal is. Mint írják, a 2020-as év sok szélsőséget nem hozott az időjárásban, ha a számokat nézzük, viszont ha havi adatokban bontjuk le, akkor kicsit más a helyzet. 2020-ban Kőszegen nem regisztráltak zord napot, és forró napot sem. Az abszolút minimum hőmérséklet 2020 december 27.-én alakult ki, akkor -8,8°C-ot mérhettünk, az év legmelegebb napja 2020. július 28.-án volt, 33,3°C-al. Téli napból, azaz amikor 0 fok alatt maradt 24 órán át a hőmérsékletet 7 darab jutott 2020-ban, fagyos napot 83 napon mérhettünk. Nyári napból, amikor 25 fok felett alakult a hőmérséklet 85 napot regisztrálhattunk, ebből 21 hőségnap alakult ki, ennyi napon haladta meg a hőmérséklet a 30°C-ot. Ködös napokból is jutott bőven, 43 napon keresztül borította a tájat köd, rétegfelhő. 


Zivataros napokból 39-et regisztrálhattunk, 8 hónapon keresztül volt villámtevékenység dörgéssel kísérve. Az év legcsapadékosabb napja is zivatarhoz köthető, október 3.-án 62 mm csapadék esett. Kőszegen 189 napon keresztül észlelhettünk csapadékot, ebből 40 napon esett jelentős, 5 mm-t meghaladó mennyiség. Az éves csapadékösszeg Kőszeg északkeleti felében a saját méréseim szerint 762 mm lett, ez kevéssel a sokévi átlag felett alakul.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.