km/óra
  2024.04.26., péntek  •  Ervin napja
Szigorú intézkedések Szombathelyen: 18 év alatt tilos az utcán tartózkodni 20 óra után

Szigorú intézkedések Szombathelyen: 18 év alatt tilos az utcán tartózkodni 20 óra után

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere videóban tett bejelentést a város hivatalos Facebook-oldalán a kijárási korlátozásokról. Hétfő éjfélig kijárási tilalom lesz a 18 év alattiak számára Szombathelyen, valamint a Csónakázótónál és a Sportligetnél is korlátozásokat vezetnek be.

 

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap délutáni bejelentést követően éjjel megjelent az a kormányrendelet, mely a polgármestereknek felhatalmazást ad arra, hogy a korábbi rendelethez képest szigorúbb rendeleteket is hozzanak annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne terjedjen el az adott településen. 


A polgármester elmondta, hogy Szombathelyen eddig a megbetegedések szempontjából jól álltak. A tudomása szerint négy szombathelyi fertőzött volt, de mindannyian meggyógyultak.  A hivatalos statisztika szerint a helyzet ennél azonban rosszabb. Országosan egyre rosszabbak a tendenciák, egyre növekszik a betegek száma, így mindent el kell követniük annak érdekében, hogy Szombathelyen a lehető legjobb helyzetet állítsák elő. Éppen ezért a következő döntéseket hozták:


- A Csónakázótónál lévő sétány és a tó szigete, a Sportliget és a Parkerdő kizárólag szabadidős céllal gyalog vagy kerékpárral közelíthető meg. Itt is érvényes a másfél méteres távolság megtartása, egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel együtt lehet csak sétálni. 


- A tavat körbevevő sétányt kizárólag az óramutató járásával megegyező irányban haladva lehet igénybe venni. 


- Lezárják a Fedett Uszoda előtti, az Emlékmű alatti, a szálloda melletti, a parkerdő és a Csónakázótó melletti parkolókat.


- Továbbá kötelező maszkot hordani a Csónakázótónál, a Sportligetben, a Fő téren és valamennyi közparkban.


- Döntöttek arról, hogy a vendéglátóhelyeken az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, kivéve az élelmiszerbolt, piac, gyógyszertár, gyógyászati segédeszközbolt, benzinkút, dohánybolt, bank és posta területét.


- A közterületi sorban állás miatt tilos lesz fagylaltot árusítani ebben az időszakban.  


- Közterületen egyéni, szabadidős sporttevékenység kizárólag egyedül, tíz méteres távolságot tartva folytatható. Lezárják a sportpályák nagy részét, ezek szalaggal lesznek körbekerítve.


- Egyik legsúlyosabb döntésnek nevezte a polgármester, hogy közterületen a 18 év alattiak 20 óra és reggel hat óra között nem tartózkodhatnak.  Ennek betartatása a szülők felelőssége. 


A döntések ma 15 órától lépnek életbe, és hétfő 24 óráig tartanak.


A polgármester hangsúlyozta, hogy nem magukat a tereket zárták le, hanem inkább olyan feltételeket teremtenek, hogy biztonságosan lehessen ezeket használni. Azt akarták kizárni, hogy akár más városokból turisztikai céllal érkezzenek ide emberek. Több városban is korlátozásokat vezettek be, ha ők ezt most nem tették volna, akkor Szombathely kiránduló-célponttá válhatna. Az intézkedéseket komolyan veszik, a rendőrség felügyeli ezeket betartását. 
 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére
Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
A szombathelyi születésű Reismann testvérek fotográfiáiból nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban
Csütörtökön a Savaria Múzeumban nyitották meg a Párhuzamok – A két Reismann című időszaki kiállítást, mely a szombathelyi születésű fotográfusok, Reismann János és Reismann Marian életművéből nyújt válogatást. A tárlaton két, egymástól független, de sok ponton érintkező életpálya dokumentumai kerültek egymás mellé. 
Idén is megünneplik Szombathelyen a tánc világnapját
Ismét megünneplik a Tánc Világnapját az AGORA szervezésében. Április 27-én, szombaton 10 és 19 óra között várnak mindenkit a Csónakázó-tó szigetére, olvasható a szervezők közleményében.
New Yorkban hatályon kívül helyezték a Harvey Weinstein elleni ítéletet, amelyet szexuális erőszak miatt szabtak ki
A bíróság hatályon kívül helyezte a Harvey Weinstein ellen szexuális erőszak miatt hozott ítéletet csütörtökön New Yorkban, ugyanakkor a producer egy másik ítélet miatt börtönben marad.
Egyre több a szomszédos országokban a szamárköhögéses eset, Vasban is volt már
Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédos országokban, Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú betegről számolt be a helyi központi közegészségügyi-járványügyi hivatal, olvasható a Telex cikkében. Megyénkben a 14. héten két 15 éves, Ausztriában tanuló fiatalnál is kimutatták.