km/óra
  2020.11.29., vasárnap  •  Taksony napja
135 éve dolgoznak lelkesen Szombathely szépségéért

135 éve dolgoznak lelkesen Szombathely szépségéért

Szombathely egyik legrégebbi és legpatinásabb egyesülete, a Szombathelyi Szépítő Egyesület idén ünnepli megalapításának 135 éves évfordulóját. A jubileum apropóján kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban az egyesület történetéből. A megnyitón köszöntőt mondott Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke, valamint dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A tárlatot Bődi Lívia, az egyesület elnöke nyitotta meg.

 

Szombathelyen a polgárok városszépítő tevékenységét már az 1830-as évektől felkarolta a Csinosságra Ügyelő Bizottság. Ennek a törekvéseit - civil kezdeményezésként - vitte tovább a szépítő egyesület, amelyet 1885-ben alapítottak. Feladatául parkok és sétálóutak létesítését, a köztisztaság feletti őrködést jelölték meg. A munka elindult, látványos eredménye volt a nagyszabású fásítás, a Városliget és a Népliget kialakítása, az Ezredévi és a Szent István park létesítése. 


Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke felidézte, hogy 1935-ben, az egyesület ötvenéves jubileumára megépítették az oladi kilátót. Ez nagyon egyedülálló dolog, hiszen civil szervezet egy ekkora emlékművet még nem építtetett fel. Ez még ma is áll az oladi dombon.


A második világháború végén a civil szervezeteket feloszlatták, ezután lelkes lokálpatrióták dolgoztak tovább a város élhetőbbé tételéért. 1968-ban hozták létre újra a szépítő egyesületet - folytatva az elődök munkáját. Emléktáblák elhelyezése, a Fő téri virágvásárok szervezése, a villamoskocsi felújítása és áthelyezése, a Potyondi mocsár tisztítása, a Szent Márton-temetőben sírok gondozása jelzi az sokrétű ténykedésüket.  


Szalainé Bodor Edit, Szombathelyi Szépítő Egyesület titkára kiemelte, az egyesület legfontosabb tevékenysége, hogy rávilágít a városban olyan értékekre, amik érdemesek a megőrzésre. Legyen ez akár egy park, egy épület, egy emléktábla, egy szobor. 


A jubiláló egyesületet Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, hogy értékvédő, értékmentő munkájuk elengedhetetlen, önkéntes munkájuk felbecsülhetetlen értékű. 


Az önkormányzat Fogadj örökbe egy parkot felhívására a szépítő egyesület tagjai is jelentkeztek. A Szent István parkban szombaton szemetet szednek, várják a csatlakozni szándékozókat.


Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.