km/óra
  2020.07.13., hétfő  •  Jenő napja
Márton partjelző fázik Szent Márton városában

Márton partjelző fázik Szent Márton városában

„Átesünk az életen, mint szentesi ember a talicskán.” Ezt is ki lehet pipálni. A Márton partjelző fázik című előadás a Weöres Sándor Színházban számvetésre késztet, meg arra, hogy „Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni” (JA). 

Márton kartársnak és kortársainak a XX. század nyomta a vállát, a miénket a XXI. lapítja agyon. Ha hagyjuk. De miért is kellene tűrnünk a megaláztatásokat, a szenvedést?


Márton diktatórikus rendszer téglája/besúgója. Kilúgozzák az agyát; gondolkodás nélküli hívő ülepnyaló. Feljelentő leveleket kreál a saját felesége ellen is. Igaz, ezek az íróasztal-fiókban landolnak. Egyelőre. Ilyesfélék a Jumurdzsákok, a Gerébek. Szánalmat keltő, megvetést érdemlő figurák. Akiket előbb vagy utóbb mindenki elhagy. 


Hamvai Kornél (1969) húszas éveinek derekán írta a Márton partjelző fázik című darabját, melyet a budapesti Merlin Színház mutatott be 1998-ban, Jordán Tamással a főszerepben. A WSSZ direktora-művésze most újra vonalbíró. Mélyen megrendítő az alakítása Valló Péter elsőrangú rendezésében. 
Hogy a partjelző mikor, miért, hogyan árulta el legelébb is saját magát? Nyomon követhetjük életfolyását az első világégés végétől szinte napjainkig. Mi múlott – mi minden múlhatott volna – rajta? A kisemberen, aki „porszemként” soha nem is merészkedett a tágabb/globális létezés fogaskerekei közé, hogy legalább megpróbálja az irányt (ha csak picurkát is) befolyásolni, az időt kibillenteni.


Ő rendre – persze az NB I-ben mindössze csak tucatszor – a partvonalon kívül állt. Egyetlenegyszer vezethetett volna az  első osztályban mérkőzést. Az is elmaradt. A köd miatt. Mondhatni gellert kapott élete legszebb napja. A meccset még az előtt le kellett fújnia, mielőtt elkezdődhetett volna. Fából vaskarika – közép-európai – sors.


„Ha volna Isten, biztos kiválasztott volna engem prófétának”, kesereg Márton, ámbár mintha éppen e megállapításával ismerné el a Mindenható létezését. Akinek nyilván esze ágában sincs erkölcsi magasságokba emelni egy (potenciális) spiclit. Továbbá Márton szerint „azért nem működnek rendesen a dolgok, mert ez a világ csak béta-verzió”. Ő csak tudja. 


Számtalan ága-boga van a sorsunknak, magától értetődően így van ezzel a taccsbíró is. Akárcsak ivócimborája, Miholka, akit nagy empátiával kelt életre Szerémi Zoltán. A feleség is fel-felvillan az életmérleg készítésekor. Bálint Éva szintúgy hibátlan. Az egykori iskolatárs, világkóborló Gejzlinger-Gerendás: Trokán Péter. Sorsárnyalat-festőként remekel. Apa/doktor/pap/pincér/rendőr: Horváth Ákos. Művésztársaival együtt arra ösztönöz, hogy meg- és fölülvizsgáljuk viszonyrendszerünk koordinátáit. Koporsóig/urnáig tartó penzum. 


„Az íróságból csak az írás érdekel. Az írásból meg, hogy nyomozom közben a világot”, mondta Hamvai Kornél (2009-ben Jánossy Lajosnak, a Literában). Márton partjelzője most is fázik. Vacog. Didereg. „Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni, / Hogy fölengednének az emberek!” (JA – Tél, 1922. november)

Szenkovits Péter
Fotó: Mészáros Zsolt
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
Visszaállítják az ellenőrzést a szlovák–magyar határon
A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek - jelentette pénteken a szlovák rádió.
legfrissebbek
MSZP: a kormány tegye ingyenessé a vízparti strandokat!
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az idei nyári szezonra tegye ingyenessé az ország vízpartjainak fizetős strandjait - mondta az ellenzéki párt budapesti elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Lewis Hamilton győzelmét hozta az első Stájer Nagydíj
A brit hatszoros világbajnok magabiztos győzelmet aratott Spielbergben, a két Ferrari már az első körben elszállt. A száguldó cirkusz jövő héten a Hungaroringre látogat.
Hatalmas tömegbukás a Balaton-felvidéki kerékpárversenyen, többen is súlyosan megsérültek
Az egyik résztvevő, Szilasi László azt mondta, szerinte az utóbbi húsz év legnagyobb biciklis versenybalesete, ami Magyarországon történt.
Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a Hagia Szofia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt
Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.
Alfa hajtott Opel elé, a saját fogát rúgta ki a vétlen autó utasa
Arcsérülést szenvedett egy fiatalember a szombathelyi Bartók Béla körút és Akacs Mihály utca kereszteződésében, ahol egy Alfa Romeo sofőrje nem vette észre a védett úton érkező Opelt.