km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
15 milliárdot kérnek a kormánytól utakra

15 milliárdot kérnek a kormánytól utakra

15 milliárd forintot kér a szombathelyi önkormányzat az utak és hidak felújítására, pontosan annyit, amennyi a szomszédos megye székhelye, Zalaegerszeg kapott. A kormány képviseletében Gulyás Gergely annyit mondott, megvizsgálják az ügyet.

 

A közgyűlés elé került előterjesztésben az szerepelt, hogy még 2016-ban döntött úgy a város, hogy öt év alatt önkormányzati kezelésű útjait felújítja, és ehhez 2017-ben 500 millió forint, 2018-ben 1 milliárd forint, 2019-ben 1,5 milliárd forint saját forrást biztosít. A szóban forgó döntés ellenére az említett években az elhatározott 3 milliárd helyett  helyett 1,3 milliárd saját forrást költöttek az utakra, így a meghirdetett programnak érdemi látszata a város út- és hídhálózatának egészére nézve nincsen. 


Az előterjesztés szerint – elsősorban a kormányzati intézkedések és a város korábbi legnagyobb adózójától kieső adóbevétele miatt kialakult – jelenlegi költségvetési helyzetében legjobb szándéka ellenére sem tud jelentős út- és hídfelújítási programot megvalósítani. „Jelenlegi helyzetünkben járdák felújításában, karbantartásában van az önkormányzatnak mozgástere. Mindezek következtében az utak egyre nagyobb része olyan műszaki állapotba kerül(t), amelyet kátyúzással és egyéb útfenntartási munkálatokkal már nem lehet orvosolni. A városban az elmúlt években jelentősen megnövekedett gépjárműállomány miatt kialakult parkolóhiány pedig komoly feszültséget okoz a lakótelepeken és a belvárosban élők számára. Mindezek mellett a legutóbbi, a közgyűlés által tárgyalt és elfogadott jelentés alapján milliárdos nagyságrendben szükséges a város hídjainak mielőbbi felújítása is. Az önkormányzat saját forrásból nem képes ilyen program finanszírozására, és hitelfelvétel csak végső megoldásként kerülhet szóba.”


A jelenleg bizonytalan TOP Plusz programból érkező források sem lennének elegendőek a városi úthálózat átfogó felújítására, ezért más megyei jogú városokhoz hasonlóan elsősorban kormányzati támogatásból történhet a program finanszírozása. Zalaegerszeg a tavalyi évben meghirdette a Kovács Károly Városépítő Programot, amelynek keretében 2024-ig 15 milliárd forint kormányzati támogatással közel száz helyszínen lesznek majd infrastrukturális beruházások. Székesfehérvár számára pedig csak az idei évben 8 milliárd forint összegű kormányzati támogatást kapott útfelújításra. 


 A javaslat szerint az önkormányzatnak a kormányhoz kell fordulnia azért, hogy belterületi utak, hidak felújítására, parkolók létesítésére a zalaegerszegi támogatással megegyező összegű, 15 milliárd forint központi támogatásban részesüljön városunk. A kérelem elutasítása esetén szükséges lehet megvizsgálni a Belügyminisztérium által ízben is javasolt hitelfelvételi lehetőséget.


Az áprilisi közgyűlés megtárgyalta a javaslatot – és el is vitázott rajta. Dr. Nemény András polgármester ekkor jelentette be, hogy a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megemlítette, hogy Szombathely támogatást szeretne kérni – a kormány megvizsgálja a kérést. A Fidesz-frakcióból többen arról beszéltek, hogy támogatásokat nem ilyen formában kell kérni, hanem lobbitevékenységet kifejteni, volt olyan is, aki kifejezetten erre biztatta a városvezetőt. Illés Károly (Fidesz) szerint a polgármester nem teszi a dolgát, az előterjesztéssel a közgyűlésre akarja hárítani a felelősséget. Horváth Gábor (Fidesz) szerint az ötlet jó, de részletes terveket szeretne látni, hogy mely utcákra vonatkozna a felújítás, és azt kérte, Szombathely kérjen az Európai Uniótól is közvetlen támogatást, ha már a polgármester korábban tárgyalt az Európai Bizottság első alelnökével. Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely-frakció vezetője úgy fogalmazott, nem ez az első eset, hogy a fideszes képviselők a város érdekei helyett pártjuk érdekeit támogatják. 


A közgyűlés végül elfogadta az előterjesztést azzal a kiegészítéssel, hogy a város dolgozza ki az összes részletet, és az Uniótól is kérjenek támogatást, és májusban hozzák meg a végső döntést – a kormánypárti képviselők tartózkodtak az ügyben.

 

Három út és egy híd a csomagban 
Tavaly több mint 1,2 milliárd célzott kormányzati támogatás érkezett Szombathelyre Hende Csaba révén, ebből 900 millió forint fordíthat a város utakra és hidakra. Eredetileg más helyszíneket emeltek bele a programba (egyebek mellett a politikai vitát is kiváltó Markusovszky utcai hidat is), végül az önkormányzat a Belügyminisztériummal történt egyeztetés után a Szent István király utcai hír és három, nagyon rossz állapotban lévő, nagy forgalmú gyűjtőút került bele a csomagba (a Paragvári, a Nádasdy, a Magyar utcák). Ezek esetében a kampányban a kormánypárt részéről azon ment a para, hogy szándékosan húzza a város az időt, de kiderült, nincs szó erről, csak a szabályok szerint zajlik az előkészítés, a munka pedig hamarosan megkezdődhet. 
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.