km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Kutyabarát város lehet Szombathely

Kutyabarát város lehet Szombathely

Kiadvány a felelős kutyatartásról, kutyás nap, egyeztetés a városi kutyafuttatókról a civilekkel: mindez csak néhány lépés azok közül, amelyek végén Szombathely, az országban elsőként, elnyerheti a kutyabarát település címet.

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról számolt be, hogy egy 2018-as közgyűlési döntés alapján a város illetékesei állatvédő civil szervezetekkel közösen cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy mire van szükség a felelős állattartáshoz Szombathelyen, hogyan képesek a kutyások és a kutyát nem tartók álláspontjait megismertetni a másik féllel – ennek a részletei kerültek terítékre a sajtótájékoztatón. A 2017-es, önkéntes regisztráció alapján 6688 kutya él a településen, a valós szám azonban ennek többszöröse lehet, körülbelül 15-20 ezer ebet tartanak ottohunkban a szombathelyi polgárok, mondta dr. Puskás Tivadar. Hozzátette: nyilvánvalóan szükség van a józan észen és az erkölcsön alapuló szabályrendszerre. 


Ezért is jelent meg a szombathelyi önkormányzat kiadásában a Gazdi ABC (Legyél felelős kutyatartó) című kiadvány, amely eljut minden háztartásba, erről már Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója beszélt. A füzet hasznos tanácsok mellett, információk mellett a vonatkozó jogszabályokat is tartalmazza, a webportálon összegyűlt tapasztalatok mind-mind bekerültek brosúrába. Kiemelte, hogy a város nyitottan állt az egyeztetésekhez, ezért példaként ajánlják Szombathelyt a többi város számára. 


Grünwald Stefánia,a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetője jelentette be, hogy a polgármester által említett cselekvési terv részeként október 5-én nagyszabású rendezvényt tartanak a Történelmi Témaparkban Kutya jó nap címmel. Az igazgató (maga is egy menhelyi kutya gazdája és a kutyamentő csoport tagja) vázolta a tervezett programot is: délelőtt a rendőrség, a katasztrófavédelem kutyái mellett vakvezető és terápiás állatok is bemutatkoznak. Délután különféle interaktív bemutatók mellett tematikus előadások várják a kutyásokat és a nem kutyásokat is az ingyenesen látogatható rendezvényen. Az óvodásoknak és az alsó tagozatosnak rajz-, a felső tagozatosoknak novellaíró versenyt hirdetnek, természetesen kutyás témában. Arról is szólt, hogy egyre nő a kutyával nyaralni indulók száma, így Szombathely a kutyabarát helyek összegyűjtésével és azok reklámozásával turisztikai előnyre is szert tehet.


Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az állatmentést igyekeznek közelebb vinni az emberekhez. Így mindenki láthatja, hogy milyen a felelős és a felelőtlen kutyatartás – az utóbbi következményeivel az egyesület tagjai folyamatosan szembesülnek. Eddig is tartottak iskolai előadásokat a témában, most viszont készül egy tananyag a kutyatartásról, ennek segítségével a tanárok is tudnak ismeretek átadni a gyerekeknek, akik érzékenyek és fogékonyak a téma iránt. 


Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző foglalta össze, hogy mi kell ahhoz, hogy Szombathely kutyabarát település legyen.  A kiadvány és kutyás nap mellett az önkormányzat a civil szervezetekkel együtt feltérképezte a kutyafuttatók állapotát és írásban rögzítette, milyen fejlesztésekre lesz szükség. Ugyanígy javaslatot tettek új kutyaparkot létrehozására, hiszen a városban akadnak még fehér foltok. Végül kiemelte az kutyatartással kapcsolatos iskolai oktatást és úgy fogalmazott, mindez együtt hozzájárul ahhoz, hogy Szombathely biztosítja a kereteket az európai színvonalú kutyatartáshoz. 
 

 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.