km/óra
  2020.07.02., csütörtök  •  Ottó napja
Olvasósarkot rendeztek be a kőszegi vár külső udvarán

Olvasósarkot rendeztek be a kőszegi vár külső udvarán

Folyóiratok, anekdoták, balladák, regények és versek – többek között ezekből válogathat a csendes kikapcsolódásra vágyó olvasó a kőszegi Jurisics-vár udvarán. A városi könyvtár most nem fogadhat látogatókat, a könyvtárosok ezért olyan munkába fogtak, amire eddig nem volt idő.

 

Lajos Tiborné, a Chernel Kálmán Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy nagy selejtezésbe és pakolásba kezdtek, így felajánlottak a várnak olyan köteteket, amelyekkel tudnak még az olvasóknak kedveskedni. 25 verses, novellás kötetet, rövidebb történetek, valamint folyóiratokat adtak oda. 


A törököket egykor visszaverő Jurisics Miklós várkapitány szobra előtt levendulaszőnyeg, hatalmas vadgesztenyefák teszik hangulatossá a külső várudvart, amelynek az árkádjai alatt kapott helyet az olvasó sarok. 


Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója hozzátette, nem véletlen, hogy a kínálatukban ez megjelent. Egyrészt a könyvtárral jó a kapcsolatuk, másrészt minden évben van valamilyen országos könyves akció. És mivel ők is a kultúrával foglalkoznak, ezért fontosnak érzik, hogy emellett álljanak ki. Egyre kevesebben olvasnak, inkább a mobiltelefonjukat böködik, miközben hiszi és vallja azt, hogy a megfelelő fogalmi gondolkodás kialakításához fontos az olvasás.


A belső várkaput egyelőre még nem nyithatja ki az intézmény, de úgy készülnek, ha azt a járványhelyzet már engedi, azonnal fogadják a látogatókat. A környezetet is csinosítják: olyan munkákat is elvégeznek, amelyekre korábban nem volt idő. Kitisztították például az elővár épületeinek ereszcsatornáit, megszabadították a várfalakat az elburjánzott futónövényektől és a várárkot is rendbe tették.

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Új lendületet kap a Közösségi Bérlakás Rendszer
A koronavírus-járvány miatt még többen szorulnak segítségre, például a lakhatás szempontjából, a magas albérletárak miatt. A szombathelyi önkormányzat az ő érdekükben is indította el a Közösségi Bérlakás Rendszert, ami piaci szereplők bevonásával mérsékelné a lakáshatási nehézségeket.
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Ismét nőtt az új fertőzések száma Ausztriában
Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Nappali fény világította be a sötét égboltot
Tegnap este cikázó villámokkal, viharos széllökésekkel ért el minket a zivataros zóna. A sűrű villámlás nappalt varázsolt az éjszakában, s jelentős mennyiségű csapadék esett rövid idő alatt. Az égi áldásnak még nincs vége, ma délutánra is riasztást adtak ki zivatarok miatt.
Orbán: Magyarország nem enged be nem uniós polgárokat
Nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió azon javaslatának megvitatása után, amelyben azt kérik, hogy a tagállamok nyissák meg határaikat 14 nem európai ország előtt.
Elhunyt egy idős beteg, kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.
Életbe lépett az új társadalombiztosítási törvény
Július 1-jén lépett hatályba az új társadalombiztosítási törvény, amelynek változásai a munkavállalókat és a vállalkozókat is érintik.
Megtalálták a 2006-ban meggyilkolt szentesi nő holttestét
Megtalálták és azonosították a 2006-ban eltűnt, emberölés áldozatává vált szentesi nő holttestét - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a rendőrség honlapján.