km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Méteres lángokkal ég az erdő Wiener Neustadt környékén, a levegőből is oltanak

Méteres lángokkal ég az erdő Wiener Neustadt környékén, a levegőből is oltanak

Több ezer négyzetméteren ég az erdő Wiener Neustadt környékén, számoltak be kedd délután osztrák hírportálok. A lángok néhol a 10 métert is elérik, a füstfelhő kilométerekről látható. 

A kurier.at szerint a lángok Neunkirchen és Wiener Neustadt között csaptak fel egy fenyőerdőben - a környéken egyébként régóta nem esett eső. A tartományi tűzoltóság szóvivője azt mondta a hírportálnak, hogy a tüzet fél három körül észlelték Saubersdorfnál. Összesen 200 tűzoltók érkezett a helyszínre, egy körülbelül 1000x500 méteres erdőrészlet kapott lángra. Egy rendőrségi és egy katonai helikopter (Black Hawk) is bekapcsolódott az oltásba. Hogy a légi járművek a helyszínen tudjanak tankolni, egy mobil töltőállomást is telepítettek a tűzoltók, továbbá megszervezték, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre. A védekezés még órákig eltarthat. (kurier.at., noe112)
 

Update: a tüzet a kora esti órákra fékezték meg, a tűzoltók azonban továbbra is a helyszínen vannak. A szárazság miatt Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécs környékén több tűzeset is történt. Az erdők és a mezők annyira szárazak, hogy egy szikra is elég ahhoz, hogy a lángok fellobbanjanak.  Az osztrák meteorológiai és geodinamikai intézet (ZAMG) az említett tartományokban legmagasabb, 4-es fokozatú vészhelyzetet hirdetett az extrém körülmények miatt. Csak Bécs környékén 10 erdőtűzhöz vonultak a tűzoltók, a Fertő-tónál  700 hektárnyi nádas égett le a hétvégén.

 

 

 

 

 

Borítókép: Körzeti Tűzoltó Parancsnokság Wiener Neustadt/BR Karl-Heinz Greiner

 

 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.