km/óra
  2023.01.29., vasárnap  •  Adél napja
1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba

1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba

Javaslat kerül a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé az 1000 fa program kiterjesztésére. Szeretnének jövőre magánszemélyeket is bevonni a falültetésbe, önkormányzati finanszírozással.

 

Mint az előterjesztésben írják, a faültetés a legjobb védekezés a klímaváltozás ellen, ezért az önkormányzat elkötelezett a város zöldítésében. Ennek érdekében javaslatot tesznek arra, hogy az 1000 fa program kiterjesztésével 2023. évtől minden évben valósítson meg az önkormányzat új típusú faültetési programot, amellyel a szombathelyiek aktív szerepvállalásával a város magántulajdonban lévő ingatlanjain is lehetőség nyílik új fák telepítésére, önkormányzati finanszírozással.


Ennek a menete a következő lehet: 
•    kizárólag szombathelyi lakcímmel rendelkező, nagykorú természetes személy igényelhet – az önkormányzat által meghatározott fajú/fajtájú - fás szárú növényt (fát, cserjét); 
•    egy háztartásra legfeljebb 2 db fás szárú növény igényelhető évente;
•    a program első körös regisztrációja a javaslat elfogadásától 2023. február 28. napjáig tart. A következő években a tavaszi regisztráció január 1. és február 28. napja között, az őszi pedig szeptember 1. és október 31. között történik. A regisztrációs időszakok a készlet (500 db fás szárú növény) erejéig tartanak;
•    a regisztrációval történő igénylés online felületen történik. Regisztrációkor a következő adatok megadása kötelező: név, lakcím, e-mail cím, telefonszám. Az elérhető listából kötelező megjelölni hány darab és milyen fajú/fajtájú fás szárú növényt igényel a regisztráló, valamint meg kell adni az ültetés pontos helyszínét is (Szombathely közigazgatási területén belüli magánterület címe). 
•    a Polgármesteri Hivatal a regisztráció lezárását követően ellenőrzi, hogy a kérelem megfelel-e a jelen előterjesztésben meghatározott feltételeknek;
•    egy megvalósítási időszakban legfeljebb 500 db (azaz évente 1.000 db) fás szárú növény kiosztására kerül sor. Az igényelt növények átadása minden év március, illetve november végéig meghatározott napokon történik, átadás-átvételi elismervény ellenében.
•    a regisztrációval a kérelmező vállalja, hogy a részére átadásra kerülő növényeket a kézhezvételtől számított legfeljebb 10 napon belül, a vonatkozó jogszabályok betartása mellett, kizárólag az általa megjelölt szombathelyi magánterületen ülteti el;
•    az ültetés ellenőrzése szúrópróbaszerűen történhet, amelyhez az igénylők a regisztrációkor járulnak hozzá.

 

A növények bruttó három- és tízezer forint közötti bekerülési összege alapján a program várható, 2023. évi forrásigénye körülbelül 15 millió forint.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Fák közé hajtott egy autó Sitke térségében, a Sárvár felé vezető szakaszon
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
legfrissebbek
Megszakadt a Falco veretlenségi sorozata, megálljt parancsolt a címvédőnek a DEAC
A debreceniek a Szolnok után a címvédő orra alá is borsot törtek és 75-81-re nyertek az Aréna Savariában.
Komáromba utazik az SZKKA
Vasárnap este 6 órától a Komáromban lép pályára a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) NB/I B-s női kézicsapata. Mindkét gárda 21 ponttal várja az összecsapást.
Wagner András Sétány avatóünnepség lesz február 6-án
Az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. tette közzé a Wagner András Sétány avatóünnepség részletes programját.
Egis Körmend: Bravúros győzelem Fehérváron
A férfi kosárbajnokság 18. fordulójában a vasi együttes meglepetésre 73-82-re nyert az Aronic-Alba Fehérvár vendégeként.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.