km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Nagy a szárazság, aggódnak a gazdák a termés miatt

Nagy a szárazság, aggódnak a gazdák a termés miatt

Porlik a föld, a szárazságot pedig a meleg szél tovább erősíti, a gazdálkodók aggódnak a termés miatt. Nagy szükség lenne a csapadékra, mely továbbra sem várható.

 

Szombathely egyik legjobb termőhelyén Bukits Viktor gazdálkodó arról beszél, hogy már most milyen komoly terméskiesés mutatkozik a repcénél, de a többi kultúrára is hasonló hatással van a szárazság. 


„A repcénél elsősorban az oldalhajtásoknak a megállása, a vontatott virágzás jellemző, gyakorlatilag a növények megálltak a fejlődésben. A virágzáskor intenzíven kellene növekedniük. Ilyenkor a repce naponta 10 centit is képes nőni, most viszont semmit nem nőtt. A búzáknak az alsó levele szárad, meg vannak pöndörödve, ebből is látszik, hogy nagyon kellene a csapadék”  - tette hozzá.


Porlik a föld, a szárazságot pedig a meleg szél tovább erősíti. A talajban ujjnyi repedések mutatkoznak, a búza alsó levelei már sárgulnak. Idén eddig összesen hullott annyi eső, mint máskor egyetlen év eleji hónapban. Az őszi vetésű növények a november-decemberi csapadékból élnek. 
Pusztavámi Márton, a Vas Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, ha 130 milliméter leesne, mint ahogy tavaly májusban, az a búza esetében rendkívül sokat tudna segíteni. Kárpótolna az eddig elmaradt esőért. 


A tavalyi év eleje is csapadékszegény volt, de a májusi eső aranyat ért, mert rekordtermést hozott. Idén eddig Szombathelyen 47 milliméter esett. A szeszélyes április is inkább fagyott hozott, mint éltető vizet. 


Pétervári Tibor észlelő, a Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi állomásvezetője hozzátette, hogy az egész tavasszal jellemző, hogy a modellben van csapadék 10 nappal előre, de általában az nagyon nem érkezik meg. Vagy jóval kevesebb, vagy csak gócokban. Most azért már előfordult zápor-zivatar is a hétvégén. De az csak kis területre enyhíti a szárazságot, tehát nagy térségi, országrészekre kiterjedő esőzés most sem látszik a modellekben. 10-15 éves tapasztalat, hogy a hosszabb, száraz időszakot csapadékos követi – mondja a meteorológiai észlelő. Talán április végére, május elejére megérkezik az eső.

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.