km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Magyar volt a hét sofőrje Ausztriában: forgalommal szemben, a mentési útvonalon hajtott le az autóútról

Magyar volt a hét sofőrje Ausztriában: forgalommal szemben, a mentési útvonalon hajtott le az autóútról

Napokig találgatta az osztrák média, hogy ki lehet az az autós, aki a S6-os gyorsforgalmin egy baleset utáni dugóból a forgalommal szemben, a mentőknek és a rendőröknek megnyitott mentési útvonalon hajtott ki. Nos, a rendőrök kiderítették, a kocsi sofőrje magyar.

A baleset múlt szerdán történt, az autóúton egy elektronikai hulladékkal megrakott teherautó borult fel Maria Schutz környékén, elzárva az utat. A helyszín mögött feltorlódtak az autók, a vezetőik félrehúzódva meg is nyitották a mentési útvonalat (Rettungsgasse). Egy sofőr azonban úgy döntött, hogy ha már a lehetőség adott, akkor megfordul és autójával a forgalommal szembehajtva megkereste a legközelebbi kihajtót.


Balszerencséjére a súlyos szabályszegést (a mentési útvonal használata, forgalommal szemben közlekedés autóúton) videóra vették, és hamarosan a komplett osztrák média szétterítette a hírt, azt találgatva, hogy ki lehet ez a jó képességű.


A videó készítője lengyel autóvezetőre gyanakodott a rendszám alapján, de az illetékes hatóság (Bezirkshauptmannschaft Neunkirchen) kiderítette, hogy a sofőr magyar állampolgár - ezt a rendőrség jelentette be hétfőn.


A vezető akár 2180 euró (kb. 700 ezer forint, árfolyamtól függően) büntetést is kaphat amiért a forgalommal szemben, a mentési útvonalon hajtott. A pénzbüntetést az osztrákok szabták ki, arról, hogy a jogosítványát is elveszik a vezetőnek, a magyar hatóságok döntenek, írja az ORF. A krone.at azt írta, a rendőrség több sofőr is megbüntetett kisebb összegekre, miután ők az autóút egyik felhajtójánál fordultak vissza, észlelve a dugót. (ORF, krone.at)

Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.