km/óra
  2024.04.20., szombat  •  Tivadar napja
Smidt Lajos forradalmi öröksége

Smidt Lajos forradalmi öröksége

Előadásokkal, tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal és társasjátékkal várta a látogatókat a szombathelyi Smidt Múzeum az 1848-as forradalom 175. évfordulóján, március 15-én.

 

A múzeum délután kettő órakor nyitotta meg a kapuit. A vendégek először a Perenyei Férfi Népdalkör előadásában toborzódalokat hallgathattak meg.


A délután folyamán előadáson, kerekasztal-beszélgetésen és tárlatvezetéseken is részt vehettek az érdeklődők. Dr. Fónagy Zoltán történész, az ELTE BTK oktatója „A szabadság érzetétől áthatva” – Forradalom és szabadságharc, mint hétköznapi tapasztalat címmel tartott izgalmas előadást. Bepillantást engedett abba, hogyan élte meg a „kisember” a fordulatokban és izgalmakban gazdag másfél esztendőt. Előadásának központi kérdése az volt, hogy az átlagember tudatában volt-e egyáltalán, hogy történelmi jelentőségű események tanúja és részese.


Ezt követően a forradalom és szabadságharc utóéletéről dr. Katona Attila történészt és dr. Tilcsik György nyugalmazott levéltárigazgatót Tanai Ibolya kérdezte. A beszélgetésben többek között arra keresték a választ, hogyan működik a kollektív emlékezet, ha a forradalomról és a szabadságharcról van szó, az egyes politikai kurzusok hogyan használták fel 1848–1849 emlékét az azóta eltelt 175 évben.


Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető és Tangl Balázs történész pedig izgalmas tárlatvezetéseken mutatták be a múzeum forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő emlékeit. Elhangzott, hogy Smidt Lajos nyolcéves korában kezdte el a műtárgyak gyűjtését, és az első értékes darabja éppen egy szabadságharcos emlékpohár volt, amelyet nagynénjétől kapott ajándékba.


Dr. Smidt Lajos gyűjteménye különösen gazdag 1848–1849-es műtárgyakban, az alapító múzeumigazgató gyakran hangoztatta is: „a magyar szabadságharccal kapcsolatos emlékeket mindig különös módon szerettem”. A rendkívül értékes gyűjteményben számos, a szabadságharc fegyveres küzdelmeihez kötődő tárgy található. Különféle fegyvereket (pisztolyokat, puskákat, kardokat), korabeli kokárdákat, kardbojtokat, egyenruhákat is megtekinthettek a látogatók.


A tárlatvezetéseken bemutatták a Smidt Múzeum ritkaságait, köztük Görgei Artúr egyetlen fennmaradt gyermekkori portréját, vagy az Országos Honvédelmi Bizottmány pecsétnyomóját, amit Boronkay Lajos, Hont, Bars és Turóc vármegyék kormánybiztosának felesége rejtett el az osztrákok elől. Szintén unikális darab Bátori-Schulcz Bódog 1848–1849-es honvédezredes csuklyás köpenye.


A látogatók az első felelős magyar kormány több tagjának emléktárgyait is tanulmányozhatták: gróf Batthyány Lajos miniszterelnök sárga alapon, zöld levelekkel, virágokkal díszített selyemdolmányát, Deák Ferenc igazságügy-miniszter egy ismeretlen személyhez írt levelét és egy imakönyvet, melyet gyámleányának, Vörösmarty Ilonának ajándékozott, a Kossuth Lajos pénzügyminiszter által kiadott Kossuth Hírlapja című napilap példányait, valamint koporsójának díszét, továbbá gróf Széchenyi István közlekedési miniszter több relikviáját: a nagycenki kastélyából származó órát, sétabotját és a halála előtt huszonhat nappal írt levelét.


Dr. Hollerné Mecséri Annamária intézményvezető mesélt a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándorhoz kapcsolódó emlékekről és az azokhoz fűződő történetekről is. A Nemzeti dal első, Pozsonyban nyomtatott példánya kapcsán megtudhattuk, hogyan is hangzott eredetileg a vers első sora. Orlai Petrics Soma Petőfi Sándort útiládán ülve ábrázoló festménye bemutatása közben pedig kitért a költő és a festő barátságára, amely a Vas vármegyei Ostffyasszonyfán kezdődött.


A szabadságharc leverését követő megtorlásokat idézik az aradi vértanúk bitófájából vett mintadarabok, az aradi vár börtönének pecsétnyomója, egy lábbilincs, fogságban készített szalmaképek, valamint Laky Demeter premontrei szerzetes – a Smidt Múzeum épületében lévő gimnázium egykori tanára – börtönemlékei. Ugyanitt egy piros tarsoly emlékeztet Lenkey János 1848–49-es honvédtábornokra, aki a 14. aradi vértanú lehetett volna, hiszen a közös per vádlottja volt, de megbomlott az elméje, ezért nem végezték ki, a következő évben hunyt el az aradi börtönben.


A korszakból több Vas vármegyéhez kötődő dokumentum is található a múzeum gyűjteményében, például a szombathelyi 16 pont nyomtatott változata, és itt őrzik Szombathely 1848-as követe, a későbbi igazságügy-miniszter, Horváth Boldizsár díszalbumát, amelyet a város polgárai készítettek neki.


Ezen a napon egy minitárlatot is berendeztek a szabadságharc korszakának sajtótermékeiből. A látogatók megismerkedhettek a Múlt és Jelen, a Budapesti Híradó, a Közlöny és a Honvéd napilapok példányaival, amelyek Vas vármegyei vonatkozásokat is tartalmaznak.


A rendezvény a Smidt Múzeumért Alapítvány támogatásával valósult meg, a belépés ingyenes volt.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Virágos kert, növény és magcsere program a Szent Anna házban
Közösségi virágos kertet hoznak létre a Szent Anna házban, számolt be a hírről az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés
Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Nébih: tortellinit hívott vissza a SPAR
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.
Az összes hadrafogható traffipax kint volt az utakon a Speedmarathonon (Videóval)
A rendőrség hetek óta hirdette a pénteki európai sebességmérési napot, a Speedmarathont, amikor a rendőrkapitányságok egyszerre bevetik az összes sebességmérő eszközüket. Ennek ellenére mindig akadnak olyanok, akik fennakadnak egy, vagy több műszeren, írja a 112press.hu.