km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Nem állnak sorban a kutakon, pedig jelentősen csökkent az üzemanyag ára

Nem állnak sorban a kutakon, pedig jelentősen csökkent az üzemanyag ára

Megszűnt a sorban állás a szombathelyi benzinkutakon. Jelentősen csökkent a forgalom, és a benzin ára is. 2006-ban volt a mostanihoz hasonlóan 280 forint körüli. Tavaly áprilisban például a 400 forintot súrolta. A koronavírus-járvány itt is érezteti hatását.

 

Derkics Péter, egy szombathelyi kútvezető-igazgató szerint elsősorban a benzinfogyasztás csökkent, közel a felére zsugorodott az üzemanyag felhasználása. A gázolaj felhasználása 20 százalék közeli visszaesést mutat, a cégek még dolgoznak, és a mezőgazdasági felhasználás miatt ebben még nem tükröződik olyan nagy mértékben a csökkenés. 


Jelentősen csökkent a forgalom Szombathelyen. Sokan otthonról dolgoznak, a gyerekeket sem kell óvodába, iskolába vinni, és a kijárási korlátozás miatt csak a legszükségesebbekért kell autóba ülni. Pedig a benzin ára csak a héten kétszer csökkent, és péntektől újabb 7 forinttal került kevesebbe. Olajválságról beszél a világ. Soha nem látott mélységbe zuhant az olaj ára. A kitermelők hétfőn hordónként majdnem 40 dollárt fizettek azért, hogy elvigyék tőlük az árut. A tárolók megteltek, mert a koronavírus miatt megállított gazdaságnak jóval kisebb az igénye. 


Herczeg László független pénzügyi tanácsadó kiemelte, ez a lefojtás rövidtávon nem is spekuláció, inkább kiszámítható jövőkép. 2-3 éven belül, ha a gazdaság újra beindul és eléri vagy megközelíti azt a szintet, ahol voltunk akárcsak fél évvel ezelőtt, akkor nagyon erős olajár drágulás lehet.


Szakértők 2023-24-re jósolják az olajárrobbanást, akkorra ugyanis 100 dollár is lehet a hordónkénti ár.
 

kapcsolódó cikkek
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Tartósan alacsony marad az olaj ára, még decemberre is csak hordónként 30 dolláron állnak a jegyzések - közölte a K&H Bank vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
kapcsolódó cikkek
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Tartósan alacsony marad az olaj ára, még decemberre is csak hordónként 30 dolláron állnak a jegyzések - közölte a K&H Bank vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.