km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
11 új kerékpáros útvonalat jelölnek ki Szombathelyen

11 új kerékpáros útvonalat jelölnek ki Szombathelyen

2016-ban pályázott az önkormányzat a város kerékpárosbarát fejlesztésére, amelyhez csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást sikerült nyerni. 11 helyszínen új kerékpáros útvonal létesül, ezzel mintegy 10 km-rel megnő Szombathely bicikliút-hálózatának hossza. A projekt nyitórendezvényén ma délelőtt Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Kalmár Ervin, a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály osztályvezetője mutatta be a fejlesztés műszaki tartalmát.

 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” elnevezésű felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be, amely - a támogató döntése alapján - vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megkötött támogatási szerződés értelmében 11 új kerékpáros útvonalat jelölnek ki Szombathely közigazgatási területén, közel 10 kilométerrel növelve a város kerékpáros útvonalainak hosszát. Összesen csaknem 5 km új kerékpárút épül, a többi szakaszon új kerékpáros nyomot illetve sávot jelölnek ki. A fejlesztés olyan forgalmas helyszíneket érint mint a Bartók Béla körút, a Saághy István utca, a 11-es Huszár út és Söptei út közötti szakasz, a Rohonci, a Sugár, a Jáki, a külső Nárai és a Vépi út, valamint a Szent Imre herceg útja. 

A projekt során megújul a város két nagyforgalmú közlekedési csomópontja, a közlekedés biztonságának növelése érdekében: körforgalom épül a Nárai utca és a Brenner Tóbiás körút találkozásánál, a munkát várhatóan augusztus közepén kezdik el, és november végére fejezik be. Átalakul a Rohonci út-Bartók Béla körút kereszteződése. Itt kerékpársávot alakítanak ki, amelyen a biciklisek biztonságát szolgálja. 


A megvalósított fejlesztés elemei a felhívás célkitűzéseihez illeszkedve olyan közlekedésfejlesztési intézkedések, amelyek javítják a fenntartható közlekedés feltételeit, hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az élhető városi környezet kialakulásához. 


A közel 1 milliárd forint értékű munkálatok elvégzésére 1 év áll rendelkezésre. A kivitelezés október elején indul és a tervek szerint novemberig tart. A programban több mint 500 méter járda és csaknem két kilométeren új közvilágítási rendszer épül.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.