km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
A legégetőbb problémát orvosolják: 1000 parkoló építését tervezik

A legégetőbb problémát orvosolják: 1000 parkoló építését tervezik

Ezer parkoló megépítését tervezi a város. Egy eddig példa nélküli felmérés után készült el az erről szóló program. A hiány leginkább a lakótelepeken érezhető, ugyanis míg korábban lépcsőházanként volt 1-2 autó, ma már családonként van ennyi.

 

– Ha megkérdeznénk a szombathelyieket, hogy mi az egyik legnagyobb probléma városszerte, akkor valószínűleg a parkolást említenék – mondja Horváth Soma alpolgármester. Éppen ezért a jelenlegi ciklus fontos feladata a megnövekedett gépjárműpark kiszolgálása érdekében az 1000 új parkolóhely kialakítása, amit egy átfogó parkolási program elkészítése előzött meg. A Közterület-felügyelet munkatársaitól azt kértük, jelezzék, hol a legégetőbb a gond, a jelenlegi parkolók telítettsége miatt rendszeresen tapasztalható, hogy szabálytalanul a zöldterületeken állnak a gépkocsik. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály pedig azt vizsgálta meg, hogy a rendezési terv hol teszi lehetővé az új várakozási helyek kiépítését. Parkolási gócpontoknak számítanak a lakótelepek, így derkovitsi képviselőként örülök annak, hogy ennek a városrésznek a problémái is megoldódnak, a Szűrcsapó 22-nél közel 40 férőhely már el is készült. Ahogy ott, városszerte figyelünk arra, hogy a zöldfelületek se csökkenjenek: a parkolók építésével egyidejűleg vagy azt megelőzően ugyanis elindul az ezer fa ültetése is. A kidolgozott javaslat jellemzően a lakótelepek parkolóhiányát enyhíti. Már birtokba vehették az autósok a Kőszegi utcában és a Király utcai tömbbelsőben nemrég elkészült 120 db parkolót. A belvárosi városszerkezet már nem tesz lehetővé további érdemi bővítést. Bármennyire szeretnénk, nem tudunk minden igényt kielégíteni, hiszen az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a városban a személygépkocsik száma. A most elkészült hosszú távú program pontosan mutatja, hogy a rendezési tervvel összhangban vagy annak módosításával hol tudunk a szükségleteknek megfelelően új parkolókat kialakítani. Ehhez több százmillió forintra van szükség. A járványveszély okozta gazdasági visszaesés felelős döntést kíván. A következő lépéseket akkor tudjuk megtenni, ha ősszel látjuk már például, hogy mennyi iparűzési adóbevétellel számolhat a város. Bármennyire is fontos a parkolási probléma megoldása, nem kerülhetnek háttérbe az alapvető szociális szolgáltatások, vagy azon szombathelyi polgárok, akik a vírus miatt vesztették el munkahelyüket – hangsúlyozta Horváth Soma.


– A Szent Gellért utca tízemeletesénél már elkészült az új parkolók terve, és elindult az engedélyezési folyamat. A lakótelep a 80-as években épült, akkor még bőven volt parkolóhely a házak között. Ma már a munkaidő letelte után alig tudnak megállni az itt lakók – mondja Németh Ákos a 13-as választókörzet képviselője, aki a város zöld tanácsnokaként is nézi a várható fejlesztéseket. Itt két ütemben 78 új férőhely megépítése szerepel a programban. Bár a Perint partja felé, a jelenlegi füves rész helyére is terjeszkedik majd a parkoló, nem lesz kevesebb a zöldfelület, mert ide is ültetnek majd fákat. A 62-64-es számú házaknál a jelenlegi parkoló belsejében lévő kis körforgalom keskeny útburkolatát kiszélesítik, közepén az árnyékot adó, hatalmas, lombos fát megtartják, de köré is kiépítik a férőhelyeket. Arra is figyelnek, hogy az épülethez túlságosan közeli, most még merőlegesen álló néhány beálló távolabbra kerüljön. Ha minden jól megy, jövőre már megszűnhetnek itt a parkolási anomáliák, például az, hogy most nemcsak a kijelölt területeken állnak az autók, hanem ki-ki ott, ahol helyet talál. 


Németh Ákos szerint az, hogy Szombathelyen elkészült az 1000 parkoló építésének ütemezett programja, amit a júniusi közgyűlés el is fogadott, hatalmas előrelépés a szinte minden szombathelyit érintő probléma megoldásában.  
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Egymilliárd dolláros katonai csomaggal indultak újra az amerikai szállítások Ukrajna számára
Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítséget hagyott jóvá és indít útnak Ukrajna számára - közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott 60,8 milliárd dollárról szóló - az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó -nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot.
Áprilisi közgyűlés: közbiztonság, útfelújítás és eredmények
Beszámoló hangzik el az önkormányzati ciklus eredményeiről, a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program jelenlegi állásáról és a város közbiztonságáról. Döntenek egy újabb utca felújításáról és az autista nappali ellátó létrehozását célzó pályázatról is. Többek között ezek a témák kerülnek terítékre az áprilisi közgyűlésen. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Influenza: 9200-an fordultak orvoshoz a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.
Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivált rendeztek a sportházban
Idén is megrendezte az Agora a népszerű Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivált. A kétnapos rendezvény első napján, kedden óvodás és alsó tagozatos gyerekek mutatták meg tehetségüket. A felső tagozatosok és középiskolások szerdán kerültek sorra.
Ököllel ütötte volt párja mellkasát egy férfi