km/óra
  2020.04.04., szombat  •  Izidor napja
Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Küzdőtérben zajlik az életünk. A legnehezebb ellenféllel, önmagunkkal, nap mint nap meg kell birkóznunk. Hol egyik, hol másik énünk győz ebben vagy abban a menetben. De vajon melyik „felünk” nyeri meg a létháborúnkat? A jó, avagy a gonosz? Mindeközben pedig itt vagyunk egymásnak, egymással. Mire jutunk? Lehet azonos nevező? Olyan, ami sem a másik, sem saját magam föladásával nem jár? Rálel(het)ünk-e a közös útra? Életjátszmáinkkal szembesít Zsótér Sándor rendező Peter Shaffer Equus című drámájának színre vitelével a Weöres Sándor Színházban.

Szeretett paripái szemét kiszúrja egy fiatalember. Vajon miért? Mitől történhet meg bennünk, általunk/velünk ez, az, amaz? Mennyire befolyásolnak a szűkebb-tágabb környezetünkben élők, a körülöttünk zajló – zaklató, manipuláló, gyakorta aljas – események? 


Számtalan réteg, sáv, vetület. Szemtől-szembe magammal, egymással, a világgal. Szemlélet. Szemlélek. Szemléletmódok. Avagy: vaktában, emlékek csapdamezején vegetálva? 
Ringben, (kutya)szorítóban zajlik a WSSZ-ben a rémséges tett körülményeinek kibogozása, az okok feltárását szolgálni hivatott eseménysor. A (lét)küzdőtér két szélén magasles. Kilátó. A szárnyalás, a röpülés, a szenvedély, a csoda lehetőségeként. Hogy igenis el lehet, el kell rugaszkodni a talajtól, mert meg lehet, meg kell(ene) váltani önmagunkat, egymást és a világot. Merthogy ezért vagyunk itt. Minden más smafu. 


A fiú a negyedéves színművészeti egyetemista Major Erik. A pszichiáter Jordán Tamás. A lány Nagy-Bakonyi Boglárka. Feltérképeznek engem, téged, őt. Megérintenek minket, titeket, őket.  Bele-belebújnak egymás bőrébe. A fiú hol az apja, más alkalommal a pszichiáter az apa; a bírónő az anya meg a lány. Sugallják, tessék szíves lenni más optikát is használni, érezni/gondolkodni a másik szívével/fejével. Akkor hát mit is jelent valójában az, hogy normális? Mi az abnormális? 


Paripává változnak, nemesednek. Ritmus. Tánc. Nyargalás. Boldogság. Szemünkből erecskék ereszkednek alá.  


Major Erik hibátlan. Jordán Tamás: kivételes művész. A nemzet színésze címre most ő a leginkább – mert a legméltóbb – esélyes. Nagy-Bakonyi Boglárka: Szín Ész Nő. Ambrus Mária díszlettervező, Benedek Mari jelmeztervező, Ungár Júlia dramaturg, s a többi csapattárs érdeme is, hogy rendkívüli a hatás.  


E XXI. századi küzdőtérben (ringben/szorítóban) mégse küldjük magunkat s egymást padlóra?! 


Zsótér Sándor Equus-a tisztaságával, pőreségével, a szemrevételezhetetlen láttatásával igazodási pontként szolgál. 
Kell lennie közös nevezőnek. Hogy együtt lelhessünk rá mindnyájunk szebbik – ha úgy teszik: isteni – énjére. Képesek legyünk tágítani a horizontunkat, korrigálni a szemléletmódunkat. Megfoghassuk (újra) egymás kezét. Látó/ember/ként haladhassunk a rögös-közös úton.


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Peter Schaffer angol drámaíró Equus című darabja a Weöres Sándor Színház legújabb kamaratermi bemutatója. A megtörtént eseményeken alapuló történet egy kamaszfiú borzalmas bűntette körül bonyolódik, miközben a normalitás kérdését boncolgatja. Vajon jobb-e a társadalmi elvárásokba simuló örömtelen élet, mint az olykor devianciába átcsapó szabadság?
kapcsolódó cikkek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek
Peter Schaffer angol drámaíró Equus című darabja a Weöres Sándor Színház legújabb kamaratermi bemutatója. A megtörtént eseményeken alapuló történet egy kamaszfiú borzalmas bűntette körül bonyolódik, miközben a normalitás kérdését boncolgatja. Vajon jobb-e a társadalmi elvárásokba simuló örömtelen élet, mint az olykor devianciába átcsapó szabadság?
Savaria Fórum 29. évfolyam 12. szám - 2020.03.28.
Savaria Fórum 29. évfolyam 12. szám - 2020.03.28.
legolvasottabbak
Tirolban ragadt dolgozók: az AK szerint többen lehetetlen helyzetbe kerültek, a kamara szerint minden rendben van
A tiroli munkavállalói szervezet Arbeiterkammer (AK, munkáskamara) pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a lezárt sírégiókban a karantén miatt ott maradt dolgozók (magyarok is) közül többen lehetetlen helyzetbe és embertelen körülmények közé kerültek. 
Koronavírus: akkora botrány lett a tiroli fertőzésekből, hogy már az ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a hatóságok
Rengeteg fertőzött turista, kiszivárgott belső információk, hazaküldött vagy Ausztriában karanténban ragadt szezonmunkások (köztük magyarok is), indokolatlanul sokáig nyitva hagyott síterepek: akkora botrány lett abból, hogy tiroli síterepeken sokan kapták el a koronavírust, hogy már az osztrák ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a helyi hatóságok.
Koronavírus: 10 ezer fölött a megbetegedések száma, 131 haláleset történt Ausztriában
Minden diák lezárhatja a tanévet, megfelelő feltételekkel, és egyiküknek sem lesz hátránya a koronavírus miatt kialakult helyzetből" - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
Kilométer-korlátozás nélkül ingázhatnak Ausztriába a munkavállalók
Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása továbbra is biztosított minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen, írja az ORFK Kommunikációs Szolgálata.
További szigorításokra van szükség Ausztriában, csak maszkban lehet vásárolni
Még nem múlt el a koronavírus gyors terjedésének veszélye, ezért további szigorításokra van szükség Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár egy bécsi sajtótájékoztatón hétfőn, ahol a járvánnyal kapcsolatos újabb óvintézkedéseket ismertette.
legfrissebbek
Pattanóbogártól Savaria tündökléséig – újabb színes kötet a múzeumi munkáról
Újabb színes kötet reprezentálja a Vas megyei múzeumokban folyó tudományos munkát. A frissen megjelent 2019-es Értesítőben, amely a sorozat 41. kötete, természet-, történet- és néprajztudományi, régészeti, művészettörténeti és műtárgyvédelemmel kapcsolatos írások követik egymást.
Ha felmerül a fertőzés gyanúja, a környezetben élőknél is elvégzik a tesztet
Egy hónapja volt az első megbetegedések regisztrálása Magyarországon, ahol megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
Operatív törzs: szombaton hat repülővel érkeznek védőeszközök Magyarországra
Szombaton hat repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.
Egy eltűnt 13 éves kislányt keres a családja és a rendőrség
Egy kőszegi édesapa kér segítséget a Facebook-oldalán, hogy megtalálják eltűnt lányát.
Közel 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő teljesen hatástalan
Majdnem 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő bizonyult teljesen hatástalannak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.