km/óra
  2020.01.29., szerda  •  Adél napja
Közgyűlés after: sajtótájékoztatón foglalták össze a munkát és az elmúlt időszakot a frakciók

Közgyűlés after: sajtótájékoztatón foglalták össze a munkát és az elmúlt időszakot a frakciók

Lezárult egy ciklus, eltelt öt év és túl vagyunk az utolsó közgyűlésen is. Ezeket értékelték sajtótájékoztatón a frakciók képviselői, akik közül mindenki megköszönte a munkát dr. Puskás Tivadar polgármesternek.

Rendhagyó közgyűlés utáni sajtótájékoztatókat tartottak a szombathelyi frakcióvezetők péntek délelőtt. Rendhagyó volt mindegyik abból a szempontból, hogy most az utolsó közgyűlésen vagyunk túl és egy öt éves ciklus végén, a politikusok pedig egyhangúan köszönték meg a leköszönő polgármester, dr. Puskás Tivadar nemcsak 5, hanem 9 éves munkáját.

Balassa Péter (Jobbik) azzal kezdte: Puskás az elmúlt 5 évben jó emberként viselkedett, de rossz városvezető volt. "A fejlesztésekre értem ezt. Ha osztályoznom kellene a polgármesteri tevékenységét, akkor egy elégségest adnék. Kicsúszott a kezéből a városvezetés, január óta pedig az ellenzék olyan döntéseket hozott, ami a város életében kardinális.
Ha megnézzük a beígért fejlesztéseket, projekteket, akár összehasonlítva Zalaegerszeggel vagy Győrrel, le vagyunk maradva. Látványpolitizálást folytatott szalagátvágásokkal tűzdelve"
- mondta a politikus, majd az önkormányzati választások tétjére tért ki, amiről azt gondolja, hogy hitelességi választás lesz, azaz eldől, hogy a szombathelyiek miként értékelik a képviselők eddigi munkáját. "Balázsy Péter azt mondta, hogy Puskás munkáját akarja folytatni, hát én előre óvom ettől" - zárta bevezetőjét Balassa, majd a zárt ülésen történtekre tért ki.

Úgy fogalmazott: "az ember már csak néz, mint Jenő a moziban”. Szerinte ugyanis az MSZP és a Fidesz egymás nyakába borult, amikor a zárt ülés utolsó napirendi pontjának szavazásáról volt szó, és miután erről többet nem mondhatott, azzal zárta: milliárdos ingatlanhasznosítást hajt végre a Fidesz a baloldallal.

A Fidesz részéről Illés Károly és Lendvai Ferenc úgy reagált a fentiekre: fontos döntések születtek a zárt ülésen, az északi iparterület kapcsán Szombathely jövőjével kapcsolatban, a döntés pedig megszületett, de a jelenlegi polgármester már nem fogja ezt aláírni. "Ketten nem vettek részt a szavazáson (a széthullás szélén álló civil szervezet két patronáltja), 18 igen és 1 nem szavazattal elfogadtuk a javaslatot. Mindként nagy frakció belátta azt, hogy ez Szombathely következő 10 évét meghatározó jó döntés" - mondta Illés, majd megköszönte dr. Puskás Tivadar elmúlt 9 évnyi munkáját.

Az Éljen Szombathely! részéről Nemény András azzal kezdte: végiggondolva az utolsó közgyűlés munkáját, a javaslatok többsége elfogadásra került és ez a város, a szombathelyiek érdekét szolgálja. Megemlítette, hogy nem fognak már rendkívüli közgyűlést összehívni, ugyanis nincs is rá idő és nem is lenne értelme. Kitért Hende Csaba hétfői, a Fidesz programbemutatójén történt kirohanására is, amikor a közönséggel skandáltatta, hogy Nemény András hazaáruló. "Hende Csaba ezzel olyan szintet ütött meg, ami Szombathely életében eddig még nem történt meg. Gyűlöletet keltett, uszított és a személyes biztonságomat kockáztatta ezzel. Aki így hergeli fel az embereket, nem tudni, hogy a következő hetekben mire számítson azoktól, akiket uszít. Ami pedig a legszomorúbb, hogy a Fidesz polgármestere és polgármesterjelöltje sem ott, sem azóta semmit nem tett, miközben Tarlós István is elhatárolódott a történtektől. A közgyűlés is elítélt  az ott elhangzottakat, Hende Csaba által elmondottakat. Szomorúan vettük tudomásul, hogy ezt a Fidesz frakció nem szavazta meg" - reagált Nemény, majd ő is kitért a zárt ülésre: szerinte olyan döntés született, ami nagyon jó és fontos Szombathely és a szombathelyiek jövőjét illetően, de ezt majd a következő városvezetés fogja megszavazni.

