km/óra
  2020.02.17., hétfő  •  Donát napja
Módos Tibor: Sok örömet hozott nekem a tanári pálya

Módos Tibor: Sok örömet hozott nekem a tanári pálya

Együtt a kollégákkal, a szülőkkel és a diákokkal – vezetőként ez volt az ars poeticája. Két évtizedet töltött a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatói székében, matematika-fizika-technika szakos tanárként pedig diákok ezreit oktatta, nevelte, terelgette nagy odaadással és hivatástudattal. Nyugdíjas évei küszöbén visszatekintésre kértük a nemrégiben Pedagógus Életmű díjjal kitüntetett Módos Tibort.

– Másodikos gimnazista voltam, amikor az osztályfőnök azt kérte, írjuk le, hogyan képzeljük el magunkat tíz év múlva. Azt írtam, tanár leszek, mert így mindig fiatalok között lehetek, és én is fiatal maradhatok – mondja Módos Tibor, amikor arra kérem, meséljen a pályaválasztásáról. – Mindig szerettem iskolába járni. A testvérem és unokatestvéreim idősebbek voltak nálam, és borzasztóan irigyeltem őket, hogy ők már mehetnek, én pedig nem. Szerencsére olyan első osztályos tanító nénim volt, aki megszerettette velünk a tanulást. Reál beállítottságúként a matematika-fizika szakpárt választottam, később a technika szakot is elvégeztem.


Ezek mumus tantárgyak sok diák számára…


– Ha az ember szereti és odaadóan műveli, hivatásként éli meg a szakmáját, az kisugárzik. Amelyik gyerek ezt megérzi, s valamennyire tud vele azonosulni, talán kevésbé tartja mumusnak. Mindig próbáltam meggyőzni a diákjaimat, hogy az általam tanított tárgyak nehezek ugyan, de nem kell tőlük félni. A gyerekek, az osztályok mind különbözőek, nem csak tananyagot tanítunk, mindig kellett valami pluszt adni ahhoz, hogy megtanulják, megkedveljék, amit szeretnék, hogy megtanuljanak. 


Negyven év alatt sokat változott a tanítás módszertana. Hogyan tudott ezzel lépést tartani?


– Régen a tudás letéteményese az iskola és a könyvtár volt, ma már minden információ elérhető digitálisan, és a gyerekek elsősorban az internetről tájékozódnak. Számunkra is új lehetőségek adódtak a tudás átadására, rengeteget fejlődött a technika. Ugyanakkor szomorúan tapasztalom, hogy ma is szinte ugyanabból a tananyagból érettségiznek a diákok, mint mi ötven évvel ezelőtt, ami óriási hiba. Meg kellene találni azokat a kompetenciák fejlesztéséhez, a hatékony oktatáshoz szükséges eszközöket, lehetőségeket, amelyek a korszerű, 21. századi gondolkodáshoz idomulnak, és a gyerekek is tudnak azonosulni vele. Sürgősen meg kellene változtatni a tananyagtartalmat, és szakmódszertani megújulásra lenne szükség. Bízom benne, hogy az új Nemzeti Alaptanterv modernebb megközelítést kínál majd.


Egy év híján teljes pályáját a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban töltötte. Miként kötődik az intézményhez?


– A Táncsics Kollégiumban kezdtem dolgozni nevelőtanárként, és rá egy évre kerültem helyettesítőnek a Kanizsaiba, ami akkor óriási lehetőség volt. Vágytam rá, hogy matematikát és fizikát taníthassak olyan gyerekeknek, akik erre fogékonyak. Később kineveztek technika-számítástechnika szakfelügyelővé, amikor számítástechnikáról még szinte nem is hallottunk. Ez az időszak meghatározta a pályámat: egyszerre voltam egyetemista, tanár, osztályfőnök, szakfelügyelő – változatos, sokrétű, izgalmas és inspiráló korszakra emlékezem. A 80-as években csodálatos tanárszemélyiségek között kezdtem dolgozni, akik remekül bántak a gyerekekkel, lehetett tanulni tőlük, segítették a kezdő pedagógusokat. Amikor 1998-ban igazgató lettem, ebből a generációból sokan dolgoztak még.  


