km/óra
  2020.08.12., szerda  •  Klára napja
Trill Zsolt: idő s türelem, megbékélés, elfogadás

Trill Zsolt: idő s türelem, megbékélés, elfogadás

Trill Zsolt 2006-ig élt Kárpátalján. (Ukrajna 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt.) A jeles színész egyik alapítója és mindmáig tagja a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak. Ezzel párhuzamosan a budapesti Nemzeti Színháznak is vezető, kitüntetett művésze. Erős szálak fűzik térségünkhöz a Velemben élő Törőcsik Mari partnereként, s a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központban tartott nagy sikerű vendégelőadások főszereplőjeként. 

 – Hatéves koromban, 1978-ban jártam először Budapesten a szüleimmel. A mozaikok csak később álltak össze bennem. Sárosorosziban, a szülőfalumban (Beregszász és Nagyszőlős között) magyar környezetben éltem, magyarul beszéltem. Iszonyatos tortúrával jöttünk át a határon. Akik útközben fölszálltak a vonatra, ugyanúgy beszéltek, ahogy mi. Akárcsak Budapesten. Tehát nem váltottam közeget. 


– Nekünk az természetes volt, hogy mivel mi magyarnak születtünk, magyar az anyanyelvünk. Néha, mikor bementünk Beregszászba, tömegével találkoztunk oroszul beszélőkkel. Részint természetesnek vettük ezt, részint fölmerültek kérdések. S ezekre csak lassan, ahogy nőttünk föl, kaptunk válaszokat. Nem az iskolában. Otthon, mikor a szüleinkkel esténként ültünk az asztalnál. Elő-előfordult, hogy nem volt áram, s nem tudtuk nézni a magyar televíziót, hallgatni a magyar rádiót. Amúgy ez a kettő volt a közvetlen kapocs az anyaországgal. Később „indult be” a Barátság („Drúzsba”) nevű könyvhálózat. Kárpátaljára, Kijevbe, Moszkvába meg máshová is érkeztek a könyvesboltokba magyar és világirodalmi alkotások.

 

 – De azoknak a bizonyos mozaikoknak az összerakását legfőképpen a szüleink elbeszélései segítették. Tőlük értesültünk arról a tragédiáról is, ami apai nagyapámmal esett meg, akit kuláknak bélyegeztek. Cséplőgépe, asztalosműhelye volt a falunkban, lovakat tartott. A tőlünk nem messzire lévő Újlak egyik kocsmájában kártyázott. Egyszer csak azt mondja nagyapám, hogy Sztálinnak az egyik karja lebénult. Ami tény. És beárulta, földobta valamelyik saját falubelije: magyar ember. (Akinek problémája akadhatott vele. Hiszen akinek van valamije, dolgozik, s tesz érte, sok esetben, gondolom én, szerez magának ellenséget...) Nagyapámat elvitték. Nagyanyám mindent eladott, ami még megmaradt, hogy pénzzel kihozza, és úgy is volt, hogy kiengedik, de aztán valaki utánanyúlt. Soha többé nem hallottak felőle.

 

 – Számomra félelmetes ilyen „egyszerű” történeteken keresztül látni a nagy történelmi eseményeket… Mert mondjuk, mi van akkor, ha nincs Trianon, és egyben marad az ország? Mi van akkor, ha… Akkor egészen más történetek születnek. Egészen más az érzés az országban. Nem ez lenne a sorsunk. Iszonyatosan nagy negatívuma és fájdalma van Trianonnak. De, azt hiszem, meg kell békülni ezzel, el kell tudni fogadni. Ha nem tudjuk, akkor saját magunkat pusztítjuk el. Sok mindent az időre kell bízni. A tragédiáktól kezdve a pozitív eseményekig csomó minden megtörténik újra és újra a történelemben. Hogyha kivárjuk – nehogy félreértse, és nehogy félreértsék az olvasók: én nem várok visszarendeződést –, szóval csak azt mondom, hogy mi van akkor, ha türelmesek vagyunk itt és most. Meg azok lesznek az utánunk jövők. Mert a világban folyamatosan változik minden. Itt van számunkra az 1989-es példa. Addig nem is mertünk gondolni arra, hogy valamikor a határok meg fognak nyílni…

 

 – Biztos, hogy lesznek változások Európa-szerte. Mint ahogy vannak is. Tehát ha ezt – türelemmel s mondjam így: becsülettel – kivárjuk, lehet, hogy egyszer, talán megint újra a helyükre kerülnek a dolgok. Megbékélés, elfogadás kell ehhez, miközben az is jár az agyamban, hogy az anyaországi magyarok is békéljenek meg. Fogadjuk el ezt a helyzetet. Ne acsarkodjunk egymásra. Akik segíteni tudnak, akarnak, azokat hagyjuk, hadd segítsenek. Az anyagiaktól kezdve az egyszerű gesztusokig; „elmegyek az elcsatolt részekre, s megnézem őket”. De aki nem akarja ezt, azzal sincs baj. Nem kell erőltetni. Lehet, egyszer azt mondja, most szétnézek. Bármi megtörténhet. Ám erre csak akkor van esély, hogyha mi magunk nem vagyunk egymásnak ellenségei. Ezért mondom: az időnek meg a türelemnek és az elfogadásnak óriási jelentősége van. Nem azoknak a „nagy” embereknek az oldalán állok, akik verik a mellüket, hogy mi magyarok vagyunk, hanem azokén, akik nem beszélnek, de tesznek. Nem kell szeretni egymást, hanem csak tenni. Akár a szeretetért is.
 

Szenkovits Péter 

 

Borítókép: Trill Zsolt Törőcsik Marival A szarvassá változott fiúban, Vasváron (archív felvétel) – Fotó: Benkő Sándor

kapcsolódó cikkek
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A hatalom által által üldözött háborúellenes csoport tagjaként, vajdasági magyar újságíróként, kalandos úton került Magyarországra Komáromi Ákos 1991-ben az akkori Jugoszláviából. Néhány évet szerkesztőként dolgozott a megyei napilapnál, aztán családi vállalkozását építette fel feleségével Szombathelyen. Az elmúlt évtizedekről, a magyarságról faggattuk a trianoni évforduló kapcsán.
címkék
kapcsolódó cikkek
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A haza ment el, mert mi nem mentünk sehova – a Vajdaságtól Szombathelyig
A hatalom által által üldözött háborúellenes csoport tagjaként, vajdasági magyar újságíróként, kalandos úton került Magyarországra Komáromi Ákos 1991-ben az akkori Jugoszláviából. Néhány évet szerkesztőként dolgozott a megyei napilapnál, aztán családi vállalkozását építette fel feleségével Szombathelyen. Az elmúlt évtizedekről, a magyarságról faggattuk a trianoni évforduló kapcsán.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Szerelőaknába esett egy munkás Szombathelyen
Körülbelül másfél méter mély szerelőaknába esett bele egy férfi pénteken délelőtt Szombathelyen, egy busztársaság telephelyén.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kétnapos gázszünet lesz Szombathelyen is
Karbantartás miatt kétnapos gázszünet lesz Vas megye több településén, köztük Szombathelyen is: augusztus 11-én reggel 6 órától 13-án reggel 8 óráig szünetel a szolgáltatás.
legfrissebbek
Október végéig biztosan nézők nélkül folytatódik a Bundesliga
A hatóságok döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt október végéig biztosan nem lehetnek nézők a német labdarúgó-mérkőzéseken.
Trump: nagyszerű volt a személyes viszony a kínai elnökkel, de ez mára megváltozott
Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox rádió sportcsatornájának adott interjújába kijelentette, hogy korábban "nagyszerű" volt a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de ez mára már megváltozott.
Árokba borult egy kamion a 8-as főúton
Két grafikon a második hullám kezdetéről
Vizuálisan láthatjuk a koronavírus-járvány "második hullámának" kockázatát a BBC összefoglalójában.
Az Emmi szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).