km/óra
  2024.04.27., szombat  •  Zita napja
Koronavírus: helyeket szabadítanak fel a Szent László Kórházban (frissítve)

Koronavírus: helyeket szabadítanak fel a Szent László Kórházban (frissítve)

Mind a négy koronavírusos beteg esetében vizsgálják, hogy kiket fertőzhettek meg – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A kormány felfüggesztette az irániak számára a vízumkiadást, s felszabadítják a szabad kapacitásokat a Szent László Kórházban, tájékoztat a koronavirus.gov.hu.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki ülése után arról beszélt, hogy mind a 4 eddig fertőzött külföldi állampolgár esetében megindult a járványvizsgálat és a kontaktkutatás.


Az első betegről, a Semmelweis Egyetem iráni hallgatójáról azt mondta: február 22-én érkezett Magyarországra, előtte a barátnőjével csaknem egy hónapot töltött Iránban. Velük kapcsolatban csoporttársak, egy születésnapi összejövetel résztvevői, a teheráni járaton utazók, a diákkal együtt német nyelviskolába járók érintettsége merült fel, és a lappangási időre is tekintettel 35 embernél tart még járványügyi vizsgálat.


A másik iráni diák, a Szent István Egyetem hallgatója február 28-án érkezett Magyarországra, ő betartotta az egyetem kérését és nem ment be az intézménybe, ezért szoros kontaktnak csak a felesége tekinthető, akinek azonban negatív lett a tesztje.


A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. Az ő esetében a feleséget és az anyóst nevezte meg kontaktszemélyként a tisztifőorvos.


A negyedik betegre, az első iráni diák barátnőjére éppen a kontaktkutatás során találtak rá; neki is pozitív lett a tesztje.


Arra kérdésre, hogy mi alapján döntenek intézkedésekről, azt mondta: feltétel, hogy időben és térben is szoros kontaktusban legyen valaki a fertőzöttel, vagyis akkor vizsgálják meg, ha hosszabb időt, közeli távolságban, egy légtérben töltött vele.

 

Operatív Törzs: a kormány felfüggesztette az irániak számára a vízumkiadást

 

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében az Operatív Törzs mai ülésén újabb intézkedéseket hozott. Az OT javaslatára a kormány felfüggesztette az irániak számára a vízumkiadást - jelentette be Lakatos Tibor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője. A repülőtereken folyamatos szűréseket végeznek főként az Olaszországból, Németországból, Franciaországból és közvetett járattal Iránból érkező utasokon. Eddig 6273 szűrés történt meg a budapesti és a debreceni repülőtéren, valamint 419 ellenőrzést hajtottak végre közúti határátkelőhelyeken.


A bevándorlás járványügyi kockázata miatt a most működő két tranzitzónába a befogadást határozatlan időre felfüggesztették. A Törökország felől Nyugat-Európa felé megindult jelentős számú migráns miatt szeptember 7-éig meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Határozatlan időre felfüggesztette irániak számára a vízumkiadást a kormány, és arról is döntött, hogy a jövőben az operatív törzs engedélye kell a koronavírus elleni védekezésre alkalmas védőeszközök külföldre szállításához.


Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy a Semmelweis Egyetemre járó iráni hallgató az intézmény vezetőinek többszöri figyelmeztetése ellenére sem kerülte a közösségi rendezvényeket, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismételten ajánlást tett a felsőoktatási intézményeknek, hogy tájékoztassák a diákokat a kockázatokról, és kérjék meg őket a szükséges óvintézkedések betartására.

 

Felszabadítják a szabad kapacitásokat a Szent László Kórházban

 

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs a mai ülésén úgy döntött, hogy a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén azonnal meg kell kezdeni a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítését, és a betegek más egészségügyi szolgáltatóhoz történő áthelyezését.


Az intézkedés célja, hogy a koronavírus fertőzésre gyanús, illetve az igazolt betegek megfigyelésére és kezelésére kijelölt László kórházban folyamatosan biztosítani tudják a szükséges kapacitásokat.
 

 

Diagnosztizálták a negyedik fertőzöttet Magyarországon

 

Diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon - jelentették be a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön késő este. A beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője.

Mindketten már a Szent László Kórházban vannak.


A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt "haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás" is - áll a honlapon.


Az új fertőzött pontos állapotáról és az esethez kapcsolódó egyéb járványügyi intézkedésekről később adnak tájékoztatást.


Az oldal esti adatai szerint 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. (MTI)

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak