km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
Koronavírus: Ausztriában egyre több a gyanús eset (frissítve)

Koronavírus: Ausztriában egyre több a gyanús eset (frissítve)

A koronavírus gyors elterjedése miatt Ausztriában egyre több esetben felmerül a megbetegedés gyanúja. Szerdán kezdetben két gyanús eset volt - egy karintiai szállodában és egy bécsi iskolában. Mindkét esetben negatívak lettek a tesztek. Délután további gyanús esetekről számoltak be Bécsből és Alsó-Ausztriából – írja az orf.at.

A Bécsi Nemzetközi Központ (VIC) alkalmazottja az egyik beteg, akiről feltételezhető, hogy elkapta vírust. Erről az ENSZ bécsi információs szolgálata (UNIS) szerda délután tett bejelentést. A kérdéses alkalmazottat kórházba vitték további megfigyelésekre és a tesztek elvégzésére. Azt is megvizsgálták, hogy ki volt szoros kapcsolatban a lehetséges fertőzöttel. Ennek alapján négy embert azonosítottak: őket hazaküldték és kérték, hogy figyeljék magukat, jelezzék, hogy ha esetleg tüneteik vannak. 


Jelenleg több embert is vizsgálnak a kórházakban


Az osztrák fővárosban jelenleg nincs megerősített eset. Eddig összesen 72 gyanús esetet vizsgáltak, a tesztek negatívak lettek - mondta a kórházi hálózat szóvivője. 


Gyanús eset Alsó-Ausztriában


Alsó-Ausztriában szerda délután egy gyanús esetről is beszámoltak, egy Gablitzből (Szent Pölten körzet) származó nőnek „tipikus tünetei" voltak, miután visszatérték az olaszországi vakációról. Jelenleg kórházban vizsgálják. 


A karintiai és bécsi teszt negatív lett


A karintiai Bad Kleinkirchheimben meghalt nő (56) esetében az összes vírusteszt negatív volt.  A bécsi iskolában is fellélegezhetnek, a tanárnő tesztje is negatív lett. 


Németország legnépesebb tartományában is terjedésnek indult a koronavírus


A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt. Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt.


Újabb olasz koronavírus-fertőzöttek a tenerifei szálloda vendégei között


További két olasz turistánál mutatták ki szerdán a koronavírus-fertőzést annak a karantén alá vont tenerifei szállodának a vendégei közül, ahol magyar állampolgárok is vannak.
 

 

Egy bécsi iskola tanárnője is beteg lehet

 

Ki kellett üríteni Bécs nyolcadik kerületében egy iskolát, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik tanárnő megfertőződött a koronavírussal. A pedagógus, aki azóta karanténban van, nemrégiben Észak-Olaszországban járt, ott kaphatta meg a fertőzést. A tanárokat és a hallgatókat most vizsgálják. 


A körülményekhez képest jól van az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak koronavírus gyanújával. A nő az MTI-nek elmondta, a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Vizsgálják, hogy koronavírus okozta-e a magas lázat és a levertséget. A beteg korábban Velencében járt.

 

Gulyás: továbbra sem tudunk koronavírusos megbetegedésről Magyarországon

 

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón. 
Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk  fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Elővigyázatosságból bezárták a Bitskey uszodát Egerben

 

Elővigyázatosságból meghatározatlan időre bezárták Egerben a Bitskey Aladár Uszodát, ahol kedden edzést tartott az észak-olaszországi nemzetközi kupamérkőzésről a hétvégén hazatért helyi vízilabdacsapat  jelentette be a város polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.


Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) közölte, az észak-olaszországi koronavírus-fertőzésekről vasárnap megjelent első hírek nyomán hétfő reggel telefonon kért útmutatást a Belügyminisztériumtól, ahol azt a tanácsot kapta: a mérkőzésről hazatért játékosokat és stábtagokat ne engedje be az uszodába. Kedd délután azonban a népegészségügyi hatóság hivatalos állásfoglalásban tájékoztatta a vízilabdaklubot arról, hogy a csapat visszatérhet a létesítménybe, ahol megtarthatják edzéseiket és a soron következő meccseket is  tette hozzá.
Jelezte: megdöbbenve vette tudomásul, hogy a játékosok és a stábtagok nem estek át laborvizsgálaton.


"Bár ez orvosszakmai kérdés, ám az laikusként is nyilvánvaló: kérdőívek alapján nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az érintettek bármelyike vírushordozó vagy beteg" – közölte Mirkóczki Ádám, hangsúlyozva: ezt figyelembe véve elővigyázatosságból a létesítmény határozatlan időre szóló bezárásáról döntött.


Elmondta: kedd éjfélkor az uszodát működtető társaság vezetőjével történt egyeztetés után  polgármesterként ennek minden felelősségét magára vállalva  határozott a gyors cselekvésről. Ezt azzal indokolta, hogy a férfi vízilabda Európa Kupa elődöntőjében érdekelt ZF-Eger Bresciából hazatért csapatának kedd esti edzése óta más még nem használta az uszodát, oda azonban minden reggel sok helybeli érkezik úszni.


Kitért arra is, hogy döntésétől függetlenül a tankerület is hasonló óvintézkedést hozott az iskolai úszásoktatás felfüggesztésével.


"Nem alaptalan tehát az elővigyázatosság, amíg megnyugtató és egzakt módon nem lehet kizárni a fertőzésveszélyt"  húzta alá Mirkóczki Ádám, aki közölte: az uszodában a bezárás ideje alatt fertőtlenítést és szükség esetén vízcserét végeznek. Eközben a városi strand fedett medencéje fogadja az úszni vágyókat  mondta. (MTI)

 

Meghalt egy olasz nő Karintiában

 

Egy 56 éves olasz nő meghalt szerda reggelre virradóan Bad Kleinkirchheimben  jelentette be a karintiai kormány szerdán. Mivel az orvos nem tudta kizárni a koronavírus gyanúját, a kormány megfelelő intézkedései azonnal megkezdődtek. A mintavétel megtörtént, az eredményt várják. Az apartmankomplexumot bezárták, így a rokonok és a lakosok nem hagyhatják el a házat  őket is megvizsgálják. A szükséges óvintézkedéseket megtették. 

 

Nem zárható ki, hogy koronavírus okozta egy olasz nő halálát Ausztriában


Nem zárható ki, hogy koronavírus-fertőzés okozta egy Ausztriában vakációzó olasz nő halálát  jelentették be az osztrák hatóságok szerdán. Közben egy bécsi tanárnőnél is jelentkeztek a fertőzés tünetei, ezért az intézményben beszüntették az oktatást.


A gyógyüdülőként, fürdővárosként és síterepként is ismert Bad Kleinkirchheimben szabadságát töltő olasz nő Udine térségéből származik, és pénteken érkezett Karintia tartományba. Szerdára virradóra érte a halál; a helyszínre siető orvos nem zárta ki a koronavírus-fertőzést, de a vizsgálatok még tartanak.
   
Közben ki kellett üríteni Bécs nyolcadik kerületében egy iskolát, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik tanárnő megfertőződött a koronavírussal. A pedagógus azóta karanténban van; nemrég Olaszországban járt, ott kaphatta meg a fertőzést.
   

Tirol tartományban azt próbálják felderíteni, kikkel állhatott kapcsolatban a két, koronavírussal fertőzött fiatal. Hatvankét embert vizsgáltak meg, 12 esetben karantént rendeltek el.
   

A körülményekhez képest jól van az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak koronavírus gyanújával. A nő az MTI-nek elmondta: a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Vizsgálják, hogy koronavírus okozta-e a magas lázat és a levertséget. A beteg korábban Velencében járt.