Vezetőként mi volt a hitvallása?


– Egyetlen szó: együtt. Együtt a tanári karral, a szülőkkel, a diákokkal – ez a legfontosabb. Mert egyedül egy igazgató semmit sem tud megoldani. A „kanizsais” légkör mindig családias, demokratikus volt, éreztük a tanulók, a szülők problémáit, és remélhetőleg ők is ebben a szellemben tekintettek az iskolára.  Több kollégám volt, akik anno a Kanizsaiban végeztek, és a tanítványaim voltak. A negyven egynéhány fős tanári kar fele most is „kanizsais” öregdiák.


Hogyan vesz részt most a gimnázium életében?


– Már nem vagyok igazgató, de még nyugdíjas sem. A vezetői munka megterhelő, eljött az idő, amikor hozzá kell szokni, hogy kisebb lendülettel dolgozzak. Ez a két év jó lehetőség, hogy rákészüljek egy nyugodtabb időszakra. Elmondhatom, hogy a tanári pálya minden szegletében játszottam, és ez a hivatás sok érdekességet, örömet hozott nekem.
 

Krizsán Zsuzsanna
Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
legolvasottabbak
Hit, hivatás, szerelem: Házasság heti beszélgetés Csókay Andrással és feleségével
A neves idegsebész és felesége, Altay Daniella volt a Házasság Hete szombathelyi rendezvénysorozatának vendége kedden este a Martineumban. A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a hallgatóságnak.
Csejtei Balázs az Év Zászlósa: a segítségnyújtás a vérében van
A szakma legjobbjainak járó elismerést kapta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborjának technikusa a szervezet országos évértékelő értekezletén január végén. Hatósági kategóriában díjazták elkötelezettségét az „Év Zászlósa” címmel.
A szombathelyi háziorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összefoglalónkban valamennyi szombathelyi felnőtt háziorvos rendelési idejét megtalálja személyre lebontva.
Csernus Imre, Bagdy Emőke, Pál Feri: több mint száz esemény az AGORA tavaszi programjában
Koncertek, színházi előadások, gyermekrendezvények, beszélgetések – több mint száz programmal várja az érdeklődőket tavasszal az AGORA. Folytatódik a táncház és a tematikus kézműves foglalkozássorozat, lesz Oscar After Party, összeáll a város legnagyobb gyerekzenekara, érkezik Csernus Imre és Kovács András Péter. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a májusig tartó kínálatot.
A szombathelyi házi gyermekorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összegyűjtöttük valamennyi szombathelyi gyermek háziorvos rendelési idejét rendelőkre és orvosokra lebontva.
legfrissebbek
Zenei flashmob a Fő téren a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel
Vasárnap délben ismerős dallamokba és a Savaria Szimfonikus Zenekar hat művészébe botlott, aki a szombathelyi Fő téren járt. A Savaria Rézfúvós Együttesből is ismert szimfonikus művészek adtak ugyanis flashmobszerű, rövid térzenei koncertet a "Forrás a zenének - feladat a zenésznek" program keretében.
Közel 1 milliárd forintos beruházás: új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők
Új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők: átadták a Szent László király utcai volt EPCOS-telephelyen közel egymilliárd forintból kialakított komplexumot. A sportolók mostantól kedvező körülmények között edzhetnek, és ezáltal akár nemzetközi porondra is kiléphetnek.
Az ellenzéki összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.
Brüsszel, Soros, klímavédelem: évet értékelt Orbán Viktor
Magyarország mindenekelőtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.
Újabb SZKKA-győzelem: a Szent István csapatát is legyőzték a szombathelyi kézis lányok
A női kézilabda NB I 16. fordulójában magabiztos győzelmet aratott a Hungast-Szombathely KKA együttese. Mayer Szabináék a Szent István együttesét múlták felül 35-28 arányban.