km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
1,2 milliárd: más lenne a fontossági sorrend

1,2 milliárd: más lenne a fontossági sorrend

Ahogy arról beszámoltunk, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a múlt héten jelentette be, hogy Szombathely több mint 1,2 milliárd forint kormányzati célzott támogatást kap fejlesztésekre – megnéztük, milyen reakciók fogadták a hírt.

 

Mint ismert, a kormány tavaly év végén elengedte a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét. Hende Csaba erről azt mondta, Szombathely esetében ez 1,3 milliárd forintot jelent, ami az emberek zsebében maradt, és nem a kormányhoz került, bár kétségtelenül bevételkiesést okozott a városnak – fogalmazott a képviselő. A kisebb adóerővel rendelkező városok kompenzációt kaptak, az egyeztető tárgyalásokon az országgyűlési képviselők nem vettek részt, szögezte le Hende Csaba, a mostani döntésben azonban közreműködhetett. Szombathely címzett támogatásként, konkrét beruházásokra fordíthatja a most megítélt 1 milliárd 205 millió forintot. A belterületi utak fejlesztésére 435 millió, a Markusovszky utcai Gyöngyös-híd felújítására 130 millió (lásd külön írásunkat), a zanati kerékpárút építésére 300 millió, a Vásárcsarnok környékének rendbetételére 220 millió, a Víztorony környezetének fejlesztésére 120 millió forint jut. 


A képviselőnek nagy szüksége volt a jól kommunikálható támogatásra, mivel Szombathely kétszer is kimaradt a bevételkiesés kompenzációjából, emiatt a 2022-es választásra készülő Hendét rendesen ostorozták politikai ellenfelei. 


Tavaly decemberben Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos szabad felhasználású állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására. A vasi megyeszékhely 46 más várossal együtt külön tárgyalt, és 2,8 milliárd forint kormányzati segítséget kért. Végül május elején 23 milliárdot osztott szét a kormány (a települések kieső bevétele 150 milliárd forint lehetett): jutott Debrecennek (2,9 milliárd), az ellenzéki vezetésű Pécsnek (2 milliárd) és Szegednek (1,9 milliárd), valamint a nyugati határszélen Sopronnak (750 millió) és Zalaegerszegnek (630 millió), de Szombathely, Győr, illetve Budapest és kerületei egy forint kompenzációt sem kaptak.   


– Minden forrásnak örülünk a nehéz gazdasági helyzetben – mondta lapunknak dr. Nemény András polgármester –, ám más városok szabadon felhasználható működési támogatást kaptak, hozzánk célzott fejlesztésekre érkezett pénz, ráadásul oly módon, hogy meg sem kérdeztek bennünket. A beérkező pénznek költségvetési vonzata is lehet, ugyanis elképzelhető, hogy nem lesz elég a központi forrás, így hozzá kell tennünk a város pénzéből. Van olyan projekt, mint például a zanati kerékpárút, amihez jól használható a pénz, de a Markusovszky utcai hídnál sokkal rosszabb állapotban van a Szent István Gyöngyös-híd, illetve a Bartók Béla körúti, valamint a Kodály Zoltán utcai Perint-híd. Az utcáknál ugyanez a helyzet: nem a legrosszabb állapotú, a leginkább használatban lévő utak kerültek be a csomagba, és a piac körüli parkolók felújítása sem létszükséglet. Néhány száz méterrel odébb több parkolófejlesztés van előkészítés alatt a lakótelepen, ott nagyobb szükség lenne a pénzre. Ilyen, amikor Budapestről hoznak politikai döntést. Úgy tűnik, mintha Hende Csaba a következő 7 éves ciklusra leadott projektjeink közül válogatott volna – csak éppen ezeket 3-4 év múlva akartuk megvalósítani, mert vannak fontosabb dolgok. Emellett nem lehet azt eljátszani, hogy a képviselő független lenne a kormánytól, pedig a kérések esetében ez történik, aztán, amikor pedig érkezik valami fentről, akkor az rögtön az ő érdeme. De ezt betudom a választási kampánynak, nem tudom elítélni emiatt, Hende Csabának az a dolga, hogy menedzselje magát.


A támogatás kapcsán más ellenzéki politikusok is megszóltak, Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) azt írta közleményében: 
„Hende Csaba néhány hete még azzal érvelt, hogy Zalaegerszeg sokkal jobban megérdemli a kompenzációt, mint Szombathely, mostanra mégis úgy tűnik, hogy megtalálta a választókerületét: ma ugyanis már azzal kampányol, hogy több mint egymilliárd forint fejlesztési forrást lobbizott ki a városnak. Ezzel két probléma van: egyrészt ez a töredéke annak, amit a kormány elvont az elmúlt egy évben, és sokkal kevesebb annál is, amit a fideszes vezetésű városok kaptak. Másrészt ezek címkézett pénzek, melyek közül sok valóban fontos fejlesztésekre jut, de egy részük olyan beruházásokra megy el, amiknél sürgősebb ügyek vannak a város asztalán.”


Az ellenzéki előválasztásra készülő dr. Czeglédy Csaba úgy kommentálta az 1,2 milliárdos támogatást, hogy természetes folyamat, ha a helyiek a befizetett adójukból valamennyit visszakapnak. „Hende Csabának pedig súlyos mulasztása, hogy Szombathely az egyetlen a megyei jogú városok közül, amelynek nem jutott működésre kormányzati segítség, ez pedig a szociális területen súlyos problémákat jelent az önkormányzatnak.”
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.
A magyar pedagógusok fekete napja
1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.A dátum a hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely a tanárok jogait és felelősségét határozta meg. Ma Magyarországon a pedagógusjogok napját sztrájk, polgári engedetlenség és fekete ruhás tiltakozások kísérik – Szombathelyen is több iskolánál demonstráltak.