km/óra
  2024.04.20., szombat  •  Tivadar napja
Tizenegy, korábban a kórházban rendbontó iráninak kell elhagynia az országot

Tizenegy, korábban a kórházban rendbontó iráninak kell elhagynia az országot

Csütörtökön tizenegy, korábban a kórházban rendbontó iráninak kell elhagyni az országot - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert elmondta, csütörtökön 11 iráni hagyja el Magyarország területét: 8 ember önként, 3 a hatóságok kíséretében. További 3 iráni később, április 23-án hagyja el az országot.


Emlékeztetett: ők voltak azok, akik márciusban a Dél-Pesti Centrum Kórházban kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, és a járványügyi elzárással kapcsolatos szabályszegéseket is elkövettek.


Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy kedden a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a rendőrök egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek, aki - bár hatósági házi karanténban kellett volna lennie - megkísérelte légi járattal elhagyni Budapestet. Kilépését megtagadták, ismét elrendelték hatósági házi karanténját - ismertette.


Beszámolt arról is, hogy újabb egyéni védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, kedden két szállítmánnyal összesen 10 millió sebészi maszk, 900 liter fertőtlenítő folyadék, valamint 24 600 izolációs köpeny. Ezek szállítmányozását, raktározását, őrzését és készletezését már elvégezték.


Ismertette: 13 360 hatósági házi karantént rendeltek el, az érintetteket 206 458 alkalommal ellenőrizték.


A kijárási korlátozások szabályszegőiről elmondta: kedden 385 intézkedésre volt szükség Budapesten, ebből 231 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, 75 emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 79 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.


A határforgalomról elmondta: a teherforgalomban belépőoldalon Tompa, Röszke, Ártánd, Rajka átkelőknél lehet kisebb fennakadásokra számítani, a belépő személyforgalomban pedig Parassapusztánál.  


A járvánnyal összefüggésben 219 büntetőeljárás indult, közülük 57 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 60 csalás, 12 járványügyi szabályszegés miatt. 46 gyanúsítottat hallgattak ki.  


Kérdésre válaszolva az alezredes elmondta: naponta értékelik a korlátozásokkal kapcsolatos rendőri intézkedéseket és tapasztalataik azt mutatják, hogy megfelelő rendőri létszámmal végzik ezt a munkát. Megjegyezte: munkájukat más rendvédelmi szervek, így a honvédség, az egyes rendészeti feladatokat ellátók, a közbiztonságért és közlekedésbiztonságért felelős szervezetek, egyesületek, közösségek is segítik. Ha kedvezőtlen tendenciát tapasztalnának, "dinamikusan" tudnak reagálni.


Arra a kérdésre, hogy szabályszegők között a fiatalok vagy az idősebbek vannak-e többségben, azt mondta: szükségtelen korosztályt meghatározni, mert a korlátozások mindenkire vonatkoznak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a súlyosabb, vagy ismétlődő szabályszegők inkább a fiatalok közül kerültek ki, a húsvéti hosszú hétvégén azonban kedvező tapasztalataik voltak a fiatalok által kedvelt helyszíneken tartott ellenőrzéseken, így Budapesten a Bikás parknál, a Hármashatárhegyen és a Városligetnél. Valamennyiünk érdekében, korosztálytól függetlenül mindenki tartsa be a szabályokat - kérte az alezredes.  


Arra a kérdésre, hogy mérséklődött-e a felvásárlási lázzal egybekötött pánikhangulat, Kiss Róbert azt mondta: tapasztalataik szerint igen. Ismertette: rendészeti lépésekkel is igyekeztek ezt elősegíteni. Példaként említette, hogy a humanitárius korridorok kijelölésével a nemzetközi és hazai szállítmányozást segítették. Ide sorolta azt is, hogy több olyan határátkelőt is megnyitottak a teherforgalomnak, amely korábban csak a személyforgalom számára volt elérhető. Rendészeti oldalról megtették azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a lakosság ellátását szolgálják - mondta.


Arra a kérdésre, hogy jogszerűen járnak-e el azok az önkormányzatok, amelyek szűkítik az idősek vásárlási idősávját, azt mondta: a kijárási korlátozásokról szóló kormányrendelet két felhatalmazást adott az önkormányzatoknak, az egyik csak a húsvéti időszakra vonatkozott, amikor az ünnepek idejére hozhattak helyi szinten szigorúbb korlátozásokat, míg a másiknak nincs időbeli hatálya, a fővárosi kerületi és a települési önkormányzatok polgármesterei jogszerűen határozhatják meg, hogy a piacokra a 65 év felettiek milyen ütemben és milyen idősávban mehetnek vásárolni. (MTI)

 

Fotó: Rendőrök járőröznek Salgótarjánban 2020. április 15-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította. MTI/Komka Péter
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Katonatörténeti kiállítás, tárlatvezetéssel
Az egykori szombathelyi tűzoltók és katonák életéről, munkájáról sok relikviát őriznek a város katonatörténeti kiállításában, melyet a közösségi tér szervezésében sokan megnéztek a múlt héten, írja a Jászai Utcai Közösségi Tér Facebook-oldala.
Virágos kert, növény és magcsere program a Szent Anna házban
Közösségi virágos kertet hoznak létre a Szent Anna házban, számolt be a hírről az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés
Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Nébih: tortellinit hívott vissza a SPAR
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.