km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

A szombathelyi vendéglátás történetét bemutató tematikus számmal jelentkezett az Életünk folyóirat – a decemberi lapszámot kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. 

Az Életünk tematikus száma Szombathely vendéglátásának történetét öleli fel az 1800-as évektől egészen a rendszerváltásig. A folyóirat úgy épül fel, akárcsak egy étlap. Az előételek és főételek közé olyan nagy múltú vendéglők kerültek, mint a Pannonia, a Hungária vagy a Derkovits étterem. 


– Vannak a kis savanyúságaink, ezek híres bűnesetek vagy olyan negatív hírek, amikor mondjuk horogkeresztes vendéglő nyílt Szombathelyen  nyilatkozta Szalainé Bodor Edit, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgató-helyettese a Szombathelyi televíziónak.  Aztán a desszertek következnek, a pikáns részei a kiadványnak, például, amikor Japán mulató étterem nyílt Szombathelyen, vagy megnyílt a Hungária szállónak a  büféje, és fillérekért árultak kávét, illetve forralt bort. 


A forrást a könyvtár dokumentumai, cikkek, képeslapok, fényképek mellett Horváth József és Spiegler Tibor helytörténeti kutatók magángyűjteményének darabjai adták.
 

– Örülök, hogy a közönség megismerheti a régi, legendás helyeket, például a vasúti restit, amelyiknek híreneve és nagyon jó konyhája volt, és még egy terasszal is rendelkezett a vágányok felől  emlékezett visssza Spiegler Tibor.  Én még gyerekoromban ott ebédeltem a szüleimmel, varázslatos világ volt egy gyerek számára. 


A lapszámbemutatón elhangzott: korábban a  vendéglők közösségi terekként működtek, a tulajdonosok folyóiratokat, hírlapokat járattak. Eszmét lehetett cserélni, és elengedhetetlen volt a zene. 


A lapban szereplő egykori vendéglők, kiskocsmák, talponállók nagy része ma már nem üzemel. Ezekkel kapcsolatos emlékeiket és saját történeteiket is megosztották a hallgatósággal a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Pammer István, Végh Lajos, Végh András valamint Kiss Ervin vendéglátósok. Bajzik Zsolt levéltáros pedig a kocsmák, csárdák világába kalauzolta el a résztvevőket..

Fotó: Nagy Jácint

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.