km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
2020: szupercellák, özönvíz és tomboló szél

2020: szupercellák, özönvíz és tomboló szél

Kaptunk hideget és meleget, volt sok napos, esős és sok ködös napunk. Felhőszakadás, villámárvíz, szupercellák, tomboló szél – így telt időjárási szempontból a 2020-as év.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összeszedte 2020 legizgalmasabb időjárási eseményeit. "Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy emlékezetes éven vagyunk túl, és ez időjárási szempontból hatványozottan igaz" - írják Facebook-oldalukon.


A lista pedig:


Június 14: felhőszakadás Budapesten, pincék, aluljárók kerülnek víz alá
Június 26: Felhőszakadás és villámárvíz Miskolc térségében, kiönt a Szinva
Július közepe: Neowise üstökös és éjszakai világító felhők együttese
Július 25-26: Heves esőzések délnyugaton, áradások okoznak komoly károkat
Augusztus 29: erős szupercella szeli át a Kisalföldet, Győrt is érinti
Október 14: viharos szél a Dunántúlon, majd korai havazás az Északi-középhegységben, eközben keleten zivatar alakul ki
December: tartós hidegpárnás helyzet minimális hőingással

 

 

Nemcsak az OMSZ készített összefoglalót, hanem a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal is. Mint írják, a 2020-as év sok szélsőséget nem hozott az időjárásban, ha a számokat nézzük, viszont ha havi adatokban bontjuk le, akkor kicsit más a helyzet. 2020-ban Kőszegen nem regisztráltak zord napot, és forró napot sem. Az abszolút minimum hőmérséklet 2020 december 27.-én alakult ki, akkor -8,8°C-ot mérhettünk, az év legmelegebb napja 2020. július 28.-án volt, 33,3°C-al. Téli napból, azaz amikor 0 fok alatt maradt 24 órán át a hőmérsékletet 7 darab jutott 2020-ban, fagyos napot 83 napon mérhettünk. Nyári napból, amikor 25 fok felett alakult a hőmérséklet 85 napot regisztrálhattunk, ebből 21 hőségnap alakult ki, ennyi napon haladta meg a hőmérséklet a 30°C-ot. Ködös napokból is jutott bőven, 43 napon keresztül borította a tájat köd, rétegfelhő. 


Zivataros napokból 39-et regisztrálhattunk, 8 hónapon keresztül volt villámtevékenység dörgéssel kísérve. Az év legcsapadékosabb napja is zivatarhoz köthető, október 3.-án 62 mm csapadék esett. Kőszegen 189 napon keresztül észlelhettünk csapadékot, ebből 40 napon esett jelentős, 5 mm-t meghaladó mennyiség. Az éves csapadékösszeg Kőszeg északkeleti felében a saját méréseim szerint 762 mm lett, ez kevéssel a sokévi átlag felett alakul.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.