km/óra
  2020.08.07., péntek  •  Ibolya napja
A mostani helyzetre aktívan kell reagálni, hiszen mindenki saját magát festi

A mostani helyzetre aktívan kell reagálni, hiszen mindenki saját magát festi

Tanár, alkotóművész, kisgyerekes anyuka. Mindez, ahogy manapság szinte mindenki, home office-ban. Rónaszéki Lindát kérdeztük, hogyan éli meg ezeket a napokat, heteket, hónapokat. Megéli, vagy egyszerűen csak túlél?

 

Azt mondja, speciális és hektikus a helyzet. Meg van nyitva vagy húsz csetablak, ezen kívül legalább két adminisztrációs felület, Classroom, meg Facebook-csoport. Nyolctól délután kettőig online dolgozik a gyerekekkel, közben pedig a kisfia tanítónénije küldi az anyagokat viberen. Egyszer az egyik szobában van, aztán a másikban. Próbál határidőket szabni magának, közben főz is, a tempót tartani kell. Szerinte a gyerekek jól alkalmazkodnak a helyzethez, fia, Ádám is jól viseli a megváltozott körülményeket, egyelőre nagyon lelkes. Verseléssel, énekléssel indul a nap. De előtte már tornáznak, bemelegítik az izmaikat. Ez a tornaóra. Ádám ezután jól veszi az akadályokat. Viszont,, mivel még csak első osztályos, ezért fel kell olvasni neki a feladatokat. A tanítványai is türelmesek, de Linda nem tudja meddig fog tartani ez a türelem. Az érettségi közeledtével nagy kérdés, hogy a végzősök mennyire tudják tolerálni ezt a helyzetet. 


Arra a kérdésre, hogy az online oktatásra többet kell-e készülni a tanárnak, határozottan válaszol. Készülős, és nagyon szeret rögtönözni, mondja. Most nincs személyes találkozás, minden mobil és kiszámíthatatlan. Merész kijelentés lenne, véli, hogy amikor bemegy az órára, akkor pontosan tudja, mi, hogyan fog történni. Ez sok mindentől függ, főleg az egymásra hangolódástól. Most sajnos nincs meg ez a hangulat. Rajzot nagyon nehéz így tanítani. Az időbeosztás is más, mondja. Van, amikor a tanítványok este is küldik a feladatokat, pontoz, részállapotban is kell megnéznie a képeket. A telefon folyamatosan pittyeg, visszajelzést várnak, úgyhogy nem könnyű.  A rajznál fontos a szemléltetés, mindig mindent dokumentált, így aztán most van mit megmutatni.


Azt mondja, hiányzik persze a személyes találkozás, de természetesen vannak virtuális beszélgetések, csetelések. Sok mindenkire ráír, azon vette észre magát, hogy csak úgy ráír valakire, rég nem látott barátra. Ezt tulajdonképpen furcsának érzi, de érti is. Távolabb vagyunk, de mindenki közelségre vágyik, most pedig mindenki magában van.  Két-három méter távolságot tartunk egymástól. Olyan ez, mint valami szép szimbolista film, mintha ilyenek lennénk valójában. Ez most képiesül, képi fájllá válik. A kiüresedett utcák egyszerre rémisztőek, borzongatóak, de van bennük valami nagyon szép nyugalom, véli Linda. Szeret otthon lenni, alkotni, valamivel mindig elfoglalja magát. Azt mondja, szerencsés, hogy a festés, a meseírás a munkája, most épp kavicsokat fest, és erre most van is ideje. 


Izgatja a kérdés, hogy a művészetekre hogyan hat majd ez az időszak, hiszen a valóság már most olyan, mintha filmet nézne az ember. Amúgy is úgy éli a hétköznapokat, mintha filmben lenne. A mostani helyzet ihletadónak tűnik, de az ihlet szép szó, a karantén meg nem az. Mindenkiben lesz valami olyan belső szorongás, amivel a négy fal között szembenéznie, s valahogy reagálnia kell. Linda szerint aktívan kell reagálni, hiszen mindenki saját magát festi. Ő is készít képeket, de nem tudja, ennek az lesz-e a neve, hogy karanténfestészet? S hogy megváltozunk-e?  Mindenki azt mondja, hogy ezután jobbak lesznek az emberek, és tisztán jövünk ki ebből. De még el sem kezdődött igazán, még nagyon messze van a vége. Rónaszéki Linda idealistának tartja magát, mégis úgy véli, hogy az emberek nem változnak. Nyomot fog hagyni az emberekben, mint a háborúk, de ahogy a háborúkat követően, most sem leszünk jobbak, önzetlenebbek, okosabbak, maradunk olyanok, mint amilyenek voltunk. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.
Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes
Az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ listáját felváltó új Szakmajegyzékben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagiskoláinak kínálatában ebből 24 féle szakma megtalálható. Érdemes ezekből választani azoknak, akiknek most nem sikerült a felvételi, vagy érettségi után nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma ingyenesen elsajátítható.
Új óvodavezetőket köszöntöttek a városházán
36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen, Vas megyében is találtak fertőzötteket
Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 aktuális csatorna Híradója.
legfrissebbek
Öt nappal a tanévkezdés után ismét iskolákat zártak be Németországban
Mindössze öt nappal az új tanév megkezdése után pénteken bezártak két iskolát a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban.
Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban, különösen Venetóban
Jelentős mértékben, több mint 550-el nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, a legerőteljesebb emelkedést az északkeleti Venetóban észlelték az egészségügyi tárca pénteki tájékoztatása szerint. A kórházakban jövő tavaszig meghosszabbították a készültséget.
Újabb győzelem, második felkészülési mérkőzését is megnyerte az SZKKA
Marosán György együttese a második felkészülési találkozón a Boglári Akadémia-SZISE együttesét látta vendégül. A hazaiak végig kézben tartották a mérkőzést, és összességében nem volt kérdés, hogy melyik csapat tart előrébb. A különbség végül négy gól lett a két csapat között. A szombathelyiek öt nap múlva lépnek ismét pályára, méghozzá a Mosonmagyaróvár otthonában.
Két Emmy-jelölést kapott egy magyar producer közreműködésével készült amerikai film
A legjobb operatőri munka és a legjobb zeneszerzés kategóriában kapott jelölést a Hír- és Dokumentumműsorok Emmy-díjára a 306 Hollywood című egészestés amerikai dokumentumfilm, amely a halál és a gyász feldolgozásáról szól, és egy magyar producer közreműködésével készült.
Elkezdődött a lomtalanítás, meg lehet szabadulni a feleslegessé vált dolgoktól
Megkezdődött az éves lomtalanítás Szombathelyen. A korábbiaktól eltérően azonban most nem csak hétvégente, hanem a hetek több napján is elszállítják a lakossági limlomot. Tavaly 800 tonna hulladékot gyűjtöttek így össze, most is ennyire számítanak a szakemberek. Arra kérik a szombathelyieket, hogy veszélyes anyagokat vagy rossz műszaki cikkeket ne tegyenek ki, ezek csak a hulladékudvarban adhatók le, ingyenesen.