km/óra
  2020.08.14., péntek  •  Marcell napja
Teljes élet kerekesszékkel: Kondor Tamás zenész a Nyakkendő nélkül című műsorban

Teljes élet kerekesszékkel: Kondor Tamás zenész a Nyakkendő nélkül című műsorban

Sorozatunkban a Szombathelyi Televízió új műsorából, a Nyakkendő nélkülből idézünk. A kéthetente szerdánként, a Híradó után látható kötetlen beszélgetés ötödik vendége Kondor Tamás, a Tom Kondor Band vezetője volt. 

– A közönség már megszokhatta, hogy kerekesszékes vagy, de sokan talán nem is tudják, hogy pontosan mi is történt veled. 24 éves voltál, amikor autóbalesetet szenvedtél. Emlékszel arra a napra?


– Minden pillanata élénken él bennem. Reggel 9 óra volt, még az ablakon beszűrődő fények is megvannak. Az is, ahogy el akarom kapni a mikrobuszban lévő vasrudat, de végül nem sikerült. Olyan az emlék, mint egy lassított felvétel. Pókhálósra tört az ablaküveg, én kirepültem, majd elveszítettem az eszméletemet. Csak a kórházban tértem magamhoz.


– Mikor tudatosult benned, hogy végleg megváltozott az életed?


– Igazából ennek a pillanata nincs meg, az elején nagy sumákolás ment. Arra emlékszem, hogy az orvos mondta, hogy ez a gerinctörés nagyon csúnyán néz ki, tűkkel szúrták a hasamat, hogy meddig érzek. Aztán, amikor az Országos Rehabilitációs Intézetbe kerültem, akkor mondták, hogy én ebből a helyzetből már nem szabadulok. Hülyén hangzik, de akkor éreztem, hogy nekem a kerekesszék a szabadság. Két nap múlva mehettem is.


– Zenélsz, autót vezetsz, kutyát tartasz, szinte teljes életet élsz. Hogyan látod, Szombathely mennyire jár élen akadálymentesítésben?


– Hát… ide a tévébe is pont elférne egy lift a lépcső mellé, középre. Egyébként a belváros nagyjából rendben van, inkább a kertvárosi részek azok, ahol végig kell gondolnom, hogy merre menjek. Azért a rossz járda, a buckás utak eléggé megnehezítik a közlekedést kerekesszékkel.


– Ha tehetnéd, megváltoztatnál valamit az életedben?


– Kérted a műsor előtt, hogy ne egyszavas válaszokat adjak. De erre a kérdésre mégis egy szóval tudok csak válaszolni: semmit.

A Tom Kondor Band legközelebb Szombathelyen a Savaria Karneválon látható és hallható, augusztus 23-án pénteken, 23.30-kor a Sörtér színpadán.

Kéner Balázs
Fotó: Nagy Jácint

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Összeesett, majd meghalt egy 27 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni, és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
Vas megyében öttel, országosan 43 fővel emelkedett a fertőzöttek száma
43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
legfrissebbek
Továbbra is sok településen, Szombathelyen és Szentgotthárdon is magas az ózonkoncentráció
Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.
Nemcsak fákat ültetnek, hanem gondolatokat is
Egy éve alakult meg a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet. A mozgalomnak ma már 50 ezer önkéntese van országszerte, céljuk a városok zöldítése - eddig 40 ezer fát ültettek el. A születésnap alkalmából a szombathelyi csoport alapító tagjai nyírfacsemetét telepítettek a Vasi Skanzenben.
Már kerékpárral is be lehet menni a dozmati víztároló területére
Be lehet hajtani kerékpárral a dozmati víztározó területére - az erről szóló közleményt a napokban tette közzé Facebook-oldalán a vízügyi igazgatóság. Beljebb helyezték a Behajtani tilos táblát is, így az autók most már szabályosan várakozhatnak a létesítmény bejáratánál.
C. Ronaldo-t várja a mexikói harmadosztály
A szóbeszéd szerint a Juventus a nyáron eladná a szupersztárját. A mexikói harmadosztályban viaskodó Tlaxcala FC lecsapna a lehetőségre.
Koronavírus: megint romlott a helyzet Ausztriában, 282 új fertőzést regisztráltak
Hirtelen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Ausztriában: az elmúlt 24 órában 282 új fertőzést regisztráltak. A legtöbb új fertőzöttet, 112-öt, Bécsben találták, írja a krone.at.