km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
135 éve dolgoznak lelkesen Szombathely szépségéért

135 éve dolgoznak lelkesen Szombathely szépségéért

Szombathely egyik legrégebbi és legpatinásabb egyesülete, a Szombathelyi Szépítő Egyesület idén ünnepli megalapításának 135 éves évfordulóját. A jubileum apropóján kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban az egyesület történetéből. A megnyitón köszöntőt mondott Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke, valamint dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A tárlatot Bődi Lívia, az egyesület elnöke nyitotta meg.

 

Szombathelyen a polgárok városszépítő tevékenységét már az 1830-as évektől felkarolta a Csinosságra Ügyelő Bizottság. Ennek a törekvéseit - civil kezdeményezésként - vitte tovább a szépítő egyesület, amelyet 1885-ben alapítottak. Feladatául parkok és sétálóutak létesítését, a köztisztaság feletti őrködést jelölték meg. A munka elindult, látványos eredménye volt a nagyszabású fásítás, a Városliget és a Népliget kialakítása, az Ezredévi és a Szent István park létesítése. 


Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke felidézte, hogy 1935-ben, az egyesület ötvenéves jubileumára megépítették az oladi kilátót. Ez nagyon egyedülálló dolog, hiszen civil szervezet egy ekkora emlékművet még nem építtetett fel. Ez még ma is áll az oladi dombon.


A második világháború végén a civil szervezeteket feloszlatták, ezután lelkes lokálpatrióták dolgoztak tovább a város élhetőbbé tételéért. 1968-ban hozták létre újra a szépítő egyesületet - folytatva az elődök munkáját. Emléktáblák elhelyezése, a Fő téri virágvásárok szervezése, a villamoskocsi felújítása és áthelyezése, a Potyondi mocsár tisztítása, a Szent Márton-temetőben sírok gondozása jelzi az sokrétű ténykedésüket.  


Szalainé Bodor Edit, Szombathelyi Szépítő Egyesület titkára kiemelte, az egyesület legfontosabb tevékenysége, hogy rávilágít a városban olyan értékekre, amik érdemesek a megőrzésre. Legyen ez akár egy park, egy épület, egy emléktábla, egy szobor. 


A jubiláló egyesületet Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, hogy értékvédő, értékmentő munkájuk elengedhetetlen, önkéntes munkájuk felbecsülhetetlen értékű. 


Az önkormányzat Fogadj örökbe egy parkot felhívására a szépítő egyesület tagjai is jelentkeztek. A Szent István parkban szombaton szemetet szednek, várják a csatlakozni szándékozókat.


Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.