km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Kutyabarát város lehet Szombathely

Kutyabarát város lehet Szombathely

Kiadvány a felelős kutyatartásról, kutyás nap, egyeztetés a városi kutyafuttatókról a civilekkel: mindez csak néhány lépés azok közül, amelyek végén Szombathely, az országban elsőként, elnyerheti a kutyabarát település címet.

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról számolt be, hogy egy 2018-as közgyűlési döntés alapján a város illetékesei állatvédő civil szervezetekkel közösen cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy mire van szükség a felelős állattartáshoz Szombathelyen, hogyan képesek a kutyások és a kutyát nem tartók álláspontjait megismertetni a másik féllel – ennek a részletei kerültek terítékre a sajtótájékoztatón. A 2017-es, önkéntes regisztráció alapján 6688 kutya él a településen, a valós szám azonban ennek többszöröse lehet, körülbelül 15-20 ezer ebet tartanak ottohunkban a szombathelyi polgárok, mondta dr. Puskás Tivadar. Hozzátette: nyilvánvalóan szükség van a józan észen és az erkölcsön alapuló szabályrendszerre. 


Ezért is jelent meg a szombathelyi önkormányzat kiadásában a Gazdi ABC (Legyél felelős kutyatartó) című kiadvány, amely eljut minden háztartásba, erről már Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója beszélt. A füzet hasznos tanácsok mellett, információk mellett a vonatkozó jogszabályokat is tartalmazza, a webportálon összegyűlt tapasztalatok mind-mind bekerültek brosúrába. Kiemelte, hogy a város nyitottan állt az egyeztetésekhez, ezért példaként ajánlják Szombathelyt a többi város számára. 


Grünwald Stefánia,a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetője jelentette be, hogy a polgármester által említett cselekvési terv részeként október 5-én nagyszabású rendezvényt tartanak a Történelmi Témaparkban Kutya jó nap címmel. Az igazgató (maga is egy menhelyi kutya gazdája és a kutyamentő csoport tagja) vázolta a tervezett programot is: délelőtt a rendőrség, a katasztrófavédelem kutyái mellett vakvezető és terápiás állatok is bemutatkoznak. Délután különféle interaktív bemutatók mellett tematikus előadások várják a kutyásokat és a nem kutyásokat is az ingyenesen látogatható rendezvényen. Az óvodásoknak és az alsó tagozatosnak rajz-, a felső tagozatosoknak novellaíró versenyt hirdetnek, természetesen kutyás témában. Arról is szólt, hogy egyre nő a kutyával nyaralni indulók száma, így Szombathely a kutyabarát helyek összegyűjtésével és azok reklámozásával turisztikai előnyre is szert tehet.


Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az állatmentést igyekeznek közelebb vinni az emberekhez. Így mindenki láthatja, hogy milyen a felelős és a felelőtlen kutyatartás – az utóbbi következményeivel az egyesület tagjai folyamatosan szembesülnek. Eddig is tartottak iskolai előadásokat a témában, most viszont készül egy tananyag a kutyatartásról, ennek segítségével a tanárok is tudnak ismeretek átadni a gyerekeknek, akik érzékenyek és fogékonyak a téma iránt. 


Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző foglalta össze, hogy mi kell ahhoz, hogy Szombathely kutyabarát település legyen.  A kiadvány és kutyás nap mellett az önkormányzat a civil szervezetekkel együtt feltérképezte a kutyafuttatók állapotát és írásban rögzítette, milyen fejlesztésekre lesz szükség. Ugyanígy javaslatot tettek új kutyaparkot létrehozására, hiszen a városban akadnak még fehér foltok. Végül kiemelte az kutyatartással kapcsolatos iskolai oktatást és úgy fogalmazott, mindez együtt hozzájárul ahhoz, hogy Szombathely biztosítja a kereteket az európai színvonalú kutyatartáshoz. 
 

 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.
Fűnyíró traktor dőlt a Perint-patak medrébe
Senki sem sérült meg abban a balesetben, ami hétfőn délelőtt, patakparti fűnyírás közben történt a szombathelyi Körmendi út mellett.
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát - közölte hétfőn a projektet vezető Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.