km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
Nem vágyik NB I-es kispadra a Győrben dolgozó Artner

Nem vágyik NB I-es kispadra a Győrben dolgozó Artner

Eltűnt Szombathely focitérképéről a Haladás korábbi utánpótlásfőnöke és vezetőedzője, Artner Tamás, aki 2005-2007, illetve 2012-2014 között irányította a Hali felnőtt csapatát. Az 50 éves szakemberrel – aki jelenleg a Győri ETO akadémiájának a szakmai igazgatójaként ténykedik – a szombathelyi éveiről beszélgettünk.

 

- Nagyon szép, sikeres 18 évet töltöttem el Szombathelyen. Úgy érzem, hogy nagyon sokat kaptam és nagyon sokat adtam a szombathelyi futballnak. Rengeteg NB I-es játékost és olyan labdarúgót neveltünk ki a kollegákkal, akik bemutatkoztak a Haladásban. Csakis szépre és jóra tudok emlékezni Szombathellyel kapcsolatban. 


- Mi volt a legemlékezetesebb pillanata a Haladás vezetőedzőjeként?


- Úgy voltam Szombathelyen vezetőedző, ami ma már elképzelhetetlen a magyar labdarúgásban: a klubnak a filozófiáját magamévá téve helyi fiatalokból akartam felépíteni hosszú távon a csapatot. Úgy érzem, hogy ez maximálisan sikerült. Ha egy momentumot ki lehet emelni, akkor az volt a vezetőedzői karrierem csúcspontja eredményességben, amikor a régi Puskás Stadionban 3-0-ra legyőztük a Fradit. 


- Visszagondolva nincs olyan, amit másképp csinálna?


- Szerintem anno az NB II-ben elvégzett munkánk volt az alapja annak, hogy utána a Haladás 12 évig NB I-es tudott lenni. Akkoriban építettünk be olyan játékosokat, akik hosszú távon a Hali gerincét tudták adni. Az NB I-ben pedig úttörők voltunk, mert abban a három évben szerény anyagi viszonyok mellett tartottuk életben a Haladást, olyan szakmai munkával és filozófiával, ami most is követendő lehetne Magyarországon. Ha visszagondolok, semmit nem csinálnék másképp. 


- A nemrég visszavonuló egykori Haladás-csatár, Kenesei Krisztián lapunknak mesélt viharos viszonyukról és a mellőzéséről. Ön miképp emlékszik vissza a kapcsolatukra?


- Kenesei Krisztián egy óriási tehetséggel és rendkívüli rúgótechnikával megáldott játékos volt, de amikor én odakerültem a Haladáshoz 2012 januárjában, akkor ő már nem volt azon a szinten, hogy annak a csapatnak tudott volna segíteni. Nem a tudása, hanem a fizikai teljesítőképessége miatt. Ő ezt nehezen fogadta el, de látni lehetett, hogy a csapat vele már nem tudott sikeres lenni. Tizennégy meccsen volt kezdő, abból hármat tudtunk megnyerni, majd amikor kitettük a csapatból, a gárda megtáltosodott. A tényekkel nem lehet vitatkozni. A legnagyobb gond az volt, hogy nem tudta elfogadni, hogy a teste már nem volt alkalmas az NB I-re. Olyan achilles-gondokkal küzdött, hogy csak csütörtökönként tudott elkezdeni mozogni. Ennek ellenére korrektek voltunk vele, mert támogattuk a lejáró szerződésének meghosszabbítását, amit ő a stáb előtt az öltözőben elfogadott. Ezt követően egész héten nem edzett, de az Újpest elleni bajnokin becseréltük, mert megígértük, hogy minden meccsen lehetőséget kap. Ő mégis tüntetett ellenünk, amit vezetőedzőként nem tudtam elfogadni, így kitettük a keretből. A történethez hozzátartozik, hogy mindezek ellenére a tulajdonosi kör felajánlotta a szerződéshosszabbítást, de nem fogadta el, mivel kevesellte az ajánlott pénzt. Ezért ment el akkor Pápára. Helyette két játékost építgettünk: Radó Andrást és Ugrai Rolandot sem kevés pénzért adta el később a klub. Mind emberileg, mind sportszakmailag jó döntést hoztunk.


- Tervezi a jövőben, hogy vezetőedzőként dolgozzon NB I-ben, akár NB II-ben?


- Nincs ilyen tervem. Az én edzői filozófiámmal most nem tudnék érvényesülni. Annak vagyok a híve, hogy tudatosan felépítsek egy csapatot hosszú távon. Szeretek tehetségek felépítésével foglalkozni, de manapság a kluboknak a nagyon rövidtávú sikerek a fontosak. Inkább az utánpótlásban dolgozok, itt nagyobb perspektívát látok arra a munkára, amire alkalmas vagyok. 

 

kapcsolódó cikkek
Kenesei visszavonult, de visszatérhet Szombathelyre
Kenesei visszavonult, de visszatérhet Szombathelyre
Negyvenhárom évesen befejezte profi pályafutását a Szombathelyi Haladás egykori gólvágója, Kenesei Krisztián. A 30-szoros magyar válogatott csatár – aki az NB III-as Komáromból vonult vissza – örökre beírta magát a Hali történelemkönyvébe, hiszen 13 góljával kulcsszerepet vállalt abban, hogy a zöld-fehérek 2009-ben bronzérmet nyertek az NB I-ben, és indulhattak az Európa Liga selejtezőiben.
kapcsolódó cikkek
Kenesei visszavonult, de visszatérhet Szombathelyre
Kenesei visszavonult, de visszatérhet Szombathelyre
Negyvenhárom évesen befejezte profi pályafutását a Szombathelyi Haladás egykori gólvágója, Kenesei Krisztián. A 30-szoros magyar válogatott csatár – aki az NB III-as Komáromból vonult vissza – örökre beírta magát a Hali történelemkönyvébe, hiszen 13 góljával kulcsszerepet vállalt abban, hogy a zöld-fehérek 2009-ben bronzérmet nyertek az NB I-ben, és indulhattak az Európa Liga selejtezőiben.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Exit poll: a HDZ nyert a horvátországi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.
Opel ütközött Hyundainak Nemeskeresztúrnál, a 84-es főúton
Nagyobb torlódás alakult ki a 84-es főúton a nemeskeresztúri elágazásnál, ahol vasárnap délután ráfutásos baleset történt.
Megemlékezés a Holokauszt 76. évfordulóján
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 76. évfordulója alkalmából.
Valtteri Bottas nyerte a kaotikus Forma 1-es idénnyitót Spielbergben
A Mercedes finn pilótája szombaton karrierje 12. pole pozícióját szerezte meg, vasárnap pedig rajt-cél győzelmet aratott az osztrák nagydíjon.
Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon
Felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.