km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Folytatódik az 1000 fa program Szombathelyen

Folytatódik az 1000 fa program Szombathelyen

Folytatódik az 1000 fa program, a napokban a Csaba utcai felüljáró környékén ültetnek hársfákat a Falco munkatársai. A vállalat is csatlakozott a városvezetés által meghirdetett fatelepítési mozgalomhoz, összesen több mint száz csemetét ültetnek el a keleti városrészen.

 

Serény munka folyik a Csaba utcai felüljáró melletti kerékpárútnál, a Falco munkatársai egy fasor ültetésén fáradoznak. A cégcsoport összesen egymillió fa telepítését vállalta azokban az országokban, ahol jelen van. Ezt a szándékot sikerült összehangolni a szombathelyi 1000 fa programmal, a társadalmi felelősségvállalás jegyében.


Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR-vezetője elmondta, hogy amikor a város elindította a programot, látták, hogy illeszkedik a ő elképzeléseikhez, és rögvest jelentkeztek, hogy támogatnák. A saját körzetükben próbálják megvalósítani, itt 73 fát fognak elültetni, és további 29-et óvodákban, bölcsődékben, iskolákban, azokon a helyeken, ahol ezek a növények hiányoznak.


A fák oxigént adnak, javítják a mikroklímát, megkötik a talajt és a szálló port - foglalta össze a fásítás előnyeit Németh Ákos fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok. Az 1000 fa programot több mint két éve az új városvezetés hirdette meg, a covid miatt egy időre megakadt, de folytatódik.


Németh Ákos kiemelte, hogy szövetségeseket kerestek ehhez a projekthez, így találták meg az Aptivot és a Falcót, akik eddig összesen csaknem 200 fával járultak hozzá. Arra biztat mindenkit, aki szeretne csatlakozni, hogy vegye fel a kapcsolatot velük, mert még van hely.


A napokban megvalósul a keleti városrész és Zanat fásítása. Putz Attila önkormányzati képviselő hozzátette, a Csaba utcán kívül a zanati temető mellé fognak fákat ültetni még a héten, illetve a Nyitra utcai iskola előtti parkba. Amit beterveztek az 1000 fa programban ebben a körzetben, az száz százalékig megvalósul.


A fák nem zavarhatják a közlekedőket és nem kerülhetnek közművezetékek fölé, így viszonylag kevés helyszín alkalmas arra, hogy teljes fasort ültessenek. A Csaba utcába 15 hársfa csemete kerül. Ha megnőnek, hűs árnyékot adnak majd az errefelé kerékpározóknak.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.