km/óra
  2020.08.09., vasárnap  •  Emőd napja
Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

Nemcsak a múlt pillanatait, hanem a múzeumpark szépségét is megőrzik

A Savaria Múzeum intézményeinek látnivalói is megjelennek majd a Múzeumok Éjszakájának országos online programsorozatában, s mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - többek között erről is beszélt a mai sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester és Csapláros Andrea múzeumigazgató.

 

A rendezvény közösségi oldalain több kisfilm, érdekes poszt és játék várja a látogatókat. Emellett a Savaria Múzeum saját oldalán június 27-én este hattól 11 óráig az érdeklődők a korábbi kiállítások anyagát láthatják, és játékos kihívásokat találhatnak majd, lesz például szabadulószoba a Vasi Skanzenben. Alkosd újra, értelmezd újra - erre is biztatnak a múzeum munkatársai: várják az ötletes megoldásokat Paizs László Fekete tojások ruhacsipesszel című művéhez kötődően. 


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója így fogalmazott: “Az a pillanat, amikor a tojásokat és a csipeszeket beledobták egy közegbe, az mintha megfagyott volna, a pillanatot megőrizve. Tehát a történelmi pillanatnak a megjelenítése, az átlátszó anyagon keresztül hogyan lehet másképpen szemlélni azt a világot, amibe beletekintünk, annak a pillanatnak a lefényképezése. Nagyon sokféleképpen lehet ezt magyarázni.”


A sajtótájékoztatón bejelentették azt is: mostantól a múzeumparkot a Gyöngyös-patak hídjánál is lezárják - a nyári időszakban este 9 órától reggel nyolcig. Elkészült az új kapu, a park rendbentartásáról pedig a FÉHE egy közfoglalkoztatott munkatársa gondoskodik. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy nagyon sok rongálás történt ebben a parkban az elmúlt években. Szerinte ez egy szükséges lépés volt, csak így tudnak közösen vigyázni a parkra. A hídhoz került egy nagyobb kapu, valamint a hidat is felújították, a munkálatokat A SZOVA végezte el.


Július 11-én piknikre várják a vendégeket a múzeumparkba. Tudománynépszerűsítő előadások, gyermekfoglalkoztatók és zenei programok színesítik a napot. Elhangzott az is: a múzeum intézményeit havonta egy hétvégi napon ingyenesen lehet látogatni. A fiatalabb korosztálynak pedig a tanulást segítő érdekes videókat tesznek közzé az Instagramon és a TikTokon. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
A Vasi Skanzen után a többi szombathelyi múzeum is megnyitja kapuit a látogatók előtt.
kapcsolódó cikkek
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
Ismét megnyitják kapuikat a szombathelyi múzeumok
A Vasi Skanzen után a többi szombathelyi múzeum is megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.
Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes
Az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ listáját felváltó új Szakmajegyzékben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagiskoláinak kínálatában ebből 24 féle szakma megtalálható. Érdemes ezekből választani azoknak, akiknek most nem sikerült a felvételi, vagy érettségi után nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma ingyenesen elsajátítható.
36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen, Vas megyében is találtak fertőzötteket
Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 aktuális csatorna Híradója.
Ausztriai időjárás: augusztusi tél a hegyekben, heves esőzés több tartományban
Csinos augusztusi hóleplet hagyott maga után maga után a hételeji lehűlés az osztrák hegyekben. A Tiroler Tageszeitung összefoglalója szerint a 3000 méter feletti területeken 15-30 centi hó hullott - de akadt olyan hely, ahol ennél is több esett.
legfrissebbek
Árokba borult egy gépkocsi az Orfalu és Farkasfa közötti úton
A 90 éves Mária nénit köszöntötte dr. László Győző
Otthonában látogatta meg és köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából dr. Szente Géza Imrénét dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere.
Romániában meghaladta a 60 ezret az azonosított fertőzöttek száma
Romániában újabb 1350 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel szombaton meghaladta a 60 ezret a járvány kezdete óta eddig beazonosított fertőzöttek száma.
A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön
Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.
Továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttek száma Németországban
Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, tizenkettővel a halálos áldozatok száma - tájékoztatott a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szombaton.