km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba

1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba

Javaslat kerül a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé az 1000 fa program kiterjesztésére. Szeretnének jövőre magánszemélyeket is bevonni a falültetésbe, önkormányzati finanszírozással.

 

Mint az előterjesztésben írják, a faültetés a legjobb védekezés a klímaváltozás ellen, ezért az önkormányzat elkötelezett a város zöldítésében. Ennek érdekében javaslatot tesznek arra, hogy az 1000 fa program kiterjesztésével 2023. évtől minden évben valósítson meg az önkormányzat új típusú faültetési programot, amellyel a szombathelyiek aktív szerepvállalásával a város magántulajdonban lévő ingatlanjain is lehetőség nyílik új fák telepítésére, önkormányzati finanszírozással.


Ennek a menete a következő lehet: 
•    kizárólag szombathelyi lakcímmel rendelkező, nagykorú természetes személy igényelhet – az önkormányzat által meghatározott fajú/fajtájú - fás szárú növényt (fát, cserjét); 
•    egy háztartásra legfeljebb 2 db fás szárú növény igényelhető évente;
•    a program első körös regisztrációja a javaslat elfogadásától 2023. február 28. napjáig tart. A következő években a tavaszi regisztráció január 1. és február 28. napja között, az őszi pedig szeptember 1. és október 31. között történik. A regisztrációs időszakok a készlet (500 db fás szárú növény) erejéig tartanak;
•    a regisztrációval történő igénylés online felületen történik. Regisztrációkor a következő adatok megadása kötelező: név, lakcím, e-mail cím, telefonszám. Az elérhető listából kötelező megjelölni hány darab és milyen fajú/fajtájú fás szárú növényt igényel a regisztráló, valamint meg kell adni az ültetés pontos helyszínét is (Szombathely közigazgatási területén belüli magánterület címe). 
•    a Polgármesteri Hivatal a regisztráció lezárását követően ellenőrzi, hogy a kérelem megfelel-e a jelen előterjesztésben meghatározott feltételeknek;
•    egy megvalósítási időszakban legfeljebb 500 db (azaz évente 1.000 db) fás szárú növény kiosztására kerül sor. Az igényelt növények átadása minden év március, illetve november végéig meghatározott napokon történik, átadás-átvételi elismervény ellenében.
•    a regisztrációval a kérelmező vállalja, hogy a részére átadásra kerülő növényeket a kézhezvételtől számított legfeljebb 10 napon belül, a vonatkozó jogszabályok betartása mellett, kizárólag az általa megjelölt szombathelyi magánterületen ülteti el;
•    az ültetés ellenőrzése szúrópróbaszerűen történhet, amelyhez az igénylők a regisztrációkor járulnak hozzá.

 

A növények bruttó három- és tízezer forint közötti bekerülési összege alapján a program várható, 2023. évi forrásigénye körülbelül 15 millió forint.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.