km/óra
  2020.08.14., péntek  •  Marcell napja
Vásárolj tudatosan!- helyi termékek fogyasztására ösztönöz a kamara

Vásárolj tudatosan!- helyi termékek fogyasztására ösztönöz a kamara

Megkongatták a vészharangot a gasztronómiában érintett helyi vállalkozások: a járványhelyzet miatt válságba került turizmus és vendéglátás helyi beszállítói is nehéz helyzetbe kerültek. Miközben piacaik lényegében megszűntek, raktáraikban jelentős mennyiségek halmozódtak fel, s a szavatossági idő és az idényjelleg miatt a készletek egy része a csatornában vagy a szemétben végezheti. De vajon tehetünk-e ellene?

 

Vas megyében számos olyan kisvállalkozás működik, amely a térség gasztronómiáját színesíti. Termékeiket azonban kevesen ismerik, emiatt kevesen is fogyasztják. Az pedig, hogy egy-egy rendezvényen találkozunk ezekkel, megkóstoljuk, de a mindennapokban nem keressük, nem elegendő ahhoz, hogy az ezeket előállító vállalkozások megéljenek vagy fejlődjenek, növekedjenek.


Az utóbbi évtizedekben nálunk is szokássá vált, hogy bevásárlásaink nagy részét valamelyik nagyáruházban végezzük: kényelmes, gyors és praktikus megoldás, hogy az élelmiszertől a ruházatig mindent egy helyen szerzünk be, csakhogy ezzel egyetlen helyi kisvállalkozást sem támogatunk. Az is jellemző hazai szokás, hogy sokszor a külföldi terméket részesítjük előnyben, szemben például a szomszédos osztrákokkal, akik ennél sokkal tudatosabban vásárolnak, és kifejezetten keresik a helyi, régiós terméket, még ha az kicsit drágább is, mert tudják, hogy jobb minőségű árut kapnak, és a térségükön is segítenek. Hasonló a helyzet a szép számú vendéglátóhellyel és szállodával is, ahol szintén ritkán találkozni helyi termékekkel. Kiss András, a Kőszegi Sör alapító-tulajdonosa szerint a helyi vállalkozások termékei nehezen tudnak bekerülni a nagyáruházak polcaira, a vendéglátóhelyekkel, szállodákkal pedig a nagyipari gyártók igyekeznek kizárólagos szerződéseket kötni. Ezért is lenne fontos, hogy a fogyasztók és az üzletek, hotelek is nyitottabbak legyenek mindarra, ami a helyi kínálatot színesíti, vagyis a közelben megtermelt és előállított termékekre.


Hasonlóan látja a helyzetet Völler László, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, aki maga is vendéglátós. Úgy véli, a térség borai gyakran nem szerepelnek a kínálatban, országos nagykereskedő cégek látják el a helyi szálláshelyeket, éttermeket, ismertebb hazai vagy külföldi borfélékkel. Most, a járványhelyzetben a térség beszállítói is bajba kerültek, a korlátozott nyitvatartás, a szállodák csökkent kapacitással való működése miatt a konyhákra alapanyagot szolgáltató mezőgazdasági termelők sem tudják hova tenni terményeiket. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban elmaradnak a rendezvények, amelyek pedig jó lehetőséget kínálnának a helyi termelők és termékeik bemutatkozására, és ilyenkor a vendégek is nyitottabbak a helyi ízek kipróbálására. De nem pótolható veszteséget jelent a ballagások és a tavaszi-nyári lakodalmak elmaradása is – tette hozzá.


A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretné tudatosabb vásárlásra ösztönözni a szombathelyieket és a Vas megyében élőket. Ezért is keresik a kapcsolatot a vállalkozásokkal és az önkormányzattal, akik nyitottak az együttműködésre. Első lépésként támogatják a Facebookon elindult kommunikációs kampányt: a „Vásárolj tudatosan Vas megye” elnevezésű oldalon gyűjtik azon vállalkozásokat, amelyek a térségben működnek, és amelyek termékeinek megvásárlásával mi is segíthetjük őket. Hangsúlyozzák: ha pénzünket a helyi vállalkozásoknál költjük el, azzal a helyi cégeket támogatjuk, akik helyben adóznak, helyi munkaerőt alkalmaznak, bevételüket helyben költik el, vagyis a helyi gazdaságot erősítik. A Kamara törekvései a szombathelyi önkormányzat szándékaival is találkoznak: a gazdasági élet újraindítását célzó Restart Program egyik alappillére nem véletlenül a „Vegyél helyit!” gondolata.

kapcsolódó cikkek
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
A szombathelyi önkormányzat a vásárcsarnokban felhasználható vásárlási utalványt ad a rászorulóknak. Családonként maximum 30 ezer forintot kaphatnak a kérvényezők, az összeget ruhára és élelmiszerre költhetik.
kapcsolódó cikkek
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
30 ezer forintos piaci vásárlási utalványt vezet be az önkormányzat
A szombathelyi önkormányzat a vásárcsarnokban felhasználható vásárlási utalványt ad a rászorulóknak. Családonként maximum 30 ezer forintot kaphatnak a kérvényezők, az összeget ruhára és élelmiszerre költhetik.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
Vas megyében öttel, országosan 43 fővel emelkedett a fertőzöttek száma
43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Hivatalos közlemény: lányokat próbált fotózni, megszüntették a munkaviszonyát
Az SZKKA női kézilabda-csapatának utánpótláskorú játékosai jelezték az edzőiknek, hogy valaki az Aréna Savariában az öltözők ablakán keresztül próbálja fotózni őket. Az eset a héten történt, pénteken az SZKKA, a Szombathelyi Sportközpont, valamint a Falco közös nyilatkozatban reagált a történtekre és a következményekre - a közleményt szó szerint közöljük.
legfrissebbek
Egy fővel emelkedett Vasban, negyvennel az országban a fertőzöttek száma
Negyvennel, 4853-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon; nincs újabb elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A megyében ismét egy fővel, 39-re nőtt a betegek száma.
Összeesett, majd meghalt egy 21 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
Betörő sebesítette meg az osztrák tulajdonost
Menekülés közben megsebesítette az őt tetten érő háztulajdonost egy betörő augusztus 11-én a felsőpulyai járásban található Hosszúszeghután/Langeckben. A rablókat a magyar határon fogták el a rendőrök, a sérült tulajdonost pedig a felsőpulyai kórházban látták el, olvasható az orf.at-n.
Két autó karambolozott Körmenden, a Somogyi Béla utcában
Egy tehervonat mozdonyáról levált alkatrész megrongálta az InterCity mozdonyát és kocsijait
A Budapest–Győr vonalon Budaörs és Biatorbágy között nem közlekedhetnek a vonatok, olvasható a GYSEV közleményében.