km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
Közösségi kenyérsütés egészen az alapoktól kezdve

Közösségi kenyérsütés egészen az alapoktól kezdve

Az elmúlt hetekben felvásárlási lázat tapasztaltak a kereskedők. A WC-papíron kívül kelendőek voltak az olyan technikai eszközök, mint a futógép, a hajvágó vagy éppen a kenyérsütő. A házi próbálkozások ellenére a csepregi pékség babusgatós kenyere a többi pékáruval együtt most is nagyon kelendő.

 

Soproni Attila, a Csepregi Pékség pékje elmondta, hogy a múlt héten volt egy komolyabb felvásárlás, az utóbbi egy- két napban azonban normalizálódott a helyzet és mindenki visszatért a régi kerékvágásba. 


Szabadfi Szabolcs a kőszegi származású pék egy spanyolországi kenyértanfolyam után jelenleg önkéntes karanténban tölti az idejét. Most a közösségi oldalán osztja meg mesterfogásait a kenyérsütésre vállalkozókkal. Élő bejelentkezéseiben az alapoktól, azaz a kovászkészítéstől sajátíthatják el követői a kenyérsütés fortélyait.


Szabadfi Szabolcs: „Mindenkinél változó körülményekkel kell számolni, az országban többezer fajta liszttel dolgoznak, most próbáljuk egyformán nevelni a kovászainkat, mindenkinek a lakásában is más körülmények vannak. Így a hőfok, a gombák mennyisége, ami röpköd a levegőben, és éppen ezért nagyon-nagyon nehéz ezt így összehozni, de megpróbálok a tapasztalataimra alapozni. Kapom sorba a fotókat és fotó alapján az enyémmel összehasonlítva, amit én dokumentálok, próbálunk egy egységesen jó kovászt nevelni.”

 


Szabolcs negyvenezres követői táborával csütörtökön süti ki az első kenyeret. De a folyamat az elejétől visszanézhető a legnagyobb közösségi oldalon, így bárki, bármikor belevághat. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak