km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Teljes élet kerekesszékkel: Kondor Tamás zenész a Nyakkendő nélkül című műsorban

Teljes élet kerekesszékkel: Kondor Tamás zenész a Nyakkendő nélkül című műsorban

Sorozatunkban a Szombathelyi Televízió új műsorából, a Nyakkendő nélkülből idézünk. A kéthetente szerdánként, a Híradó után látható kötetlen beszélgetés ötödik vendége Kondor Tamás, a Tom Kondor Band vezetője volt. 

– A közönség már megszokhatta, hogy kerekesszékes vagy, de sokan talán nem is tudják, hogy pontosan mi is történt veled. 24 éves voltál, amikor autóbalesetet szenvedtél. Emlékszel arra a napra?


– Minden pillanata élénken él bennem. Reggel 9 óra volt, még az ablakon beszűrődő fények is megvannak. Az is, ahogy el akarom kapni a mikrobuszban lévő vasrudat, de végül nem sikerült. Olyan az emlék, mint egy lassított felvétel. Pókhálósra tört az ablaküveg, én kirepültem, majd elveszítettem az eszméletemet. Csak a kórházban tértem magamhoz.


– Mikor tudatosult benned, hogy végleg megváltozott az életed?


– Igazából ennek a pillanata nincs meg, az elején nagy sumákolás ment. Arra emlékszem, hogy az orvos mondta, hogy ez a gerinctörés nagyon csúnyán néz ki, tűkkel szúrták a hasamat, hogy meddig érzek. Aztán, amikor az Országos Rehabilitációs Intézetbe kerültem, akkor mondták, hogy én ebből a helyzetből már nem szabadulok. Hülyén hangzik, de akkor éreztem, hogy nekem a kerekesszék a szabadság. Két nap múlva mehettem is.


– Zenélsz, autót vezetsz, kutyát tartasz, szinte teljes életet élsz. Hogyan látod, Szombathely mennyire jár élen akadálymentesítésben?


– Hát… ide a tévébe is pont elférne egy lift a lépcső mellé, középre. Egyébként a belváros nagyjából rendben van, inkább a kertvárosi részek azok, ahol végig kell gondolnom, hogy merre menjek. Azért a rossz járda, a buckás utak eléggé megnehezítik a közlekedést kerekesszékkel.


– Ha tehetnéd, megváltoztatnál valamit az életedben?


– Kérted a műsor előtt, hogy ne egyszavas válaszokat adjak. De erre a kérdésre mégis egy szóval tudok csak válaszolni: semmit.

A Tom Kondor Band legközelebb Szombathelyen a Savaria Karneválon látható és hallható, augusztus 23-án pénteken, 23.30-kor a Sörtér színpadán.

Kéner Balázs
Fotó: Nagy Jácint

 

 

Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.