km/óra
  2020.07.12., vasárnap  •  Izabella, Dalma napja
Rumi úti vízelvezető: nem egyeztettek a lakókkal a tervezés előtt

Rumi úti vízelvezető: nem egyeztettek a lakókkal a tervezés előtt

Közel 7 kilométeren újul meg a bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer Szombathelyen, az EU 800 millió forintos támogatásából. Ebből 140 millió jut a Rumi útra, ahol úgy kezdődött meg a munka, hogy a lakók nagy része nem is tudott róla, hogy árok kerül a háza elé. A kapuhidakkal is probléma van, aki egynél többet szeretne, annak fizetnie kell.

A beruházás a Rumi út régi problémáját oldja meg, ezt már Tóth Kálmántól (Éljen Szombathely), a körzet képviselőjétől tudtuk meg, hiszen a Csititó utáni részen nagyobb esők után összefüggő tócsatenger alakult ki. A múlt héten megkezdett munka során 1100 méter hosszan, mindkét oldalon trapézalakú árkot (néhol nyitott, néhol fedett) alakítanak ki, majd a Vas Gereben utcánál vezetik le a csapadékvizet a Gyöngyösbe. A szakaszra a 800 millióból 140 millió jut, mondta el  képviselő, aki egy korábbi beszélgetésünk során jelezte, hogy valószínűleg a lakókkal való, tervezés előtti városházi egyeztetés elmaradt. Ugyanis a tervek kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, négy méter széles kocsibeálló-hidakat tartalmazzák, viszont több lakó jelezte, hogy ennél szélesebb vagy több átereszre lenne szüksége.


A Rumi út városi felőli részén eddig egyáltalán nem volt (illetve az idők során feltöltődött a vízelvezető) árok, vagy inkább csak jelzésértékű megoldásként betonelemekből raktak csatornafélét, de az annyira nem vezette el a vizet. 


Az építés megkezdése után lett világos a lakóknak, hogy a tervektől meglehetősen nehéz lesz eltérni, mivel az EU szigorúan ellenőrzi a projektjeit és azok végrehajtását. Az önkormányzat hétfői dátummal küldött ki egy levelet az utcában élőnek arról, hogy kizárólag az előírt,  egy darab csatlakozást tartalmazzák a tervek (ami az engedélyekben szerepel). Ha valaki többet vagy szélesebbet szeretne, az saját költségén rendelhet, az igényeket július 22-ig gyűjtik a városhzán, a beruházási irodán.


Külön említette meg a levél, hogy május 29-én lakossági fórum keretében mutatták be valamennyi, még el nem készült fejlesztési szakasz tervét - ezzel viszont annyi probléma volt, hogy a lakossági egyeztetést már a tervezés után tartották meg, továbbá az eseményről a szombathely.hu oldalon lehetett értesülni - az pedig nem tartozik a helyi polgárok elsődleges hírforrásai közé. Az ugytudjuk.hu hírportál azt írta, a jelenléti ív szerint a városháza illetékesein kívül három, érintett szombathelyi polgár vett részt a fórumon.
 

Tóth Kálmánt kedd délután akkor értük el, amikor nekilátott személyesen felkeresni az érintett lakókat, hogy megbeszélje velük a lehetőségeket.

- A legnagyobb probléma, hogy az előkészítő szakaszban kellett volna egyeztetést tartani az itt élőkkel, akik most az előzetes hivatali egyeztetést és tájékoztatást hiányolják. hiszen annak során lehetett volna felmérni a tényleges helyzetet és az igényeket. Az uniós pályázatoknál kötelező a lakossági fórum és a tájékoztatás, ehhez képest a meghívó a szombathely.hu-ra került fel. A projekt indulásáról szórólap is készült, de egyelőre itt nem találkoztam olyannal, aki kapott volna ilyent. A polgármester végül hétfőn küldte ki a levelet, de addigra már dolgozott a kivitelező cég. Az külön kérdés, hogyan építik be majd plusz átjárókat, hiszen ezek nem a projekt részei, szóval, elég nehéz lesz egyenesbe hozni az egész történetet. Folyamatosan beszélek a lakókkal, mert  újabb probléma támadt. Időközben helyükre kerültek az első átereszek, és ezeknek annyira magas a peremük, hogy emiatt nehéz kisívben ráfordulni a hídra. Ez furgonok esetében okoz gondot, illetve ott, ahol záróvonal van. 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
Öttel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban
Öttel, 4234-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.
(Gól)eső volt a Haladás Vép elleni edzőmérkőzésén
Mátyus János együttese végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztosan nyert a vépiek ellen. Jövő héten a harmadosztályú Ménfőcsanak látogat a Rohonci útra.
Levegőbe repült és faágakat tört egy Peugeot, Yamaha motor elé szaladt egy szarvas
Két személyi sérüléses baleset is történt Vas megye útjain szombaton délután.
Kormányszóvivő: fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi járványellenes intézkedéseket támogatják leginkább
A koronavírus-járvány esetleges fellángolása miatt fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi intézkedéseket támogatják a legnagyobb arányban - mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.
Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt
Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma.