km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
12 év fegyházra ítélték a szombathelyi gázpisztolyos trafikrablót

12 év fegyházra ítélték a szombathelyi gázpisztolyos trafikrablót

A Szombathelyi Törvényszék 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és 1 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki a vádlottat bűnösnek, ezért őt, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 12 év fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, olvasható az ügyészség közleményében.

 

A törvényszék megállapította, hogy a kiszabott 12 év szabadságvesztés nem hajtható végre, mert a vádlott jelenleg más ügyben életfogytig tartó szabadságvesztést tölt.


A törvényszék az életfogytig tartó szabadságvesztés vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.


A vádlott többszörösen büntetett előéletű, a Kaposvári Katonai Bíróság 1989. február 21-én jogerős ítéletével aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, és kifosztás bűntette miatt halálbüntetésre ítélte. A halálbüntetés kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre került átváltoztatásra, amelyből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja 20 évben lett meghatározva. A terhelt ebből a büntetéséből 2009. május 8-án került feltételes szabadságra pártfogó felügyelet elrendelése mellett, amely 2024. május 7-én járt volna le.


Időközben a Kiskőrösi Járásbíróság a 2018. július 5-én jogerős ítéletével a fenti feltételes szabadságot megszüntette, mert a vádlott újabb bűncselekményeket követett el -kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények-, és ezért, mint különös visszaesőt 3 év börtönre ítélte. A Kiskőrösi Járásbíróság megállapította, hogy a kiszabott 3 év börtönbüntetés nem hajtható végre, az életfogytig tartó szabadságvesztésből történő feltételes szabadságot pedig megszüntette azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 5 évvel elhalasztotta.


Az ítéleti tényállás szerint a vádlottnak 2018. október 29-én kellett volna a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben megjelennie a Kiskőrösi Járásbíróság ítéletével kiszabott 3 év szabadságvesztésre figyelemmel, az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésének végrehajtása érdekében.


A vádlott 2017-ben munkavégzés céljából érkezett Vas megyébe. Szombathelyi albérletét 2018. október 31-ig el kellett hagynia. A vádlott úgy vélte, hogy körözik, mert nem vonult be a szombathelyi börtönbe az életfogytig tartó szabadságvesztés letöltése érdekében, ezért - miután kiköltözött a lakóhelyéről -, Szombathelyen egy gyár közelében, egy sátorban húzta meg magát, és alkalmi munkából élt. Miután az időjárás hidegre fordult a vádlott beköltözött egy szombathelyi munkásszállóra, azonban nem tudta fizetni a szállás bérleti díját, ezért elhatározta, hogy bűncselekmény elkövetésével szerez pénzt.


A jelenleg 54 éves vádlott 2018. november 20-án este kerékpárral érkezett egy szombathelyi dohánybolthoz. A vádlott a kerékpárt a közeli autómosónál hagyta, a nála lévő maszkot felvette, és miután bement az üzletbe, a kabátja zsebéből elővette a 2018. október 19-én Veszprémben vásárolt gáz- és riasztófegyverét, amit az eladónő arcára szegezett és tőle a napi bevétel átadását követelte. A sértett közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa. A vádlott ennek ellenére 21 cm távolságból arcon lőtte a szemüveges eladónőt, és ismét felszólította őt a pénz átadására. A sértett, akinek csípett, könnyezett mindkettő szeme, elindult a pénztárgéphez, a vádlott pedig sürgetve és szidalmazva követte őt, többször megütötte a hátát, nyakát és arcát. Amikor már majdnem beért a pult mögé, a vádlott jobb lapocka tájékon megütötte, amitől a sértett elveszítette az egyensúlyát, és beesett a pult mögé. Ezt követően a vádlott az eladónő fölé hajolt, hátulról, közvetlen közelről a fejének irányába lőtt, és felszólította, hogy álljon fel, menjen a pénzért a kasszához, miközben megrúgta őt. A folyamatosan könnyező sértett felállt, odament a pénztárgéphez, és elkezdte a vádlottnak átadni a bankjegyeket, aki a pénzt - 185.655 forintot - nejlontáskába tette, majd elindult a boltból, de észrevette a sértett mobiltelefonját, amit el akart vinni. Az eladónő megkérte a vádlottat, hogy ne vigye el a telefonját. Miután a sértett megígérte, hogy nem értesíti a rendőrséget, a vádlott visszadobta a pultra a telefont, majd a helyszínről elmenekült, és kerékpárral visszatért lakóhelyére, egy szombathelyi munkásszállóra. A sértett által elszenvedett sérülések 8 napon túl gyógyulnak, de tekintettel a sérülések anatómiai helyére, a sérüléseket okozó eszközre az elszenvedett sérüléseknél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen, reális lehetősége fennállt. 


A vádlottat 2020. november 28-án a munkásszállón elfogták, azóta az életfogytig tartó szabadságvesztését tölti.


A vádlott a rablást érintően elismerte a bűncselekmény elkövetését, de az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében tagadta az életveszélyes sérülés megvalósulásának lehetőségét.


A törvényszék a vádlotti, tanúvallomások, az igazságügyi orvosszakértői, -fegyverszakértői vélemény, a lefoglalt és a tárgyalás anyagává tett biztonsági kamerafelvételek alapján megállapította, hogy a gázriasztó fegyverrel közvetlen közelről leadott lövés esetében a vádlott eshetőleges szándéka az életveszélyes sérülés okozására kiterjedt.


Az ítélet nem jogerős, az ügyész azt tudomásul vette, míg a vádlott és a védője az élet elleni cselekmény téves minősítése és a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.
 

kapcsolódó cikkek
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
kapcsolódó cikkek
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, annak pénzügyi hátterét az új főszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. 
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.