km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 

Elkészült a szombathelyi önkormányzat programja, amely arról szól, hogyan lehet a város gazdaságát minél hamarabb és a lehető legkevesebb fájdalommal talpra állítani, mondta dr. Horváth Attila. Legfontosabb feladat a város működőképességének megőrzése, a közfeladatok ellátása, emellett kiemelt küldetésnek tekinti a városvezetés, hogy szociálisan segítséget nyújtson azoknak, akik a járvány miatt – remélhetően csak átmeneti időre – rossz helyzetbe kerültek. 

 

A gazdaság újraindítása a kormány és a Magyar Nemzeti Bank feladata,  a szombathelyi önkormányzat pedig mindent megtesz, hogy a keretein és lehetőségein belül segítsen a város vállalkozásainak. Az alpolgármester kiemelte, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, van olyan korábbi elképzelésük, amely egészen messze eljutott, utalt az MNB által nyújtott 2,5 százalékos kamatra adott hitelről. 


A Szombathely Restart Program három pillérre épül, jelentette be Horváth Attila. 


Vegyél helyit!


A kezdeményezés azt szolgálja, hogy a polgárok a vásárlással elsősorban a szombathelyi vagy városkörnyéki vállalkozásokat segítsék. Ugyanennek az elemnek része, hogy a város azt tervezi, hogy a szociális támogatások egy részét – hogy pontosan mekkorát, az még nem dőlt el – utalványban kapnák meg az érintettek, amely aztán a szombathelyi piacon lenne beváltható. Az alpolgármester jelezte, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez okozhat kellemetlenségeket, de a helyi vállalkozásokat segítené.


Légy online!


A járvány következtében megváltozott körülmények rávilágítottak arra, hogy sok helyi vállalkozásnak nem volt megfelelő az online jelenléte. Ezen szeretne segíteni a város, így a Kamarával közösen weboldal-szerkesztő megoldásokat, webshopokat, adatvédelmi szolgáltatásokat (közösségi média jelenlét)  kínálnak a cégeknek, hogy azok a termékeiket el tudják juttatni a fogyasztókhoz. 


Költs okosan!


A város a saját hatáskörében mindent megtesz, hogy segítse a vállalkozásokat, fejtette ki az alpolgármester. Az önkormányzati ingatlant bérlő, de a járvány miatt bezárt cégeknek elengedte a város a bérleti díjat, jelentősen csökkentették a közterület-használat díját is. Az újraindításnál a város a Médiaközpont hirdetési felületein (Városi Televízió, Savaria Fórum) engedményt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek ilyen jellegű segítségre is szükségük van.  Mindezt nem alanyi jogon biztosítják, hanem azon cégek számára ajánlják fel, amelyek a munkahely-védelemet és a közösségi szerepvállalást is fontosnak tekintették. 


A programon túl


Ugyan nem a Restart Pogram része, de a város egyeztet a helyi multikkal, hogy minél több szombathelyi vállalkozás beszállítója legyen a nagyoknak. A legnagyobb helyi adófizetőknek, munkaadóknak a polgármester levelet írt, jelezve, hogy az önkormányzat kész a segítségnyújtásra. Horváth Attila külön kihangsúlyozta, hogy a város támogatja a bajba jutott szombathelyi cégeket, olyan rendszert építenek ki, hogy az újrakezdők számára minden elérhető legyen a pályázatírástól a hitelügyintézésig. Ugyan a nagy cégektől jön az iparűzési adó 70-80 százaléka, de a többi vállalkozásra is szükség van, különösen akkor, amikor a kormány 500 millió forintot von el a várostól.  Az alpolgármester azt mondta, hogy ez most tényleg az összefogás ideje, közösen dolgoznak a gazdaság talpra állításán. A város költségvetéséről azt mondta, a Schaefflertől az ingatlanért kapott pénz megvan, ezt út- és hídfelújításra szánják továbbra is, nem akarnak hozzányúlni. Az ápolók, a szociális területen dolgozók mellett az önkormányzati, illetve a városi cégek alkalmazottainak is megköszönte a munkát, mert ők szintén segíteni akarnak, és maximálisan odateszik magukat a veszélyhelyzetben is. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.