km/óra
  2023.12.10., vasárnap  •  Judit napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
A legégetőbb problémát orvosolják: 1000 parkoló építését tervezik

A legégetőbb problémát orvosolják: 1000 parkoló építését tervezik

Ezer parkoló megépítését tervezi a város. Egy eddig példa nélküli felmérés után készült el az erről szóló program. A hiány leginkább a lakótelepeken érezhető, ugyanis míg korábban lépcsőházanként volt 1-2 autó, ma már családonként van ennyi.

 

– Ha megkérdeznénk a szombathelyieket, hogy mi az egyik legnagyobb probléma városszerte, akkor valószínűleg a parkolást említenék – mondja Horváth Soma alpolgármester. Éppen ezért a jelenlegi ciklus fontos feladata a megnövekedett gépjárműpark kiszolgálása érdekében az 1000 új parkolóhely kialakítása, amit egy átfogó parkolási program elkészítése előzött meg. A Közterület-felügyelet munkatársaitól azt kértük, jelezzék, hol a legégetőbb a gond, a jelenlegi parkolók telítettsége miatt rendszeresen tapasztalható, hogy szabálytalanul a zöldterületeken állnak a gépkocsik. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály pedig azt vizsgálta meg, hogy a rendezési terv hol teszi lehetővé az új várakozási helyek kiépítését. Parkolási gócpontoknak számítanak a lakótelepek, így derkovitsi képviselőként örülök annak, hogy ennek a városrésznek a problémái is megoldódnak, a Szűrcsapó 22-nél közel 40 férőhely már el is készült. Ahogy ott, városszerte figyelünk arra, hogy a zöldfelületek se csökkenjenek: a parkolók építésével egyidejűleg vagy azt megelőzően ugyanis elindul az ezer fa ültetése is. A kidolgozott javaslat jellemzően a lakótelepek parkolóhiányát enyhíti. Már birtokba vehették az autósok a Kőszegi utcában és a Király utcai tömbbelsőben nemrég elkészült 120 db parkolót. A belvárosi városszerkezet már nem tesz lehetővé további érdemi bővítést. Bármennyire szeretnénk, nem tudunk minden igényt kielégíteni, hiszen az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a városban a személygépkocsik száma. A most elkészült hosszú távú program pontosan mutatja, hogy a rendezési tervvel összhangban vagy annak módosításával hol tudunk a szükségleteknek megfelelően új parkolókat kialakítani. Ehhez több százmillió forintra van szükség. A járványveszély okozta gazdasági visszaesés felelős döntést kíván. A következő lépéseket akkor tudjuk megtenni, ha ősszel látjuk már például, hogy mennyi iparűzési adóbevétellel számolhat a város. Bármennyire is fontos a parkolási probléma megoldása, nem kerülhetnek háttérbe az alapvető szociális szolgáltatások, vagy azon szombathelyi polgárok, akik a vírus miatt vesztették el munkahelyüket – hangsúlyozta Horváth Soma.


– A Szent Gellért utca tízemeletesénél már elkészült az új parkolók terve, és elindult az engedélyezési folyamat. A lakótelep a 80-as években épült, akkor még bőven volt parkolóhely a házak között. Ma már a munkaidő letelte után alig tudnak megállni az itt lakók – mondja Németh Ákos a 13-as választókörzet képviselője, aki a város zöld tanácsnokaként is nézi a várható fejlesztéseket. Itt két ütemben 78 új férőhely megépítése szerepel a programban. Bár a Perint partja felé, a jelenlegi füves rész helyére is terjeszkedik majd a parkoló, nem lesz kevesebb a zöldfelület, mert ide is ültetnek majd fákat. A 62-64-es számú házaknál a jelenlegi parkoló belsejében lévő kis körforgalom keskeny útburkolatát kiszélesítik, közepén az árnyékot adó, hatalmas, lombos fát megtartják, de köré is kiépítik a férőhelyeket. Arra is figyelnek, hogy az épülethez túlságosan közeli, most még merőlegesen álló néhány beálló távolabbra kerüljön. Ha minden jól megy, jövőre már megszűnhetnek itt a parkolási anomáliák, például az, hogy most nemcsak a kijelölt területeken állnak az autók, hanem ki-ki ott, ahol helyet talál. 


Németh Ákos szerint az, hogy Szombathelyen elkészült az 1000 parkoló építésének ütemezett programja, amit a júniusi közgyűlés el is fogadott, hatalmas előrelépés a szinte minden szombathelyit érintő probléma megoldásában.  
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.