km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Otthonra talált sokak szívében Szombathelyen Antal D. Csaba

Otthonra talált sokak szívében Szombathelyen Antal D. Csaba

Antal D. Csaba (Brassó, 1983) tavaly szerződött a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz. Igaz, tíz évvel korábban jó eséllyel lehetett volna akár teátrumalapító ugyanitt. Merthogy Kisvárdán két szerepben is remekelt 2008 nyarán, a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján. 

Fajsúlyos szakmai ösztönzésre sem hívta fel akkor telefonon Jordán Tamást. Inkább életszerepet osztott magának: pincérnek szegődött, Casablancára. Pontosítsunk: az ilyen nevű budapesti, Váci utcai vendéglátó egységbe. 


Most éppen Szigligeti Ede– Mohácsi Testvérek Liliomfiának Gyuri pincér szerepére készül; a színpadi díszletben beszélgettünk. 


 – Brillírozó, tüneményes, finom eszközöket használ; ilyen kifejezésekkel illették az akkori (2008-as) honi kritikák a játékát. Részint Cherubin-ját a Figaro házasságában (rendező Anger Zsolt), illetve a Fiú megformálásáért Kiss Csaba Világtalanokjában (rendező Kövesdy István) a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vendégjátéka után. Felvillant egy budapesti nemzeti színházbeli közös produkció lehetősége is.


– A döntésem, hogy európai körutat teszek, s különböző nagy városokban pincérnek állok, ekkorra már megszületett. Budapest volt az első állomás. Bármekkora megrázó élménnyel, revelációval járt számomra, s hála Isten a nézők számára is legfőképpen a vak fiú megformálása, azt pontosan tudtam, hogy ez a csoda két napig tart. Valójában akkor értettem meg azt a sokat emlegetett mondatot, hogy a színész ne üljön fel se a sikernek, se a kritikának. Mert mindkettő elviszi. Hajnalig mulatunk, de másnap reggel fel kell kelni, és menni kell tovább. Az a kegyetlenség történik, mint egy megrázó halálesettel kapcsolatban. A kettő kvázi ugyanaz. Mert a legborzalmasabb és a legszebb is egyben az életben, hogy megy tovább, megy tovább… Miért is ne szegődtem volna el pincérnek? Bementem a Váci utcában a legelső utamba eső vendéglátóhelyre, s mondtam, hogy szeretném magam kipróbálni. Kérdezte a főnök, mennyire vagyok tapasztalt. Gyerekkorom óta „pincérkedek” otthon, felszolgálni, mosogatni én szoktam a nagyobb rendezvényeken, egyébként nincs tapasztalatom, válaszoltam. Mikor megtudta, hogy öt nyelven beszélek, fölvett. Két hét fizetetlen próbaidő után véglegesített. Hosszú hónapok után aztán haza kellett mennem a szüleimhez – akik akkor költöztek Brassóból Küküllőkeményfalvára – segíteni. A házuk felújításához különféle anyagokat vásároltam Székelyudvarhelyen, ahol összefutottam volt osztálytársammal, Csurulya Csongor rendezővel. Fölvetette, hogy lenne-e kedvem szerepelni a szilveszteri előadásukban. Volt. Elkezdődtek a próbák a Tomcsa Sándor Színházban. Aztán félbemaradtak, mert két másik előadásra készültünk. Ott ragadtam. Kilenc évre. 

- S egyszer csak megszólal a telefonom az éjszaka közepén, éppen kiszálláson/vendégelőadáson voltunk. A vonal végén Bányai Kelemen Barna, egykori csoporttársam, akivel együtt végeztünk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen 2006-ban. Barni az egyetemi évek óta hangsúlyosan jelen van az életemben. Mondta, hogy a budapesti Katona József Színházba hívják. Húha, Barni, ez nagyszerű! – így én. Ő: keresnek valakit Szombathelyen, érdekel, beajánlhatlak? Én: Jézusom, legalább a reggelt várd meg! Aztán – nehéz volt ugyan, de – döntöttem. Jordán Tamással a budapesti Jégbüfében találkoztunk, ahová gyakran betértem anno, pincérkedés előtt vagy után, magamat megajándékozandó. Csomó apró, ilyen és ehhez hasonló jelzést figyeltem meg, a véletlenek és az egybeesések játékát, amely mind-mind azt igazolja vissza, hogy ott vagyok, ahol most lennem kell. Ma már azt gondolom, hogy nem a lakberendezés, vagy a helyszín, hanem az emberek teremtik meg az otthont, s hála Istennek úgy érzem, nagyon sokak szívében itthon lehetek.  

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.
Fűnyíró traktor dőlt a Perint-patak medrébe
Senki sem sérült meg abban a balesetben, ami hétfőn délelőtt, patakparti fűnyírás közben történt a szombathelyi Körmendi út mellett.
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát - közölte hétfőn a projektet vezető Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.