 

Tizenkét ember karanténban van Tirolban

 

Egyelőre nincs további koronavírus gyanús eset Tirolban. A Hotel Europa lezárását kedd este feloldották  tájékoztat az orf.at.

„62 embert teszteltünk, és mintákat vettünk a biztonság érdekében. Ezen túlmenően minden embert regisztráltak, kihallgattak és tájékoztatták a szükséges higiéniai és biztonsági intézkedésekről"  magyarázta Franz Katzgraber, Tirol Tartomány egészségügyi igazgatója. 


A beteg nővel való szoros kapcsolat miatt vizsgált 62 ember közül kilenc karanténba került. A karanténban van még három olyan személy, akik a betegek szoros társadalmi környezetéhez tartoznak. A hatóságok mindenkit tájékoztattak a további eljárásról. A karanténban levő kilenc ember a szálloda alkalmazottja. Az emberek otthon vannak, kerülniük kell a másokkal való érintkezést, amíg a teszteredmények el nem készülnek. 


Günter Weiss, a két beteget kezelő orvos meglehetősen valószínűtlennek tartja, hogy a nő sok vendéget megfertőzött. A fertőzés általában 15 percnél hosszabb kontaktuson keresztül terjed, a szálloda recepcióján a kapcsolattartási idő általában nagyon rövid. 
 

 

Találtak két új fertőzöttet Németországban

 

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.

Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták. Az egészségügyért felelős tartományi minisztérium kedd esti közleménye szerint a kórokozó valószínűleg egy olaszországi úton került az illető szervezetébe.


A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt. Az influenzáéhoz hasonló tünetek miatt fordult orvoshoz. Még kedd este elhelyezik elkülönítve egy kórházban, mert a vizsgálatok kimutatták a kórokozó jelenlétét a szervezetében  áll a baden-württembergi Szociális Minisztérium közleményében.


Hangsúlyozták, hogy a tartományi hatóságok felkészültek a vírus megjelenésére, és szoros együttműködéssel igyekeznek feltárni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba a fertőzött.
A fiatalember megbetegedése az első eset Baden-Württemberg tartományban, és az első olyan eset Németországban, amely nem a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében fordult elő, és nincs összefüggésben a Webasto nevű bajor cégnél kimutatott fertőzéssel sem.


Több hírportál ugyancsak kedd este azt jelentette, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg.


 A szállításért felelős düsseldorfi tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője késő este megerősítette az értesülést, az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint elmondta, hogy a vizsgálatok egy házaspár egyik tagjánál  valóban kimutatták a vírus jelenlétét, és ezért az illetőt bevitték a klinikára.


Németországban eddig 16 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A Vuhanból hazaszállítottak körében két embernél mutatták ki a vírust, a többi 14 eset mind az első németországi fertőzéssel kapcsolatos, amely egy vállalati továbbképzésén történt a Webasto München melletti székhelyén januárban. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A fertőzöttek többségét időközben gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.


A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja  a 80 ezret, a halálos áldozatok száma 2700 felett van. A vírus kedden több európai országban  Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban  is megjelent.

 

Újabb négy halott Észak-Olaszországban

 

A négy újabb halottat a leginkább érintett olasz régiókból, Lombardiából és Venetóból jelentették. A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó. Lombardiában hárman haltak meg, Venetóban egy 76 éves nőről van szó, aki Trevisóban halt meg. A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte: az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat.     

 

A Budapest Airport megkezdi a Szöulból érkező utasok szűrését

 

A Budapest Airport kedd esti közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az első érintett járat szerdán 12.20-kor landol Budapesten. 
A dél-koreai fővárosból a LOT lengyel légitársaság üzemeltet közvetlen járatot heti három alkalommal, amelyek hétfőn, szerdán és szombaton érkeznek Budapestre  írták, arra is kitérve, hogy az intézkedést hatósági döntés alapján rendelték el. (MTI)

 

Borítókép: Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. MTI/Czeglédi Zsolt

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak