km/óra
  2020.07.08., szerda  •  Ellák napja
Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Küzdőtérben zajlik az életünk. A legnehezebb ellenféllel, önmagunkkal, nap mint nap meg kell birkóznunk. Hol egyik, hol másik énünk győz ebben vagy abban a menetben. De vajon melyik „felünk” nyeri meg a létháborúnkat? A jó, avagy a gonosz? Mindeközben pedig itt vagyunk egymásnak, egymással. Mire jutunk? Lehet azonos nevező? Olyan, ami sem a másik, sem saját magam föladásával nem jár? Rálel(het)ünk-e a közös útra? Életjátszmáinkkal szembesít Zsótér Sándor rendező Peter Shaffer Equus című drámájának színre vitelével a Weöres Sándor Színházban.

Szeretett paripái szemét kiszúrja egy fiatalember. Vajon miért? Mitől történhet meg bennünk, általunk/velünk ez, az, amaz? Mennyire befolyásolnak a szűkebb-tágabb környezetünkben élők, a körülöttünk zajló – zaklató, manipuláló, gyakorta aljas – események? 


Számtalan réteg, sáv, vetület. Szemtől-szembe magammal, egymással, a világgal. Szemlélet. Szemlélek. Szemléletmódok. Avagy: vaktában, emlékek csapdamezején vegetálva? 
Ringben, (kutya)szorítóban zajlik a WSSZ-ben a rémséges tett körülményeinek kibogozása, az okok feltárását szolgálni hivatott eseménysor. A (lét)küzdőtér két szélén magasles. Kilátó. A szárnyalás, a röpülés, a szenvedély, a csoda lehetőségeként. Hogy igenis el lehet, el kell rugaszkodni a talajtól, mert meg lehet, meg kell(ene) váltani önmagunkat, egymást és a világot. Merthogy ezért vagyunk itt. Minden más smafu. 


A fiú a negyedéves színművészeti egyetemista Major Erik. A pszichiáter Jordán Tamás. A lány Nagy-Bakonyi Boglárka. Feltérképeznek engem, téged, őt. Megérintenek minket, titeket, őket.  Bele-belebújnak egymás bőrébe. A fiú hol az apja, más alkalommal a pszichiáter az apa; a bírónő az anya meg a lány. Sugallják, tessék szíves lenni más optikát is használni, érezni/gondolkodni a másik szívével/fejével. Akkor hát mit is jelent valójában az, hogy normális? Mi az abnormális? 


Paripává változnak, nemesednek. Ritmus. Tánc. Nyargalás. Boldogság. Szemünkből erecskék ereszkednek alá.  


Major Erik hibátlan. Jordán Tamás: kivételes művész. A nemzet színésze címre most ő a leginkább – mert a legméltóbb – esélyes. Nagy-Bakonyi Boglárka: Szín Ész Nő. Ambrus Mária díszlettervező, Benedek Mari jelmeztervező, Ungár Júlia dramaturg, s a többi csapattárs érdeme is, hogy rendkívüli a hatás.  


E XXI. századi küzdőtérben (ringben/szorítóban) mégse küldjük magunkat s egymást padlóra?! 


Zsótér Sándor Equus-a tisztaságával, pőreségével, a szemrevételezhetetlen láttatásával igazodási pontként szolgál. 
Kell lennie közös nevezőnek. Hogy együtt lelhessünk rá mindnyájunk szebbik – ha úgy teszik: isteni – énjére. Képesek legyünk tágítani a horizontunkat, korrigálni a szemléletmódunkat. Megfoghassuk (újra) egymás kezét. Látó/ember/ként haladhassunk a rögös-közös úton.


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Peter Schaffer angol drámaíró Equus című darabja a Weöres Sándor Színház legújabb kamaratermi bemutatója. A megtörtént eseményeken alapuló történet egy kamaszfiú borzalmas bűntette körül bonyolódik, miközben a normalitás kérdését boncolgatja. Vajon jobb-e a társadalmi elvárásokba simuló örömtelen élet, mint az olykor devianciába átcsapó szabadság?
kapcsolódó cikkek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Peter Schaffer angol drámaíró Equus című darabja a Weöres Sándor Színház legújabb kamaratermi bemutatója. A megtörtént eseményeken alapuló történet egy kamaszfiú borzalmas bűntette körül bonyolódik, miközben a normalitás kérdését boncolgatja. Vajon jobb-e a társadalmi elvárásokba simuló örömtelen élet, mint az olykor devianciába átcsapó szabadság?
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Eldőlt a Víztorony és a KRESZ-park sorsa
A legutóbbi közgyűlésen eldőlt a Víztorony, illetve a hozzá tartozó KRESZ-park sorsa. A város művelődési központja mindkét létesítmény esetében feladatot kap.
Gyors óvintézkedésekre van szükség Felső-Ausztriában: iskolákat, óvodákat zárnak be
Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban - jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.
legfrissebbek
Távirányítható marsjárót épített egy szombathelyi diák
Magas színvonalú műszaki ismeretek, kreativitás, játékosság és nagy kitartás – tehetsége mellett ezekre a tulajdonságokra volt szüksége a 17 éves Rózsavölgyi Mátyásnak, hogy megalkothassa azt a távirányítható marsjárót, amellyel 1. díjat nyert a 29. Tudományos és Innovációs Ifjúsági Tehetségkutató Versenyen. A Perintparti Waldorf iskola 11. évfolyamos diákja ezzel jogot szerzett arra, hogy a verseny következő fordulójában Európa legígéretesebb „ifjú tudósaival” mérje össze magát.
Öttel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon
Öttel, 4210-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.
Volkswagen hajtott Renault autószállító elé Sárvár határában
A német rendszámú Volkswagen vezetője a 88-as főútról hajtott volna rá a 84-es főútra, de érkezett a Renault.
Sikerült megfékezni a járványkitörést a legnagyobb németországi gócban
Sikerült megfékezni az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedését a legnagyobb németországi járványgócban, az észak-rajna-vesztfáliai Gütersloh járásban, ahol így már nincs szükség újabb korlátozásokra - közölte a tartomány egészségügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint.
Ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában
Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.