km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Újabb fogadóórát tartott Nemény András élőben a város Facebook-oldalán, melynek vendége ezúttal Puskás Tivadar leköszönt polgármester volt. A város vezetője összefoglalta az eddigi intézkedéseket, ismertette a legújabb döntéseket, válaszolt a szombathelyiek és a sajtó kérdéseire. A fogadóórát ezúttal a húsvét szellemisége hatotta át.

– Fegyelmezetten próbáljuk távol tartani azt a ellenfelet, amit ismerünk ugyan, de nem tudjuk az ellenszerét – erről beszélt a polgármesteri fogadóóra első perceiben Puskás Tivadar. Szombathely egykori vezetője – aki maga is védett korban van – ismételten felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mindenki otthon maradjon.
 

– 51 fő van jelenleg Szombathelyen hatósági házi karanténban, a Markusovszky-kórházban nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget – foglalta össze a helyzetet Nemény András. Hangsúlyozta azonban, hogy hozzáértők szerint ez a vihar előtti csend. A vírus itt van, és továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk.

 

Költségvetési átcsoportosítások, intézményfelújítások, segélyezés, leállt az Aptiv

 

Eddig 161 millió forintot költöttek védekezésre, ebben nincs benne az a 220 millió, amit a segélyalapba csoportosítottak át. 100 ezer forintra jogosultak azok, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el a munkájukat, és egyszeri 57 ezer forintos juttatást kaphatnak, akik ugyan nem lettek munkanélküliek, de nehéz helyzetbe kerültek.


A legtöbb forrást a hulladékgazdálkodás finanszírozása kapcsán az államnak kölcsönadott pénzből, illetve a képviselői keretekből csoportosítottak át. Nemény András elmondta, hogy az intézményfelújítások és a folyamatban lévő egyéb beruházások – például a Vásárcsarnok felújítása – nem állnak le, de újak nem indulnak. Egyelőre nem vettek el az út-, híd- és járdafelújítási alapból. A polgármester májusban tervez költségvetés-módosítást, továbbá minden városi céghez kirendelt egy személyt a városvezetésből, aki figyelemmel kíséri a beszerzéseket és a költéseket.
 

– Eddig 509-en igényeltek krízissegélyt, ami szomorúan magas szám, és valószínűleg lesznek még többen is – ismertette a polgármester. - A város nagy cégei ugyan még dolgoznak, de nem tudni, meddig. Leállt az Aptiv, amely az egyik legnagyobb iparűzésiadó-befizető Szombathelyen, a kölcsönzött munkaerőt elbocsátották – fűzte hozzá. Várják, hogy mit hoz a kormány munkahelymegtartó csomagja, ennek függvényében tervezik meg a további intézkedéseket.
 

Bár a miniszterelnök mai bejelentésével felhatalmazta a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatosan további intézkedéseket hozhatnak, Nemény András szerint erre nincs szükség. 


Elismeréssel szólt a rengeteg felajánlásról, ami a járványhelyzetben érkezik. Van, aki maszkokat, mosógélt, karantén esetére lakásokat bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, és eddig 8,3 millió forint gyűlt össze a koronavírus alapban. Már megrendelték a mobil lélegeztetőgépet, amit ebből a pénzből finanszíroznak. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik mostantól segítenek a kutyasétáltatásban azoknak, akik hatósági karanténban vannak, illetve azoknak a 65 év felettieknek, akik nem tudják megoldani házi kedvencük ellátását. 

 

Közterület-használati díjak, buszmenetrend, bérleti jogviszony

 

A polgármester felsorolta az eddigi intézkedéseket. A kórház intenzív osztály digitális megfigyelő rendszert kap, amellyel az orvos személyes kontaktus nélkül is figyelemmel kísérheti a betegek állapotát. Gyorsteszteket rendeltek a háziorvosoknak és a szociális munkásoknak, ingyenessé tették a buszközlekedést az egészségügyi dolgozók számára. A piac területére csak maszkban lehet belépni, meghosszabbítják a házhoz szállítási akciót, amit eddig 300 esetben vettek igénybe a lakosok. A virág- és palántakereskedők számára a sátorban engedélyezték az árusítást, hiszen szezon van. Ellenkező esetben nagy lenne a helyi termelők vesztesége.
 

Nemény András ismertette az újabb döntéseket is. A közterület-használati díjak összegét leszállították egységesen 100 forintra négyzetméterenként. Ez már a jövő héten induló Szombathely Restart program része. A szociális bérlakásban élők lejáró jogviszonyát automatikusan meghosszabbítják, így nem kell a bérlőknek ügyintézés miatt a hivatalba menniük. Racionalizálják a helyi járatos buszközlekedést, szombati menetrend lép életbe.

 

Áldott húsvétot mindenkinek!

 

Puskás Tivadar szerint a húsvét a bizakodás és a család ünnepe, most azonban azt tanácsolja, hogy az egymástól távol élő családtagok ne találkozzanak. Fizikai távollétben, de lelkiekben egymáshoz közel, fegyelemmel és empátiával ünnepeljünk – fűzte hozzá. 
 

Nemény András megköszönte a volt polgármesternek, hogy részt vett a fogadóórán. Mint mondta, ez is azt jelzi, hogy a város összetart a bajban. Végezetül mindketten áldott, boldog húsvétot kívántak a szombathelyieknek.
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.