km/óra
  2022.09.28., szerda  •  Vencel napja
11. alkalommal düböröghet az AlteRába

11. alkalommal düböröghet az AlteRába

Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.

 

– A tavalyi évben a vírushelyzet miatt elmaradt a fesztivál – idézi fel az előzményeket Hege –, így idén lesz a 11. alkalom, hogy váruk a fesztiválozókat a Rába partján. Nagyon hosszú volt ez a másfél év kihagyás, s mivel csak nemrég oldották fel a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, így hirtelen rengeteg feladat szakadt a nyakunkba. Bár végig reménykedtünk, hogy így lesz, és készültünk is, azonban már szinte egy hónap sincs hátra, és rengeteg engedélyt be kell szereznünk még. De rajtunk semmi nem fog múlni. Ha jól tudom, akkor Vas megyében mi leszünk az egyetlen nagyobb fesztivál, így annak, aki bulizni akar, itt nálunk lesz lehetősége kitombolnia magát.


De nemcsak Vas megyében maradnak el a nagyobb rendezvények, hanem az országban is több fesztivált lemondtak már a szervezők. Nem lesz Volt, nem lesz Sziget és nem lesz Balaton Sound sem. Így a fesztivál meghirdetése után nem csoda, hogy elkezdtek rohamosan fogyni a jegyek. Sokan érkeznek majd a környékről, de minden évben jönnek az ország távolabbi részeiről is. Nekik azt ajánlja a szervező, hogy minél előbb csapjanak le a szállásokra, mert nehéz lesz pár nappal a rendezvény előtt már szabad szobát találni. Ám nem mindenki bulizhat a koncerteken.  


– A jelenlegi jogszabályok szerint csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt a fesztiválon – mondja Hege. – Korábban a jogszabályban az szerepelt, hogy életkorra való tekintet nélkül. Tehát nem volt lehetőség arra, hogy kiskorú bejöhetett volna a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülővel. S mivel jelenleg 16 év alatt nem oltanak Magyarországon, így kizártak volna a zenés, táncos rendezvényekről minden 16 év alatti fiatalt, gyermeket. Ez ügyben rengeteg megkeresés érkezett hozzánk, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőhöz fordultunk, aki továbbította a kérésünket a döntéshozók felé. S most örömhírrel szolgálhatok, a kormány módosított a gyermekekre vonatkozó szabályozáson, így számukra is szabad az út. Nekünk is nagy megkönnyebbülés, hiszen minden évben támogatunk szervezeteket, például a rumi gyerekeket. Így idén ismét nagy élményben lehet részük, hiszen ellátogathatnak a fesztiválra. 


Előfordulhat az is, hogy valaki elővételben megvásárolta a belépőjét, de nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Nekik visszatérítik majd a jegy árát.  A jegyértékesítésnél is kérik már, hogy csak az vásároljon, akinek van védettségi igazolványa, amelyet majd a beléptetésnél is fel kell mutatni. Ez többletmunkát jelent a kapuknál, de próbálnak gyorsítani a rendszeren. 


De melyek azok a zenekarok, akikre tombolni lehet majd Körmenden a nyáron? Érkezik a teljesség igénye nélkül a Firkin, Kowalsky meg a Vega, a Bagossy Brothers Company, Anna and the Barbies, a Zaporozsec, a 30Y, M.P. Sziámi And Friends, a Vad Fruttik, a Belga. Rockosabb vonalon pedig itt lesz a Lord, a Road, a Leander Kills. A felhőtlen bulizáshoz már csak egyetlen dolog hiányzik, a jó idő. Hege reméli, hogy kegyes lesz hozzá az időjárás, hogy ennyi nehézség után és mellett mindenki jól érezhesse magát a folyó partján. 


De nemcsak ezen a pár napon szól majd a zene a hangfalakból a szabadidőközpontban, július 8-án a Tátrai Band ad nagykoncertet, 9-én pedig a P. Mobil lép fel.


2021. július 1-jével betiltják Magyarországon az egyszerhasználatos műanyagokat, ez érinti a fesztivált is. Nem lesz több műanyag pohár. Anyagilag is megterhelő lesz a szervezőknek, hiszen visszaváltható pohárban kell kiszolgálni a vendégeket, melyet utána el kell majd mosni.  Az AlteRábára logózott ökopohárral készülnek, melyet minimális összeg kifizetése után hazavihetnek magukkal a vendégek, vagy támogatásként leadhatják a bejáratnál újrafelhasználásra. 

 


Időközben kiderült, hogy a Quimby nem tud fellépni a fesztiválon. Helyettük, gyors szervezéssel, annak a csapatnak adnak lehetőséget, akik több ízben megmozgatták már az AlteRába közönségét, de idén ősszel befejezik zenei pályafutásukat. Ők az Intim Torna Illegál. 
A Quimby csapatának hivatalos sajtóközleménye szerint a zenekar rendkívül nehéz időszakot tudhat a háta mögött, de ők is egyre bizakodóbban tekintenek előre. Tibi terápiája már nem izolációban folytatódik, így újra kapcsolatba kerültek egymással. Van alkalmuk személyesen találkozni, hosszú idő után megölelhették egymást. Mint írják, a csupa jó hír mellett sajnos a július 15-ére meghirdetett AlteRába Fesztiválra ígért Plusz-Mínusz koncertjüket technikai okokból kénytelenek lemondani. Elnézést kérnek azoktól, akiknek ezzel csalódást okoznak. A ,,Quimby Plusz-Mínusz“ formációval legközelebb július 30-án, a 30. Művészetek Völgyében lehet találkozni. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
NNK: a múlt héten enyhén csökkent a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Enyhén csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
A biztonsági őr rúgott meg egy kiskorút egy szombathelyi szórakozóhelyen
Ausztriában az, aki támogatást akar, kapcsolja le a villanyt!
A mai napon az osztrák kormány bejelentette az új energiaár-támogatási rendszer részleteit a vállalatok számára. Különösen izgalmasak benne azok a kritériumok, amelyekhez a támogatás feltételei, olvasható a Krone cikkében. Az energiaköltség-támogatásra összesen 1,3 milliárd euró áll rendelkezésre.
A természet kincseivel ismerkedtek a gombász találkozó résztvevői
Aki a természetet szereti, nem biztos, hogy a gombáért is lehajol. De ha gombászásról van szó, ahhoz már hozzátartozik a természet szeretete és védelme is. Ilyen embereket hívtak és vártak a XXV. Országos Gombász Találkozóra, Velembe a szervezők, olvasható a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Facebook-oldalán.
Kultúrház palafedelét bontotta meg a szél Kenyeriben