km/óra
  2024.03.28., csütörtök  •  Gedeon, Johanna napja
ESZ-kutatás
Koronavírus: A negyedik esetet is megerősítették Bécsben (frissítve)

Koronavírus: A negyedik esetet is megerősítették Bécsben (frissítve)

Egy fiú betegedett meg, akinek szüleiről már korábban bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőzöttek – adta hírül a krone.at.

Annak a bécsi párnak az egyik gyermeke lett beteg, akiknél már korábban kimutatták a koronavírust. A fiú az alsó-ausztriai Hollabrunn iskolájában jár, ott azonnal intézkedéseket hoztak, négy tanár és 23 diák kapott otthoni karantént. A házaspárnak két gyermeke van, mindkettőjüknél jelentkeztek a betegség tünetei. Míg a fiú tesztje pozitív lett, a lányé nem. A szülőket enyhe tüdőgyulladással kezelik. 


Jelenleg hat megerősített koronavírusos eset van Ausztriában - kettő Tirolban és négy Bécsben.

 

10 kórházban töltött nap után derült ki, hogy megfertőződött

 

A bécsi Rudolfstiftung kórházban kezelnek egy idősebb férfit, akinél bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőzött. A 72 éves férfit influenzabetegként kezelték. Csak a tíz kórházban töltött nap után készített teszt mutatta meg, hogy koronavírussal fertőzött, írja a korne.at. 
 

A bécsi Rudolfstiftung Közösségi Kórház 90 alkalmazottjának, valamint a pácienssel kapcsolatban álló rokonok és barátok teszteredményei már elkészültek. Peter Hacker (SPÖ) városi tanácsos szóvivője pénteken elmondta, hogy minden vizsgálat negatív lett. Ennek ellenére 14 napig karanténban maradnak. 


A 72 éves beteg korábban nem volt külföldön. Most a „nulla beteget” keresik, vagyis azt a személyt, akivel Ausztriában találkozhatott, és akitől a fertőzést elkapta. Jelenleg öt megerősített eset van Ausztriában  kettő Tirolban és három Bécsben.

 

30-40 magyar utas van a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

 

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón  mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.


A Meraviglia nevű hajó csütörtökön köthetett ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva.


A fedélzetén lévőkön orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést.


Szijjártó Péter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.
 

 

Az EMMI levélben is kérte az iskolákat, hogy ne szervezzenek kirándulásokat fertőzött területekre

 

Körlevélben is kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a napokban az általános iskolákat, hogy ne szervezzenek kirándulásokat az új típusú koronavírus által fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

Az EMMI az MTI-vel csütörtökön azt közölte: kérte az iskolákat, hogy a legfontosabb tudnivalókról a szülőket is értesítsék.


Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha az intézmény szervezésében diák vagy tanár járt a közelmúltban a fertőzött területen, akkor ők lehetőleg ne menjenek közösségbe.


A szülőket is kérték, hogy ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban vagy más fertőzött területen járt családi vagy egyéb okok miatt.


Orbán: nagy a valószínűsége, hogy a vírus megjelenik Magyarországon


Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, "mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről". Fel kell készülni a védekezésre  mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.


Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni  fogalmazott a kormányfő.


Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik. (MTI)


Újabb tartományokat ért el a járvány Németországban


Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket.
A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban.


Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten  a lappangási időben  jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.


Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja.
A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött, a négy újabb tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. A keleti tartományokat, a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány. 
 

ESZ-kutatás
Savaria Fórum 33. évfolyam 11. szám - 2024.03.22.
Savaria Fórum 33. évfolyam 11. szám - 2024.03.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Nomádtáborként üzemelhet tovább a felsőcsatári gyermeküdülő
A gyermek- és ifjúsági tábor besorolásának az épület komfortfokozata már nem felel meg, statikailag és műszakilag is több sebből vérzik az egykor szebb napokat látott felsőcsatári üdülő, amely idén várhatóan már csak alacsonyabb komfortfokozaton - nomád táborhelyként - kap majd használati engedélyt, derült ki azon a fórumon, amit a Kerekerdő Alapítvány szervezett a tábort üzemeltető AGORA Nonprofit Kft. székhelyén a szálláshely lehetséges jövőjét megvitatandó.
Lomtalanítás Szombathely 2024 - tavaszi időpontok és helyszínek
A SZOVA Nonprofit Zrt. meghirdeti a lomtalanítást Szombathelyen 2024-ben is. A város egyes részein, a tavalyi évhez hasonlóan idén is, nagyrészt úgynevezett bejelentéses rendszerben, illetve házhoz menő módon végezik el a lom, hulladék gyűjtését.
Lomtalanítás: házhoz mennek idén is a lomokért Szombathelyen
Elkezdődött a lomtalanítási akció. A korábbi évekhez hasonlóan a SZOVA idén is bejelentéses és házhoz menő rendszerben is szállítja a hulladékot a tavaszi időszakban a keleti városrészen, ősszel pedig a társasházas övezetekben.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Vármegyei I. osztály: döntetlen a Sárvár-Vép rangadón, Bükön nyert a Csepreg
A Celldömölk a hajráig kiválóan tartotta magát a bajnoki címért küzdő Király SE ellen, a Söpte a Nádasd ellen tartotta otthon a három bajnoki pontot.
legfrissebbek
Halálos tűz volt egy ökörítófülpösi szociális intézményben
Tűz ütött ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ökörítófülpösön az idősek otthonában csütörtök reggel, az intézmény egyik szobájában egy férfi holttestét találták meg a tűzoltók, huszonhat ember füstmérgezést szenvedett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Jövő kedden megkezdődik a Bartók körútnál lévő parkoló felújítása
A Bartók Béla körút 40. - Rohonci út 5-7. - Perintparti sétány 1. házak közötti nagy parkoló felújítása jövő hét kedden, április 2-án elkezdődik, Facebook-oldalán osztotta meg a hírt dr. Czeglédy Csaba, a körzet képviselője.
Márciusi közgyűlés: speciális diéta, nyári tábor és Crushers
Bevezetik a speciális diétára szoruló gyerekek támogatását, idén is lesz nyári tábor Fonyódon, megállapodás születik az amerikaifutball csapattal a Városligeti Sporttelep működtetéséről. A márciusi közgyűlésen 9 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. A testületi ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Óvodások díszítették fel a Fő téri tojásfákat
KSH: a bruttó átlagkereset 605 100 forint volt januárban
Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,6, a nettó átlagkereset 14,5, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,8 százalékos növekedése mellett - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).