km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

19-en vannak jelenleg házi karanténban Szombathelyen, a Markusovszky Kórházban nincs koronavírussal fertőzött beteg – ez is kiderült Nemény András polgármester pénteki online fogadóóráján, amelynek vendége ezúttal Stánitz Éva, nyugalmazott megyei tiszti főorvos, a Védelmi Tanácsadó Testület tagja volt.

A lakossági maszkok időben elkezdett kiosztása, a háziorvosok védőeszközökkel való ellátása és a „telefondoktor” rendszerének bevezetése  - amihez a betegek egészen jól hozzászoktak – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy alacsony a fertőzöttek száma a megyében, fogalmazott Stánitz Éva, aki dicsérte a szombathelyiek fegyelmezettségét. Ugyanakkor hozzátette, hogy látható ebben a tudatosságban némi lazulás (szájkendő viselete, csoportosulások), pedig nincs jobb megoldás, mint a szabályok betartása, bármilyen nehéz is ez.

 

Korlátozások hétvégén és hétköznap, élet a tetőzés után

 

A fagylaltárusok felelőssége, hogy a sorban állók tartsák egymástól a 1,5-2 méteres szociális távolságot – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Nemény András. Ezt a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrzi. A büntetés mértéke 5000-től 500 ezer forintig terjed, de nem a bírságolás a cél, eddig inkább csak figyelmeztettek – szögezte le a polgármester.


Nemény András elmondta: ha a polgármesterek a hétköznapokra is megkapják az intézkedés jogát a kormányzattól, a zárt terekben (boltok, üzletek) hosszú távon is kötelező lesz a maszk viselete. Ezt az intézkedést az egészségügyi szakemberek is egyöntetűen támogatják – mondta Stánitz Éva. 
-Bár még emelkednek a megbetegedések, talán már a felénél járunk a járványnak, csak egy kis türelem kell – biztatott a főorvos asszony. - Érthető, ha mentálisan fáradunk, ez a világon mindenütt így van. A maszk valóban kényelmetlen és kellemetlen viselet, de meg kell értenünk, hogy nemcsak magunkat védjük vele, hanem a nálunk esendőbbeket is, ezért komolyan kell venni a korlátozásokat. Az időben elkezdett megelőző intézkedéssorozat láthatóan közösségi szinten eredményeket hozott Vas megyében - tette hozzá.


Több internetező is szóvá tette, hogy a tömegközlekedési eszközökön is kötelezővé kellene tenni a maszk viselését. Ezt az önkormányzat nem rendelheti el, mivel csupán vásárolja a szolgáltatást. Nemény András korábban már kérte a cégtől a szigorítást, de elutasító választ kapott. 


Várják, milyen intézkedéseket hoz a kormányzat május 4. után. A tetőzésig a köztereken kötelező lesz a maszk, utána elképzelhető, hogy ezen enyhítenek. Ha újranyitnak az éttermek, ott is várhatóak korlátozások. 
 

- Bármennyire szeretnénk, a tetőzés után nem rögtön tér vissza az életünk a régi kerékvágásba, hiszen akkor még fennáll a fertőzésveszély – figyelmeztetett Stánitz Éva. - A tetőzést követően még nem az az enyhítési időszak jön el, amire mindannyian várunk, mert a járvány lecsengése legalább annyi ideig eltart majd, mint a felfutása. 

 

Idősotthonok, érettségi és segélycsomag


A Savaria Fórum kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: nem tudnak róla, hogy lennének fertőzöttek a városi és városkörnyéki idősotthonokban. A dolgozók ott is megkapták a szükséges védőfelszereléseket. 


Az önkormányzat mindenkiről tud, akit az ágyak felszabadítása miatt hazaküldtek a kórházból. Amelyik család támogatásra szorul az otthonápolásban, annak a Pálos Károly Központ munkatársai erőn felül segítenek. Nincs olyan, hogy valaki hazakerül, és nem lesz ellátva, hangsúlyozta Nemény András.

 

A polgármester beszámolt a koronavírus-alap költéseiről. A számlán eddig 8,7 millió forint gyűlt össze. Ebből betegfigyelő monitorrendszert vásároltak a kórház sürgősségi osztálya számára, és folyamatban van egy mobil lélegeztetőgép beszerzése.


A Szombathelyi Televízió az érettségi körüli óvintézkedésekre kérdezett rá. 11 intézményben 1900 végzős diák vizsgázik Szombathelyen. A legfőbb problémát az okozhatja, ha a tanulók egyszerre érkeznek meg az iskolába. Hogy elkerüljék a tumultust a bejáratnál, elképzelhető, hogy sávosan beosztják az érkezést 8 és 9 óra között. Erről még egyeztetnek az Oktatási Hivatallal és a rendőrséggel.


Eddig 886-an igényeltek segélyt a 400 milliós csomagból, amit a költségvetésből különítettek el a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szombathelyiek megsegítésére - ismertette Nemény András. A keretet ha tudják, tovább bővítik, de egyelőre még nem látszik, mekkora veszteséget szenvednek az önkormányzat cégei, és lesznek-e további kormányzati elvonások.


Végezetül Stánitz Éva néhány praktikus tudnivalót osztott meg a nézőkkel: akkor viseljük helyesen a maszkot, ha az a szánkat és orrunkat is takarja. Ha levesszük, a szánk felőli oldalt hajtsuk belülre, és ne tegyük le sehová a maszkot. Hazaérkezéskor mosószeres vízben áztassuk, és ha lehet, napon szárítsuk, majd vasaljuk át, így nem marad rajta vírus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bánjunk óvatosan a klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel, tartsuk be a csomagoláson feltüntetett hígítási előírásokat, és alaposan öblítsük ki a maszkokat, mert a belélegzett klór légúti irritációt okozhat. 


Stánitz Éva és Nemény András búcsúzóul a szabályok betartására, türelemre, az egymásra és saját magunkra való odafigyelésre biztattak minden szombathelyit.
 

kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.