km/óra
  2019.11.13., szerda  •  Szilvia napja
Nem érdemes gyorsan hajtani: az átlagsebességet is mérik az osztrák A4-es autópályán

Nem érdemes gyorsan hajtani: az átlagsebességet is mérik az osztrák A4-es autópályán

Section-Control mobil sebességmérő-egységet telepítettek az A4-es autópálya Fischamend és Göttlesbrunn közötti szakaszára, ahol a sztráda harmadik sávját építik. A rendszer augusztus vége óta aktív, írja az ORF, és képes az autók átlagsebességét is mérni.

Az eszköz nemcsak a pillanatnyi, hanem az átlagsebességet is regisztrálja (két vagy több kamerával dolgozik, a korlátozás kezdeténél és a végénél), vagyis nem elég a ki- és belépésnél lassítani, azt is megbüntetik, aki a 80-as tempónál gyorsabban teljesíti a szakaszt. Korábban az autósok nem szoktak hozzá a berendezéshez, így több tízezer sofőr kapott csekket a hatóságtól. 


Az autópálya-kezelő (ASFINAG) szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a berendezésnek köszönhetően az építési területen csökken az átlagsebesség, lassabban hajtanak az autósok. A 10 kilométeres szakaszon naponta 66 ezer autó hajt át, a munkálatok miatt szűkebb sávokon közlekednek a járművek, ami eleve veszélyes szituációkhoz vezethet.  Az ASFINAG táblákkal, biztonsági zónákkal igyekszik növelni az autósok és a dolgozók biztonságát. 


Az autópálya-kezelőnek öt fixen telepített Section Control-berendezése van ( az egyik Krumbach és Grimmenstein között - Wiener Neustadt és Neunkirchen környékén), illetve kilenc mobilegységgel rendelkeznek, ezek közül egy került most az A4-esre. (ORF)
 

Borítókép: A rendszer kiszámolja az autók átlagsebességét az adott szakaszon - drága csekkek érkezhetnek gyorshajtás esetén Fotó: Osztrák Autóklub

Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.