km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Mégis lett vita: asztalhoz ültek a jelöltek - Herényben

Mégis lett vita: asztalhoz ültek a jelöltek - Herényben

Ahogy az előző kampányokban, úgy ezúttal is összeültek választási vitára az 1-es számú választókörzet jelöltjei. A Herényiek Házában tartott kedd esti rendezvényen György István Péter (Éljen Szombathely), Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) és Koczka Tibor (Pro Savaria) ismertette elképzeléseit a városrésszel és Szombathellyel kapcsolatban. 


A moderátor Katona Attila egyetemi docens volt, a rövid bemutatkozást követően pedig előre leegyeztetett kérdésekre válaszoltak az 1-es számú választókörzet (Kámon, Herény, Minerva-lakópark) jelöltjei. A lakókkal való kapcsolattartás témájával indult a vita. Horváth Gábor kiemelte: valamennyi választópolgárhoz igyekezett eljutni, a kampányát már a nyáron elkezdte. Felkereste személyesen az itt élőket, a választási lapját ő vitte ki a postaládákba, emellett egyeztetett a körzetben lévő intézményvezetőkkel. Állítása szerint sokan jelezték neki az elmúlt időszakban, hogy Koczka Tibor, a jelenlegi képviselő nem volt elérhető. A fideszes jelölt sérelmezte továbbá a hivatali ügymenet nehézkességét. Koczka Tibor kiemelte: noha Gencsapátiban él, napi szinten jár a körzetben, megannyi sajtónyilvános eseményen vett részt, emellett rendszeresen tartott fogadóórákat. Az alpolgármester szerint is több esetben hibázott a hivatal, ám ez jegyzői hatáskör. György István Péter azt emelte ki, hogy a képviselőség nem elöljáróságot jelent az olvasatában, hanem szolgálatot. Mivel itt él a körzetben, szinte mindenkivel remek kapcsolatot ápol, így rendre tisztában van a problémákkal. 


És akkor a problémákról. Azzal valamennyi jelölt egyetértett, hogy az utak, az esővízelvezetők, valamint a járdák állapota meglehetősen elhanyagolt, mindannyian felsoroltak jó néhány szakaszt, ahol katasztrofális a helyzet. Ugyancsak kritikával illették a buszközlekedést – abban sem volt vita, hogy a következő testületnek felül kell vizsgálnia az ÉNYKK-val, vagy „leánykori nevén” Volánnal kötött szerződést. Koczka Tibor arról szólt, hogy komplett közlekedési koncepciót kell mielőbb kidolgozni, Horváth Gábor és György István Péter azt emelte ki, hogy a peremkerületek bizony hátrányt szenvedtek el az elmúlt időszakban a többi körzettel szemben. 


Szó esett még arról is, hogy a városi szolgáltató cégek nem látják el megfelelően a munkájukat, ezért is szemetes, gondozatlan sok terület, továbbá azt sem értették a jelöltek, hogy miután kiépítették a világítást a temetőben, miért nem használják azt. 


A Gothard-kastély is téma volt természetesen, György István Péter például azt kritizálta, hogy fideszes politikusok kész tényként harangozták be az épület felújítását, ám az átadás azóta is csúszik. Koczka Tibor arról beszélt, hogy a tervek elkészítése után valóban elakadt a projekt a minisztériumok között, jelenleg is dolgozik azon, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet. Horváth Gábor orvosi rendelőt, idősek otthonát és postát tudna elképzelni a kastély helyén – privát véleménye szerint tán érdemesebb volna lebontani az épületet, és újat felhúzni a területen. (KI)
 

Borítókép: György István Péter (balról), Koczka Tibor, Horváth Gábor Fotó: Herényi Kulturális és Sportegyesület

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.