km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

Anyagilag támogatja az önkormányzat azokat, akik elveszítették a munkájukat

A munkájukat elvesztőket segítő csomagot jelentett be dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere a város Facebook-oldalán.

 

Három hét telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, számtalan intézkedést hoztak önkormányzati szinten – mondta a polgármester. Ezek leginkább arról szóltak, hogyan tudják a mindennapok biztonságát garantálni, az egészség volt a fókuszban. 


Az elmúlt három hétben rengeteg megkeresést kaptak, hogy sokaknak a létbiztonsága került veszélybe. Sokan veszítették el a munkájukat, sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy napról napra kell megélniük. Hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az önkormányzat feladata ilyenkor a segítségnyújtás, de kötelességüknek érzik, hogy ilyen helyzetben cselekedjenek. Dr. Nemény András bejelentette, több mint a duplájára, 400 millió forintra emeli azt az összeget, amiből segíteni tudnak. Létrehoztak egy új támogatási formát, ami kimondottan azoknak szól, akik most veszítették el a munkájukat. Ők akár 100 ezer forintot is kaphatnak, ha bejelentkeznek és regisztrálnak. 


De azokra is gondoltak, akik nem most veszítették el a munkájukat, viszont a megélhetésük komoly veszélybe került. Az ő esetükben 42.700 forintról 57 ezer forintra emelték azt az összeget, amiből támogatás tudnak nyújtani. 

Hozzáfűzte még, hogy a mostani csomag a ma túléléséről szól, de gondolkodniuk kell a holnap városára is. Éppen ezért készítettek egy másik csomagot a kis- és középvállalkozók számára. Ez lesz az úgynevezett Restart program, amelyet a közeljövőben ismertetnek. 

 

 

Íme a részletek: 


Akinek a keresőtevékenysége a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt (azaz 2020. március 11. napját követően) – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (Munkaügyi Központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetette magát, ez esetben a támogatás maximális összege 100.000 forint.
 
Két dolgot kell igazolni:
- a keresőtevékenység megszűnését (bármilyen okiratot elfogadnak, pl.: felmondásról szóló munkáltatói nyilatkozat, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló nyilatkozat, egyéni vállalkozói igazolvány leadásáról szóló igazolás stb.)
- álláskeresőként a kérelmező nyilvántartásba vetette magát (munkaügyi központ igazolása alapján)

Egyéb más támogatások nem zárják ki ennek az új támogatás igénybevételének lehetőségét, de egy családban egy személy kaphatja.

A kérelmet a szokásos úton, a jelenlegi ügyfélfogadási rendszerben a Szociális és Intézményi Irodától lehet 2020. április 3-tól igényelni. Részletekkel, kérdésekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken tudnak segíteni a hivatal munkatársai: 94/520-324, 94/520-157, 94/520-139, 94/520-259; segely@szombathely.hu.

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.
Von der Leyen: az Európai Bizottság újabb adományozást szervez
Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez június 27-re a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására, amelyen a vállalkozások, az alapítványok és a polgárok is lehetőséget kapnak arra, hogy egyesítsék erőiket az állami adományozókkal - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.