km/óra
  2021.07.27., kedd  •  Olga, Liliána napja
11. alkalommal düböröghet az AlteRába

11. alkalommal düböröghet az AlteRába

Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.

 

– A tavalyi évben a vírushelyzet miatt elmaradt a fesztivál – idézi fel az előzményeket Hege –, így idén lesz a 11. alkalom, hogy váruk a fesztiválozókat a Rába partján. Nagyon hosszú volt ez a másfél év kihagyás, s mivel csak nemrég oldották fel a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, így hirtelen rengeteg feladat szakadt a nyakunkba. Bár végig reménykedtünk, hogy így lesz, és készültünk is, azonban már szinte egy hónap sincs hátra, és rengeteg engedélyt be kell szereznünk még. De rajtunk semmi nem fog múlni. Ha jól tudom, akkor Vas megyében mi leszünk az egyetlen nagyobb fesztivál, így annak, aki bulizni akar, itt nálunk lesz lehetősége kitombolnia magát.


De nemcsak Vas megyében maradnak el a nagyobb rendezvények, hanem az országban is több fesztivált lemondtak már a szervezők. Nem lesz Volt, nem lesz Sziget és nem lesz Balaton Sound sem. Így a fesztivál meghirdetése után nem csoda, hogy elkezdtek rohamosan fogyni a jegyek. Sokan érkeznek majd a környékről, de minden évben jönnek az ország távolabbi részeiről is. Nekik azt ajánlja a szervező, hogy minél előbb csapjanak le a szállásokra, mert nehéz lesz pár nappal a rendezvény előtt már szabad szobát találni. Ám nem mindenki bulizhat a koncerteken.  


– A jelenlegi jogszabályok szerint csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt a fesztiválon – mondja Hege. – Korábban a jogszabályban az szerepelt, hogy életkorra való tekintet nélkül. Tehát nem volt lehetőség arra, hogy kiskorú bejöhetett volna a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülővel. S mivel jelenleg 16 év alatt nem oltanak Magyarországon, így kizártak volna a zenés, táncos rendezvényekről minden 16 év alatti fiatalt, gyermeket. Ez ügyben rengeteg megkeresés érkezett hozzánk, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőhöz fordultunk, aki továbbította a kérésünket a döntéshozók felé. S most örömhírrel szolgálhatok, a kormány módosított a gyermekekre vonatkozó szabályozáson, így számukra is szabad az út. Nekünk is nagy megkönnyebbülés, hiszen minden évben támogatunk szervezeteket, például a rumi gyerekeket. Így idén ismét nagy élményben lehet részük, hiszen ellátogathatnak a fesztiválra. 


Előfordulhat az is, hogy valaki elővételben megvásárolta a belépőjét, de nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Nekik visszatérítik majd a jegy árát.  A jegyértékesítésnél is kérik már, hogy csak az vásároljon, akinek van védettségi igazolványa, amelyet majd a beléptetésnél is fel kell mutatni. Ez többletmunkát jelent a kapuknál, de próbálnak gyorsítani a rendszeren. 


De melyek azok a zenekarok, akikre tombolni lehet majd Körmenden a nyáron? Érkezik a teljesség igénye nélkül a Firkin, Kowalsky meg a Vega, a Bagossy Brothers Company, Anna and the Barbies, a Zaporozsec, a 30Y, M.P. Sziámi And Friends, a Vad Fruttik, a Belga. Rockosabb vonalon pedig itt lesz a Lord, a Road, a Leander Kills. A felhőtlen bulizáshoz már csak egyetlen dolog hiányzik, a jó idő. Hege reméli, hogy kegyes lesz hozzá az időjárás, hogy ennyi nehézség után és mellett mindenki jól érezhesse magát a folyó partján. 


De nemcsak ezen a pár napon szól majd a zene a hangfalakból a szabadidőközpontban, július 8-án a Tátrai Band ad nagykoncertet, 9-én pedig a P. Mobil lép fel.


2021. július 1-jével betiltják Magyarországon az egyszerhasználatos műanyagokat, ez érinti a fesztivált is. Nem lesz több műanyag pohár. Anyagilag is megterhelő lesz a szervezőknek, hiszen visszaváltható pohárban kell kiszolgálni a vendégeket, melyet utána el kell majd mosni.  Az AlteRábára logózott ökopohárral készülnek, melyet minimális összeg kifizetése után hazavihetnek magukkal a vendégek, vagy támogatásként leadhatják a bejáratnál újrafelhasználásra. 

 


Időközben kiderült, hogy a Quimby nem tud fellépni a fesztiválon. Helyettük, gyors szervezéssel, annak a csapatnak adnak lehetőséget, akik több ízben megmozgatták már az AlteRába közönségét, de idén ősszel befejezik zenei pályafutásukat. Ők az Intim Torna Illegál. 
A Quimby csapatának hivatalos sajtóközleménye szerint a zenekar rendkívül nehéz időszakot tudhat a háta mögött, de ők is egyre bizakodóbban tekintenek előre. Tibi terápiája már nem izolációban folytatódik, így újra kapcsolatba kerültek egymással. Van alkalmuk személyesen találkozni, hosszú idő után megölelhették egymást. Mint írják, a csupa jó hír mellett sajnos a július 15-ére meghirdetett AlteRába Fesztiválra ígért Plusz-Mínusz koncertjüket technikai okokból kénytelenek lemondani. Elnézést kérnek azoktól, akiknek ezzel csalódást okoznak. A ,,Quimby Plusz-Mínusz“ formációval legközelebb július 30-án, a 30. Művészetek Völgyében lehet találkozni. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
14 éves lányt keres a szombathelyi rendőrség
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Nemet mondtak a magyar helyreállítási tervre
Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem nyújt az unió által elvárt garanciákat.
Szombathely az egészségipar fellegvárává válhat
A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.
legfrissebbek
Tizenhárman fulladtak bele az idén a Balatonba
Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához. 
Újranyithat a vízminőség miatt bezárt négy velencei-tavi strand
A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.
Márton Anna negyedik lett női kardban 
Márton Anna vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián, ezzel a negyedik helyen végzett. 
Elkezdődött az őzek násza
Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. 
Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját, hajnalig tart nyitva több vasi és zalai létesítmény is.
A Zalakarosi Fürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Bükfürdő Thermal and Spa is csatlakozott a programhoz.