km/óra
  2019.11.13., szerda  •  Szilvia napja
Lemondott tévévita: egy kilopott e-mailre épített hipotézis a magyarázat hátterében?

Lemondott tévévita: egy kilopott e-mailre épített hipotézis a magyarázat hátterében?

E-mailben mondta le Balázsy Péter a Szombathelyi Televízió által szervezett polgármesterjelölti vitát, cenzúrát és nem pártatlan feltételeket emlegetve. A Fidesz lapja pár nappal korábban a Szombathelyi Médiacentrumból törvénytelen úton megszerzett elektronikus levelet „kielemezve” egész oldalas cikkben vezette le a fenti elméletet. 


A vitán dr. Nemény András (ÉSZ!) és Koczka Tibor ) független polgármesterjelöltek vettek részt. Balázsy Péter ezt írta válaszként a Szombathelyi Televízió meghívásra – majd a levelet közzétette Facebook-oldalán.

 


 

„Tisztelt Halmágyi Úr!


Köszönettel vettem a meghívást a mai stúdió-beszélgetésre. Az eseményen azonban nem tudok részt venni, miután az utóbbi időben több olyan információ látott napvilágot, ami alapján megállapítható, hogy a Szombathelyi Televízió nem pártatlan feltételek mentén szervezi a beszélgetést és sajnos a cenzúra sem áll távol a televíziótól.


Szombathelyi hagyomány, hogy a polgármester-jelölti vita az egyetemen kerül megtartásra, közönség előtt, olyan módon, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítanak az élő közvetítésre. Fontosnak tartom továbbá, hogy olyan személy vezesse a vitát, aki mindkét jelölt számára elfogadható és nem tagja egyik jelölt kampánystábjának sem, akinek pártatlanságához nem férhet kétség.


Ezúton meghívom Önöket október 8-án 18 órára, egy valóban nyilvános vitára. Sok sikert és valódi közszolgálatiságot kívánok a mai ellenzéki „elővita” lefolytatásához!” 

Balázsy nem nevezte meg, hogy honnét származó információkra hivatkozik. De éppen pont szombaton a Horváth Vilmos SZDSZ-s képviselő által főszerkesztett kormánypárti propagandakiadványban, a Szombati Helyi Hírlapban jelent meg egy dolgozat, amely hasonló témát feszeget. Ebben a szerző a Szombathelyi Televízió rendszeréből törvénytelen módon megszerzett egyetlen e-mailre hivatkozva azt a tézist vezeti elő, hogy Balázsy Péter megszólalásait letiltották a Savaria Fórumban. Az állítás egyébként olyannyira nem igaz, hogy a lap gyakorlata alapján a kormánypárt és ellenzék kardinális helyi ügyekben (például parkolás) akkor is megszólalási lehetőséget kap, ha történetesen a másik fél tart sajtótájékoztatót az adott témáról. 


A Médiaközpont rendszeréből kilopott és a szombaton közzétett e-mail, valamint a köréje gyúrt sajátos okfejtés (a szerző az állításait elfelejtette alátámasztani) kedden visszaköszönt Balázsy soraiban. Majd beszállt a meccsbe a Fidesz szombathelyi szervezete: a helyi csoport is szükségesnek látta külön közleményben rögzíteni a saját lapjában megjelent, súlyosan gyengélkedő hipotéziseket, amelyek azonban ettől a kétségkívül mágikus aktustól sem izmosodtak meg és nem változtak tényekké. Igaz, a cenzúra emlegetése és a pártatlanság számonkérése immár a SZTV-nek szólt.
Mindeközben kedden délelőtt újabb behatolási kísérletek (a korábbiakhoz hasonlóan kitűnően dokumentáltak ezek is) történtek a Médiacentrum levelezőrendszerébe, ezek azonban már nem hoztak eredményt a próbálkozást indítók számára.


 

 

 Halmágyi Miklós válaszában az alábbiakat írta Balázsy Péternek:


"Tisztelt Balázsy Úr!


Nagyon sajnálom, hogy nem fogadta el meghívásunkat, és még jobban sajnálom, hogy olyan indokokra hivatkozva hárította el a tévé vitában való részvételt, amelyek nem felelnek meg megítélésem szerint a valóságnak. Nem pártatlan feltételekről beszél, és cenzúráról. Nem tudom, hogy egy élő televíziós vitában hogyan lehetnek a feltételek nem pártatlanok, és egy élő adást hogyan lehet cenzúrázni, de biztosan megvannak rá a módszerek. Esetleg arra gondol, hogy amikor valami olyasmit mond, ami nem tetszik az ellenérdekelt félnek, akkor levesszük a hangot, vagy kiírjuk, hogy adáshiba? Önt én intelligens embernek ismertem meg, nem hiszem, hogy mindezt komolyan gondolja. Igaz, akkoriban még nem volt polgármester jelölt, és nem volt választási kampány sem.


Ennél sokkal nagyobb baj, hogy olyan információkra hivatkozik, amelyek mindközönségesen adatlopással kerültek egy bizonyos újságnak nem nevezhető kiadvány birtokába. Az SZTV email rendszeréből kibányászott üzenetek törvénytelenül kerültek oda, ahová, ráadásul manipuláltak és környezetükből kiragadottak. A jogtalanul megszerzett emailek, nevezzük nevükön: ellopott emaileknek, adatvédelmi incidensnek minősülnek a nem túl régen életbe lépett GDPR törvény alapján. Szerdán jegyzőkönyv készül minderről, majd pedig ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentés. Komoly büntetést kockáztat az, aki ezt a törvénytelenséget elkövette. Nem hiszem, hogy Ön tudatában van annak, hogy mire is hivatkozik valójában, s hogy hivatkozása mennyire jogszerű. Azt még mellékesen megjegyezném, hogy levelezőrendszerünket, miután jelszót váltottunk és más védelmi intézkedéseket is életbe léptettünk, tegnap és ma több ízben ismét megpróbálták feltörni, és bizonyos információkhoz törvénytelenül hozzá jutni. Biztos vagyok abban, hogy erről Önnek nincsen tudomása. Az elfogultságról és a cenzúráról szólva pedig szívesen elmesélem egy másik alkalommal Önnek, hogy hogyan működött kézi vezérléssel az elmúlt években a szombathelyi televízió, a korábban kiadott, majd megszüntetett újság, de akár a megyei lap is."


A Facebookra kiposztolt válaszban nem szerepel, de az adatvédelmi incidens felfedezésétől számított 72 órán belül jelentést kell tenni ez esetről a NAIH-nak, vagyis a Nemzeti Adat és Információvédelmi Hatóságnak. Ez is megtörtént.
 

Borítókép: Koczka Tibor (balról), Kéner Balázs műsorvezető és Nemény András az SZTV által szervezett vitán. Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.