km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

299 fa került a klagenfurti stadionba a For Forest (Az erdőért) művészi installáció keretében. Ausztria legnagyobb művészeti projektje vasárnaptól ingyen látogatható, azonban jókora politikai hullámokat vetett, pedig egy tiroli festő rajzát elevenítette meg az alkotó.

A 7200 négyzetméteres gyepre összesen 299 gyökeres fa került, a faiskolai növényeket a kiállítás bezárása után (október 27.) kiültetik a szabadba. Összesen 16 fajtából (8 és 14 méter közötti fák) állt össze az alkalmi erdő. A gyepre először olyan lemezeket fektettek, amelyek egyenletesen oszlatják a súlyt (ezeket használják koncerteken is), utána kezdődött meg a 299 élő fából álló kiállítás felépítése és berendezése. Az alkotás maga nem járható be, hanem a lelátóról tekinthető meg, hogy mi történhet a természettel, ha nem vigyázunk rá (Magyarországon ez a kérdés kicsit másképp hangzana). Az egészet a svájci Klaus Littmann művész találta ki, a tiroli festő, Max Peintner egyik, a lehetséges jövőt vázoló rajza alapján, amelyen nagyvárosi nézők figyelik a stadionba szorított erdőt.
 

Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet
Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet

Littmann úgy gondolta, hogy egy gigantikus projekt keretében élőben valósítja meg a klasszikus grafikát, ebben Enzo Enea tájépítész volt a segítségére. A kiállításnak különleges jelentőséget ad, hogy Dél-Amerikában lángol az esőerdő, erre és a Földet fenyegető más (köztük politikai) veszélyekre is fel akarja hívni a figyelmet a svájci alkotó. A klímaváltozás már a mindennapokban is érezhető és a svájci művész úgy gondolja, hogy a látványtól az emberek elgondolkodnak azon, hogyan is viszonyulnak a természethez. Az ötletgazda erdőszobornak nevezi az alkotást, szerinte nem is az a lényeg, hogy híre megy a kiállításnak, hanem az, miként hat az emberekre. A kiállítás vasárnap délután 2-kor nyílik és október 27-ig ingyenesen látogatható.


Az installációt nem fogadta mindenki szívesen,  főleg azok után, hogy  a helyi futballcsapat, az elsőligás WAC bekerült az Európa Liga csoportkörébe a jó helyezése okán (az AS Roma, a Mönchengladbach és a  török Basaksehir lesz az ellenfele), így megfelelő pálya híján az EL-meccseit Grazban játssza.

 


A véleménykülönbségek a politikai törésvonalak mentén alakultak ki Maria Luise Mathiaschitz polgármester és Peter Kaiser tartományi kulturális és sportreferens (mindketten a szocialista párt, az SPÖ tagjai) üdvözölték a kiállítást és hangsúlyozták, mecénások és támogatók pénzéből készült el, az adófizetőknek egy centjébe sem került. A Szabadságpárt (FPÖ) egy ellenrendezvényt hirdetett, amelyen bejelentették, hogy 300 facsemetét osztanak szét, mert szerintük és projekt nem a klímavédelemről szól, hanem arról, hogy a karintiai politika elszakadt a valóságtól. Továbbá szerintük igenis került közpénz a svájci művészhez, csak nem erre a projektre, hanem egy korábbi kiállítása kapcsán. (ORF)

Fotó: ORF


 

 

 

 

 

Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.