km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

299 fa került a klagenfurti stadionba a For Forest (Az erdőért) művészi installáció keretében. Ausztria legnagyobb művészeti projektje vasárnaptól ingyen látogatható, azonban jókora politikai hullámokat vetett, pedig egy tiroli festő rajzát elevenítette meg az alkotó.

A 7200 négyzetméteres gyepre összesen 299 gyökeres fa került, a faiskolai növényeket a kiállítás bezárása után (október 27.) kiültetik a szabadba. Összesen 16 fajtából (8 és 14 méter közötti fák) állt össze az alkalmi erdő. A gyepre először olyan lemezeket fektettek, amelyek egyenletesen oszlatják a súlyt (ezeket használják koncerteken is), utána kezdődött meg a 299 élő fából álló kiállítás felépítése és berendezése. Az alkotás maga nem járható be, hanem a lelátóról tekinthető meg, hogy mi történhet a természettel, ha nem vigyázunk rá (Magyarországon ez a kérdés kicsit másképp hangzana). Az egészet a svájci Klaus Littmann művész találta ki, a tiroli festő, Max Peintner egyik, a lehetséges jövőt vázoló rajza alapján, amelyen nagyvárosi nézők figyelik a stadionba szorított erdőt.
 

Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet
Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet

Littmann úgy gondolta, hogy egy gigantikus projekt keretében élőben valósítja meg a klasszikus grafikát, ebben Enzo Enea tájépítész volt a segítségére. A kiállításnak különleges jelentőséget ad, hogy Dél-Amerikában lángol az esőerdő, erre és a Földet fenyegető más (köztük politikai) veszélyekre is fel akarja hívni a figyelmet a svájci alkotó. A klímaváltozás már a mindennapokban is érezhető és a svájci művész úgy gondolja, hogy a látványtól az emberek elgondolkodnak azon, hogyan is viszonyulnak a természethez. Az ötletgazda erdőszobornak nevezi az alkotást, szerinte nem is az a lényeg, hogy híre megy a kiállításnak, hanem az, miként hat az emberekre. A kiállítás vasárnap délután 2-kor nyílik és október 27-ig ingyenesen látogatható.


Az installációt nem fogadta mindenki szívesen,  főleg azok után, hogy  a helyi futballcsapat, az elsőligás WAC bekerült az Európa Liga csoportkörébe a jó helyezése okán (az AS Roma, a Mönchengladbach és a  török Basaksehir lesz az ellenfele), így megfelelő pálya híján az EL-meccseit Grazban játssza.

 


A véleménykülönbségek a politikai törésvonalak mentén alakultak ki Maria Luise Mathiaschitz polgármester és Peter Kaiser tartományi kulturális és sportreferens (mindketten a szocialista párt, az SPÖ tagjai) üdvözölték a kiállítást és hangsúlyozták, mecénások és támogatók pénzéből készült el, az adófizetőknek egy centjébe sem került. A Szabadságpárt (FPÖ) egy ellenrendezvényt hirdetett, amelyen bejelentették, hogy 300 facsemetét osztanak szét, mert szerintük és projekt nem a klímavédelemről szól, hanem arról, hogy a karintiai politika elszakadt a valóságtól. Továbbá szerintük igenis került közpénz a svájci művészhez, csak nem erre a projektre, hanem egy korábbi kiállítása kapcsán. (ORF)

Fotó: ORF


 

 

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.
Fűnyíró traktor dőlt a Perint-patak medrébe
Senki sem sérült meg abban a balesetben, ami hétfőn délelőtt, patakparti fűnyírás közben történt a szombathelyi Körmendi út mellett.
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát - közölte hétfőn a projektet vezető Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.