km/óra
  2020.08.15., szombat  •  Mária napja
Lili és a bátorság: a gyerekek merjenek nemet mondani

Lili és a bátorság: a gyerekek merjenek nemet mondani

Érzékeny, ugyanakkor többnyire elhallgatott témát, a gyermekek szexuális bántalmazásának problémáját járja körül a Mesebolt Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös produkciója, melyet július 14-én láthat először a közönség a várszínházban, később pedig a bábszínház bérletes előadása lesz. Kisiskolásoknak szól a darab, melyet Paulik Móni és Vincze Zsuzsi könyve alapján Veres András írt bábszínpadra.

 

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház rendezője hozzátette, hogy a gyerek-felnőtt viszonyon belül - nehezen mondja ki az ember - a gyermekekkel szembeni abúzusról szól. Nagyon finoman, nagyon árnyaltan, nem didaktikusan, de nagyon fontos dolgokat megfogalmazva.


A történet egy vándorcirkuszban játszódik, Lili itt él a társulathoz tartozó édesanyjával. Legjobb barátja a bűvész, ám éppen ő az, akinek Lili az áldozata lesz. A nyomasztó titok miatt a kislány szégyenkezik, és sokáig nem mer segítséget kérni. A darab azonban arra biztat, hogy a gyerekek mondják el, ha bántás éri őket, merjenek nemet mondani, a felnőttek pedig vegyék észre, hogy baj lehet. 


Az előadáshoz játékos feldolgozó foglalkozás is kötődik, amelynek az a célja, hogy a látottakról, a felmerülő gondolataikról, érzéseikről drámapedagógusokkal válthassanak szót a gyerekek.

 
Somogyi Tamás rendező így fogalmazott: “Senkitől se várjuk el, hogy magáról beszéljen. Mi a színházi előadás kapcsán fogunk játszani, beszélgetni. Itt egyfajta védett távolságtartásban van önmagától, mert Liliről vagy éppen a bűvészről vagy az előadás egyéb szereplőiről fog beszélni, és ezen keresztül - ahogy megfogalmazza a gondolatait - mégiscsak a saját, világról vagy önmagáról alkotott képét fogalmazza meg.”


Felmérések alapján minden ötödik gyermek szenved el olyan bántalmazást, amelynek során a felnőtt visszaél a hatalmával. Számtalan esetben ezek nem jutnak felszínre, így életre szóló pszichés zavart okoznak. 


A bábszínház azt tervezi, hogy a Lili és a bátorság című előadáshoz kapcsolódóan egy, a témához kötődő ismeretterjesztő kiadványt is megjelentet. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Összeesett, majd meghalt egy 27 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni, és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Koronavírus: megint romlott a helyzet Ausztriában, 282 új fertőzést regisztráltak
Hirtelen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Ausztriában: az elmúlt 24 órában 282 új fertőzést regisztráltak. A legtöbb új fertőzöttet, 112-öt, Bécsben találták, írja a krone.at.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
legfrissebbek
24 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt
24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
Retro véradás lesz sörrel és csokival
Zenés nyári esteket tartanak a keszthelyi Festetics-kastély parkjában
Két különleges zenés színházi produkció látható augusztus végén a keszthelyi Festetics-kastély parkjában a Magyar Teátrumi Társaság, a Helikon Kastélymúzeum, a Budapesti Operettszínház és a Musical Neked Produkció jóvoltából.
Jelentősen több elhízott szorul kórházi ellátásra a koronavírus miatt
Az elhízottak körében nagyobb a kockázata annak, hogy az új koronavírus okozta Covid-19-betegség miatt kórházi ellátásra szorulnak - derítették ki a University College of London kutatói.
Halmosi Péter a Király SZE-ben folytatja pályafutását
Nagy erősítést jelentett be a megyei I. osztályú bajnokság rajtja előtt a Király SZE. A szombathelyieknél folytatja pályafutását a 35-szörös magyar válogatott játékos, Halmosi Péter, aki Ausztriából tér haza.