 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 3. szám - 2020.01.25
Savaria Fórum 29. évfolyam 3. szám - 2020.01.25
legolvasottabbak
Koronavírus: fertőzésgyanús esetet vizsgálnak az egyik bécsi kórházban
A tüdőgyulladást okozó, újfajta koronavírussal fertőződhetett meg az a kínai légiutas-kísérő, akit a bécsi Kaiser Franz Josef-kórházban (Ferenc József császár-kórház) ápolnak, adta hírül a heute.at szombat éjszaka.
A megbecsült és szeretett orvos: Dr. Lóderer Zoltán nyerte az Év vasi embere közönségszavazását
„A legjobb orvos, akit ismerek! Szakmailag és emberileg is kitűnik a többiek közül; Szívén viseli betegei sorsát, lelkiismeretes és megbízható; Nagyszerű orvos, ember, akinek nagy része van abban, hogy ma is élek.” Három komment a több százból, amely dr. Lóderer Zoltán sebész főorvos fotója mellett olvasható az Év vasi embere közönségszavazás Facebook-oldalán.
Koronavírus Ausztriában: egy negatív eredmény és egy újabb gyanús eset
Nem az új típusú koronavírussal fertőződött az a 24 éves kínai légiutas-kísérő, akit még szombaton szállítottak az egyik bécsi kórházba. A hatóságok egy második gyanús esetről számoltak be a nyilvánosságnak vasárnap este.
Halálos baleset Szombathely és Balogunyom között
Egy nő vesztette életét hétfőn délelőtt a 86-os főúton, ahol egy Mazda személyautó és egy kamion ütközött frontálisan Szombathely és Balogunyom között.
Savaria Gourmet Piknik 2020: sztárséfek a Csónakázótó szigetén
Újdonsággal bővül a szombathelyi programsorozat: a Savaria Gourmet Pikniken több tucatnyi ínyencséget kóstolhatnak majd a különleges ételek kedvelői. A május 2-ai és 3-ai esemény az eddigi streetfood fesztiválok sorát gazdagítja.
legfrissebbek
Figyelmeztető lövések: menekültek próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél
Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél – értékelt Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón, miután ülésezett Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a migrációs munkacsoport.
Villámlik, mennydörög: januári zivatarokkal vonult át a hidegfront Vas megye felett
Januári zivatarokkal, villámlással, jégesővel, hódarával érkezett meg a beharangozott hidegfront Nyugat-Dunántúlra
Az utolsó negyedben állva hagyta a Brindisit a Falco, és életben tartotta továbbjutási esélyeit
Az utolsó esélyt ragadhatta meg a Falco, hogy bejuthasson Európa legjobb 16 csapata közé. Ehhez Gasper Okorn együttesének a Brindisit kellett legyőznie hazai pályán, a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulójában. Váradi Benedekék fantasztikus utolsó negyedet produkálva 93-83 arányban meg is nyerték a mérkőzést, így maradt még esély a továbbjutásra.
Sikerkovács edző érkezett a Viktória csapatához
December közepén nevezték ki Szabados Györgyöt a Haladás-Viktória vezetőedzőjének. A korábban az MTK-val két bajnoki címet, a Doroggal pedig bravúros bronzérmet nyerő szakemberrel beszélgettünk az elmúlt egy hónap tapasztalatairól, a felkészülésről. 
Az antik órák bűvöletében: Balló László a megyei műtörténet újabb szeletét tárja az olvasók elé
Régi szombathelyi, Vas megyei órák és órások nyomába eredt a szerző, aki sokévi feltáró munkájának eredményét ismerteti meg legújabb könyvében. A díszes kiállítású, képekkel gazdagon illusztrált, részletes tárgyi leírásokat, az adott korszakra (1750-1850.) jellemző művészet- és kultúrtörténeti utalásokat is tartalmazó Értékes óráink – Európai órakincsek gyűjteményeinkben című kötet a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg.