km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
Nincs több módosítás: önerőből építi meg a város a zanati kerékpárutat

Nincs több módosítás: önerőből építi meg a város a zanati kerékpárutat

Megelégelte a város az időhúzást, önerőből építi meg a zanati kerékpárutat, és beperli azt a céget, amely 12 éve vállalta, hogy elkészíti a csaknem 2 kilométeres szakaszt, de csak részben teljesítette a megállapodást, ezt csütörtökön jelentette be dr. Nemény András polgármester és Putz Attila képviselő.

2008 óta kellene megépítenie a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-nek a Szombathely és Zanat közötti, 1850 méter hosszú bicikliutat. Az önkormányzat ugyanis akkor ezzel a feltétellel vonta belterületbe a cég tulajdonában álló, a körgyűrű melletti ingatlant, amelyre azóta áruház, gyorsétterem, kocsimosó épült.


A szombathelyi székhelyű, azonban liechtensteini többségű tulajdonossal rendelkező vállalkozás azonban eddig csak részben teljesítette a vállalását (két szakaszban 225 és 138 méter készült el, illetve egy utat is beleszámoltak a leendő bicikliútba). A városvezetés most jelzálog-szerződéssel megerősített megállapodást szeretett volna kötni, amely arra kötelezte volna a céget, hogy a többi részt is megépíti.  Utoljára 2018-ban állapodott meg az építkezésről az önkormányzat és a vállalkozás (kilenc év alatt ez volt a nyolcadik kontraktus), azonban, jelentette be dr. Nemény András, a Horwat Investment nem írta alá a két évvel korábban készült dokumentumot.


-    A kampányban bejelentettük, hogy a kerékpárútnak meg kell épülnie. Most városvezetői pozícióból néztük meg a kérdést, úgy tűnt, végére tudunk járni az ügynek. Azt hittük, létezik élő szerződés, amit 2018-ban módosítottak utoljára, azonban ezt a cég soha nem írta alá, így  nem volt mit biztosítani a május 31-én lejáró jelzálognak, ami egyébként 10 millió szántón van. Ezekről mi nem tudtunk.


A polgármester úgy fogalmazott, hogy mindez az előző városvezetés, különösen Illés Károly alpolgármester felelőssége. (Illés Károly, korábbi alpolgármester az SZTV-nek  nyilatkozott, hogy nem tudja, milyen szerződésről van szó. Hangsúlyozta, az előző városvezetés érdeme, hogy két szakasz megvalósulhatott, emiatt folyamatosan nyomást kellett gyakorolni a cégre, amely a teljes kerékpárút megépítésére ígéretet tett.)


Nemény András azt mondta, egy végső szerződéssel szerettek volna pontot tenni az ügy végére. Ennek az aláírását szerették volna bejelenteni csütörtökön, elő is készítették a szükséges iratokat, meg is állapodtak a céggel és magyar képviselővel is, jelezte a polgármester. 


A több mint 1 kilométer hosszú, hiányzó szakaszon kivilágított séta- és kerékpárútnak, illetve egy vasúti átkelőnek kellene megépülnie – a tervezett költsége 150-200 millió forint. Az önkormányzat megelégelte az időhúzást, és olyan megállapodást készített elő, hogy a HORWAT Investment két nagy értékű, 300 millió forint értékű ingatlanára jelzálogot jegyeztetett volna be Szombathely. Ha mégsem épült volna meg az út határidőre, akkor ezek eladásából tudta volna a város a szükséges költségeket előteremteni.
 

A cég azonban az utolsó pillanatban kihátrált a szerződésből, egy osztrák, a cégiratokban nem szereplő úriember kért egyeztetést a várostól, és külön megállapodást szeretett volna kötni, azonban a polgármester ezt elutasította. 


- Nem lesz több éves halogatás, a városnak nincs dolga a céggel, a mögöttük álló osztrák urakkal. A bíróságon találkozunk velük, a kerékpárutat pedig a város saját költségen megépíti – jelentette be dr. Nemény András.


Putz Attila képviselő (Éljen Szombathely!) elmondta, hogy eredetileg összesen 1850 méter hosszú szakasznak kellett volna megépülnie. Ebből elkészült 225 méter a Varasd utca és a körgyűrű között, a Bálványkő utca 400 métere és 138 méter hosszú, magánkézben lévő bekötőút. Az igazán nagy tétel a hiányzó 1090 méter, erre született a jelzáloggal biztosított szerződés, amibe a Horwat Investment végül nem ment bele. Putz Attila úgy fogalmazott, hogy a zanatiak hosszú évtizedekig úgy érezték, háttérbe szorulnak, a fejlesztéseket mindig később hajtották végre a városrészen. A város által finanszírozott kerékpárút azonban jelzi, a városvezetés a peremkerületekben élőkre is ugyanakkora figyelmet fordít. 


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Rác Gábor: bizalomvesztés után nem lehet igazgatni egy nagy múltú intézményt!
Egy hegedűtanár (Rác Gábor) kirúgása és az igazgatóhelyettes lefokozása lett a következménye egy különös minősítő vizsgának a szombathelyi Zeneiskolában. A történetnek azonban nincsen vége, kiderült az is, már korábban kezdődtek a feszültségek. A tankerület levélben reagált a múlt héten, most Rác Gábor kért szót, hogy válaszolhasson az őt ért vádakra.
Exit poll: a HDZ nyert a horvátországi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.
Opel ütközött Hyundainak Nemeskeresztúrnál, a 84-es főúton
Nagyobb torlódás alakult ki a 84-es főúton a nemeskeresztúri elágazásnál, ahol vasárnap délután ráfutásos baleset történt.
Megemlékezés a Holokauszt 76. évfordulóján
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 76. évfordulója alkalmából.
Valtteri Bottas nyerte a kaotikus Forma 1-es idénnyitót Spielbergben
A Mercedes finn pilótája szombaton karrierje 12. pole pozícióját szerezte meg, vasárnap pedig rajt-cél győzelmet aratott az osztrák nagydíjon.