km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
Folytatódik az 1000 fa program Szombathelyen

Folytatódik az 1000 fa program Szombathelyen

Folytatódik az 1000 fa program, a napokban a Csaba utcai felüljáró környékén ültetnek hársfákat a Falco munkatársai. A vállalat is csatlakozott a városvezetés által meghirdetett fatelepítési mozgalomhoz, összesen több mint száz csemetét ültetnek el a keleti városrészen.

 

Serény munka folyik a Csaba utcai felüljáró melletti kerékpárútnál, a Falco munkatársai egy fasor ültetésén fáradoznak. A cégcsoport összesen egymillió fa telepítését vállalta azokban az országokban, ahol jelen van. Ezt a szándékot sikerült összehangolni a szombathelyi 1000 fa programmal, a társadalmi felelősségvállalás jegyében.


Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR-vezetője elmondta, hogy amikor a város elindította a programot, látták, hogy illeszkedik a ő elképzeléseikhez, és rögvest jelentkeztek, hogy támogatnák. A saját körzetükben próbálják megvalósítani, itt 73 fát fognak elültetni, és további 29-et óvodákban, bölcsődékben, iskolákban, azokon a helyeken, ahol ezek a növények hiányoznak.


A fák oxigént adnak, javítják a mikroklímát, megkötik a talajt és a szálló port - foglalta össze a fásítás előnyeit Németh Ákos fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok. Az 1000 fa programot több mint két éve az új városvezetés hirdette meg, a covid miatt egy időre megakadt, de folytatódik.


Németh Ákos kiemelte, hogy szövetségeseket kerestek ehhez a projekthez, így találták meg az Aptivot és a Falcót, akik eddig összesen csaknem 200 fával járultak hozzá. Arra biztat mindenkit, aki szeretne csatlakozni, hogy vegye fel a kapcsolatot velük, mert még van hely.


A napokban megvalósul a keleti városrész és Zanat fásítása. Putz Attila önkormányzati képviselő hozzátette, a Csaba utcán kívül a zanati temető mellé fognak fákat ültetni még a héten, illetve a Nyitra utcai iskola előtti parkba. Amit beterveztek az 1000 fa programban ebben a körzetben, az száz százalékig megvalósul.


A fák nem zavarhatják a közlekedőket és nem kerülhetnek közművezetékek fölé, így viszonylag kevés helyszín alkalmas arra, hogy teljes fasort ültessenek. A Csaba utcába 15 hársfa csemete kerül. Ha megnőnek, hűs árnyékot adnak majd az errefelé kerékpározóknak.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak