km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Nárai Külső út:  háborús díszletté vágták szét az utca egy részét a csapadékvíz-elvezetési projektben

Nárai Külső út:  háborús díszletté vágták szét az utca egy részét a csapadékvíz-elvezetési projektben

Megnyitott, randomszerűen kimarkolt, vízzel telt mély gödrök, az úttestbe félméternyire belógó vájatok – így néz ki a Nárai Külső út páros oldalán a hónapok óta félbehagyott csapadékvíz-elvezetési projekt.  A jelenlegi helyzetre a balesetveszélyes igen finom és megengedő kifejezés.

Aki a Nárai Külső út – Tömjénhegy út kereszteződéstől elindul kifele a Király Sportcentrum irányában, az láthatja a 800 milliós csapadékvíz-elvezetési projekt minden nyűgét és gondját. A páros oldalon hatalmas, vissza nem temetett, vízzel telt mély gödröket hagytak maguk mögött az építők. A mélyedések néhol belógnak az úttestbe, jobb esetben pár léc, máskor pedig Erősáram feliratú sárga szalag igyekszik megakadályozni azt, hogy valaki belehajtson a több méter mély tankcsapdába. Erre pedig jó esély mutatkozik:  az út forgalmas, nem túl széles, több vállalkozás is működik a környéken, ahova autóval érkeznek az emberek. Esőben, sötétben gyakorlatilag semmi nem látszik abból, hogy az út szélén akkora lyukak tátonganak, hogy azokba simán belefordulhat egy gépkocsi is – nagyon úgy tűnik, hogy csak a csodának köszönhetően nem történt még baleset. A vízzel telt gödrökben gázcsonkok, kábelek látszanak – laikusként egyik sem tűnik megnyugtató megoldásnak.


A környéken élők elmondása szerint hasonló módon történt minden, mint a projekt helyszínén: mindenféle előzetes egyeztetés nélkül felvonultak a gépek, és nekiláttak a bejárókat, illetve a saját erőből épült parkolókat felbontani. (Az előző városvezetés szerint hónapokkal korábban a város honlapján hirdették meg az egyeztető fórumot, de az annyira nem tartozik az elsődleges hírforrások közé, továbbá addigra már eldőlt, hogy nyitott árkok épülnek.)


A Nárai Külső út több szakaszán nagyjából befejezték a munkát, hogy a nyitva hagyott, mély gödrökkel mi is a terv, az kívülállóként nem igazán érthető. Az egyik lakó szerint a munkálatok elején még tudtak beszélni a  szombathelyi kivitelezővel, de aztán egyre messzebbről érkeztek a munkacsapatok.


Többször előfordult, hogy az árok készítése közben közmű- illetve internetes vezetékeket vágtak át. A kiszedett kapujárókat úgy pótolták, hogy helyükre kavicsot töltöttek, amit aztán az első eső bemosott – az egyik lakó képeken mutatta meg, hogyan nézett ki a beállója. Azóta saját pénzből hozattak betonos zúzalékot, hogy legalább ki tudjanak szállni a kocsikból. Korábban szintén önerőből készítettek aszfaltos, az úttal párhuzamos parkolót az autóknak – ez most áldozatul esett a beruházásnak, az úttestre merőlegesen tudnak csak megállni.


Augusztusi helyzetkép: ez lett a kapujáróból és az út menti parkolóból
Augusztusi helyzetkép: ez lett a kapujáróból és az út menti parkolóból


Mindezt tetézi, hogy augusztus elején eltűntek a munkások a mintegy 10-15 háznyi szakaszról, amit pedig maguk után hagytak az nagyjából egy első világháború film gránáttölcséres díszletének felel meg, utcának nem igazán nevezhető. Van olyan kocsibejáró, amin nem nagyon lehet hibázni a behajtásnál: az egyik oldala mellett mély gödör kezdődik, nem kell sokat tévedni, hogy valaki belezúgjon. 


A helyiek úgy érzik, a többi problémás helyszín mellett egyszerűen elfeledkeztek róluk – ebben azért van némi igazság. Már csak azért is, hogy  ilyen méretű és ennyire veszélyes gödröket kevés helyen lehetett látni, az pedig végképp érthetetlen, hogy a kivitelező mire várt/vár hónapokon keresztül, amikor egyébként az utca közepén ott vannak előkészített anyagok.  


Szöveg: Török Tibor
Fotók: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
legfrissebbek
Deviza: Gyengült ma a forint (05.25.)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
Kizuhant egy férfi az egyik tízemeletes erkélyéről, a helyszínen életét vesztette
Boris Johnson főtanácsadója megszökött a karanténból
Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója közölte hétfőn, hogy felesége és kisgyermeke érdekében, "kivételes helyzetben" cselekedett, amikor a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedések ellenére több száz kilométert utazott családjával.
Vietnámban már nézők előtt rúgták a bőrt
A Feröer-szigetek után másodikként Vietnámban folytatták a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett labdarúgóidényt úgy, hogy szurkolókat is beengedtek a nézőtérre.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek: